Sanders Historiske Hjørne: Sdr.Omme Tekniske Skole (1932-1957)

Af Carsten Sander Christensen

Der er sikkert ikke mange, der ved det i dag
Hvis man i starten af 1930erne var drejet til venstre fra Hovedgaden og ned ad Skole Alle i Sdr. Omme, så havde man fået øje på en aflang hvid bygning på venstre hånd, Skole Alle 3. Det var oprindeligt den Hvide Skole, byens folkeskole, der fungerede som sådan indtil 1941, hvor en nyopført skole var blevet taget i brug med sløjd-, fysik- og husholdningslokale samt gymnastiksal. Den blev dog besat af tyske soldater og fungerede først som skole fra sommeren 1945. Senere skulle Grindsted kommunes biblioteker få til huse i bygningen og der var de sammen med Sdr. Omme Lokalarkiv indtil starten af 2000-tallet, hvor bygningen på grund af forfald blev revet ned. 

Her lå der også i et kvarthundrede (1932-1957) en Tekniske Skole. Sdr. Omme Håndværkerforening var initiativtager til skolen. Skolens struktur blev udarbejdet af især tømrermester Christen Ibsen, smedemester Johan A. Sørensen og murermester Daniel Danielsen. I 1931 afholdt foreningen nogle afgørende møder samt en generalforsamling på det daværende Afholdshotel – det senere Hotel Borgergården i Hovedgaden. Og den 5. april 1932 var Teknisk Skole i byen en realitet. Og vinteren 1932-33 blev de første 23 elever optaget.

På Sdr. Omme Lokalarkiv finder man i dag de gamle skoleprotokoller som fortæller om skolens 25 års historie. Af disse fremgår det blandt andet, at der indtil 1940 var indskrevet omkring 125 elever og at optaget af lærlinge fra 1945 til 1957 steg markant. Teknisk Skole havde elever fra flere omkringliggende sogne. Der undervistes kun om vinteren ved aftenkurser og ifølge lærlingeloven var var undervisningstiden tre vintre. Lærerne hentedes mestendels fra den lokale kommuneskole. Lærerne S. Sørensen, Knud Olsen Knudsen og Gunnar Frandsen underviste i dansk og regning, mens resten af undervisningen blev foretaget af lokale håndværkere. Eleverne betalt et mindre beløb for undervisningen varierende fra 10 kr. til 80 kr. for en sæson. Kommunen stillede lokalerne på Skole Alle til rådighed og ydede et mindre tilskud årligt. Den 2. verdenskrig var hård ved skolen – fra vinteren 1938 til vinteren 1945 blev der ikke immatrikuleret en eneste elev.

Sdr. Ommes håndværkere deltog næsten alle aktivt i skolens udvikling. I midten af 1940erne var desuden skræddermester E. Søndergaard-Hansen, boghandler P. Kierkegaard, arkitekt Ejnar Bæhrentzen og skræddermester Johannes Iversen og købmand Nicolaj Borch blevet en del af skolens bestyrelse. I 1950erne blev samarbejdet med især de øvrige tekniske skoler i Vejle Amt udbygget og dette manifesteredes blandt andet med fællesudstillinger. I maj 1954 udstillede de midt- og vestjyske tekniske skoler i Sdr. Omme. Udstillingen fandt sted i Sdr. Omme skoles gymnastiksal.

I slutningen af 1950erne blev de små tekniske skoler rundt omkring på landet tvunget til at standse, da der blev forlangt dagundervisning. Det havde Sdr. Omme sogn hverken lokaler eller lærerkræfter til. I 1959 blev der afholdt en afsluttende sammenkomst, hvor det bestemtes at fordele kassens overskydende midler. De udgjorde 1.436 kr. De blev fordelt som følger 1/3 til et nyt fjernsyn på De Gamles Hjem i vestbyen, 1/3 til et nyt kirkeorgel i ’Lange Maren’ og 1/3 til kriseramte ældre medlemmer i Håndværkerforeningen. Men en ting var alle enige om ved sammenkomsten. Teknisk Skole i Sdr. Omme havde fungeret til alles tilfredshed.

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.