Tests af bloddonorer viser: 2 % har antistoffer

Foto: www.pixabay.com

De danske blodbanker har i ugerne 41 og 42 testet godt 11.000 bloddonorer for antistoffer mod coronavirus (SARS-CoV2). Samlet set har 2,0% af bloddonorerne antistoffer medhøjest forekomst i Region Hovedstaden (3,5%) og lavest i Region Nordjylland (0,6%). Forekomsten af antistoffer er højest blandt yngre donorer og er lavest blandt de ældste donorer skriver Bloddonorerne i Danmark i en pressemeddelelse.

”Tallene er meget tæt på, hvad Statens Serum Institut fandt ved deres repræsentative undersøgelse af 6.330 danskere på 12 år eller ældre i uge 34 til 36. De to undersøgelser har brugt samme testmetode. De geografiske forskelle er slående set i lyset af at epidemien her i efteråret er blevet mere landsdækkende,” fortæller Henrik Ullum, der er overlæge og professor ved Blodbanken på Rigshospitalet.

Blodbankerne undersøgte også antistoffer blandt bloddonorer tilbage i april.

”De tal, vi finder nu, ligger overraskende tæt på dem, vi fandt i foråret set i lyset af den efterfølgende smitte,” siger Christian Erikstrup, overlæge og professor ved blodbanken, Aarhus Universitetshospital. Han uddyber:

”Vi bruger en anden og bedre test nu, men vi kan ikke udelukke, at nogle af dem, der i foråret havde lave antistofniveauer, i mellemtiden er gået hen og blevet negative. Under alle omstændigheder slår disse tal fast, at kun en meget lille del af befolkningen på nuværende tidspunkt har antistoffer. Derfor må de fleste af os fortsat antages at være i risiko for infektion og COVID-19”.

Testningen af bloddonorer er planlagt at fortsætte mindst 4 uger endnu.

”Vi informerer selvfølgelig de bloddonorer, der har antistoffer. Det er dog vigtigt at slå fast, at vi ikke ved, hvor beskyttende antistoffer er, og at man derfor uanset resultatet af antistoftesten skal følge myndighedernes retningslinjer,” siger Henrik Ullum.

Blodbankerne indmelder løbende resultaterne til Statens Serum Institut, der kan bruge disse til deres analyse af epidemien.

”Det her er endnu et eksempel på, hvordan bloddonorer bidrager til vores sundhedsvæsen,” afslutter Christian Erikstrup.

På www.bloddonor.dk/coronavirus offentliggøres tal fra blodbankerne løbende.

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.