Smart Parat Svar – helt uden Corona

PR-Foto

Corona-pandemien skal ikke forhindre os i at finde Danmarks klogeste 6. klasse!

Det har været nødvendigt at sætte mange aktiviteter på hold i 2020, og bibliotekernes store quiz ”Smart Parat Svar” hang da også i en tynd tråd pga. de mange restriktioner. Men efter en grundig tur på værkstedet, meldes der nu om grønt lys, og de lokale runder sættes i gang den 2. december, alt sammen i en corona-sikker version.

Eleverne fra kommunens 6. klasser når kun at åbne to låger i julekalenderen, inden den nervepirrende quizdyst indledes på Billund Bibliotekerne. Der dystes om den eftertragtede titel: ”Danmarks klogeste 6. klasse”, når spørgsmål og svar om geografi, Star Wars, filmatiserede bøger og Ole Lund Kirkegaard fyger gennem rummet – altså det virtuelle. De regionale runder og den store finale afholdes nemlig udelukkende via digitale platforme, hvorimod kommunerne rundt om i landet selv må vælge, om de vil afholde den lokale quiz digitalt eller på normal vis – med diverse Corona-restriktioner. Billund Bibliotekerne har valgt at afholde den lokale quiz digitalt.

Bibliotekernes landsdækkende videns- og læsequiz ”Smart Parat Svar” udfordrer ikke kun børnenes viden, hukommelse og evne til at tænke hurtigt, men også deres evne til at samarbejde.

I den lokale runde dyster: 6A + 6B + 6C  – Vestre Skole, 6. A +  6. B + 6.D – BillundSkolen,  6 C – Lynghedeskolen,  med hver sit hold på fem elever, hvor kun én klasse vinder og dermed går videre til en regional runde. Her tørner de dygtigste klasser fra hele regionen sammen for at dyste om en plads i den store finale. Den 13. januar 2021 afholdes de regionale runder ni ”steder” i landet og streames digitalt.

Kampen om den endelige titel og en præmie på 10.000 kroner udspiller sig onsdag den 3. februar 2021 via livestream på YouTube.

Baggrund
”Smart Parat Svar” er en national læse- og vidensquiz, der har eksisteret siden 2005. Konkurrencen har til hensigt at styrke elevernes lyst til at læse ved at sætte fokus på samarbejde og almen dannelse. Quizzen tager udgangspunkt i et bredt udsnit af skøn- og faglitteratur og hylder bogorme, læseheste og klogeÅger – og viser, at det er sejt at være klog!

”Smart Parat Svar” er oprindeligt udviklet af Gentofte Bibliotekerne, og drives i dag af Aalborg Bibliotekerne i tæt samarbejde med landets biblioteker. ”Smart Parat Svar” er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen.