Ny særudstilling: SPOR af Besættelsen

Grafik: Billund Kommunes Museer

Flyene hænger lavt over hovederne, og bag mørklægningsgardinerne finder vi fortællinger fra en dyster periode i Danmarks historien – besættelsen under 2. Verdenskrig. Besættelsen vendte ting på hovedet i Danmark både for den enkelte dansker og for større erhverv. I en periode med støt nedgang for jernbanen både med hensyn til godstransporter og passagerer, blev besættelsen et vendepunkt i jernbanens historie. Toget oplevede en sand opblomstring. Med tysk beslaglæggelse af køretøjer og rationering på brændstof og benzin, blev tørv og brunkul nu to af vigtigste brændselskilder, og folk måtte tage toget i stedet for bilen for at komme fra A til B. Jernbanen var i vækst! Men jernbanen blev også brugt til andre ting og udsat for andre ting under besættelsen. Sabotører sprængte skinnerne i stykker, vognene transporterede tyske tropper og senere tyske flygtninge, og Grindsted Station var et samlingspunkt for alle.

Alt dette og meget mere kan nu opleves i Billund Kommunes Museers nye, store særudstilling SPOR af Besættelsen skriver museet i en pressemeddelelse.

Foto: René Lind Gammelmark

” Det er med stor glæde vi åbner Billund Kommunes Museers nye særudstilling. Her kan gæsterne opleve jernbanens særlige historie under besættelsen, der senere også havde stor betydning for områdets udvikling. Gennem fem udstillingsspor udfolder museet særlige temaer om besættelsen med jernbanen i fokus. Gæster kan opleve fortællinger om modstand og jernbanesprængninger, om den ændrede hverdag, om den tyske værnemagts brug af jernbanen, om tyske flygtninge og Fittinglejren”, udtaler Anna Louise Siggaard, museumsinspektør og udstillingens kurator. 

Foto: René Lind Gammelmark

Udstillingen er resultatet af en lang, fælles rejse.

”Der er flere end museet, som fortjener ros. Ja, faktisk er det hele byen, som bør være stolte af resultatet. Uden borgerne i Grindsted var Besættelsessamlingen aldrig opstået. I 1983 overdrages hele samlingen til kommunen der sidenhen er overgivet til og nu indgår i museets samling. Det er faktisk den største anerkendelse samlingen kan får, da den da bliver del af hele Danmarks kulturarv og – historie. Derfor er jeg også glad for, at et enigt byråd til Budget 2020 afsatte 750.000 kroner til udstilling, der både fortæller historien om jernbanens betydning for kommunens udvikling og tiden under besættelsen.” Ib Kristensen, borgmester Billund Kommune.

Det her er Spor 0 – her starter udstillingen – Foto: René Lind Gammelmark

Praktiske informationer:
Yderligere information: www.billundmuseum.dk Følg museet på facebook.com/billundkommunesmuseer

Udstillingen er åben for publikum fra 1. december 2020.

Billund Kommune Museer har åbent alle dage 10-16 (frem til og med 20. december 2020)

Åbningstider 2021, se www.billundmuseum.dk
Pris  65,- inklusiv besøg på Museumsgården Karensminde.

 

Billund Kommunes Museer følger Sundhedsstyrelsens covid-19 retningslinjer. Gæster skal jf. covid-19 restriktioner bære mundbind.

 

Booking af offentlige omvisninger.
Alle kan booke omvisninger i den nye særudstilling. Billet til omvisning skal bookes gennem museets hjemmeside.

Billund Kommune Museer afholder offentlige omvisninger onsdage i december 2020 og januar 2021 – kræver forhåndsbestilling.

Sted: Billund Kommunes Museer – Udstillingsbygningen ved Museumsgården Karensminde, Morsbølvej 102, 7200 Grindsted

Arrangør: Billund Kommunes Museer

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.