COVID-19: Derfor skal du som nær kontakt testes to gange

Foto: Marianne Thorø

En nær kontakts test nummer 2 kan have afgørende betydning for, at smittekæderne brydes effektivt. Styrelsen for Patientsikkerhed opfordrer alle nære kontakter til COVID-19-smittede til at følge retningslinjerne og lade sig teste både på 4. og 6. dagen for kontakt med en smittet person.

Har du været i nær kontakt med en COVID-19-smittet, er du selv i risiko for at være blevet smittet. Derfor er det vigtigt, at du som nær kontakt går i selvisolation og bliver testet – sådan er du med til at bryde smittekæderne skriver Styrelsen for Patientsikkerhed i en pressemeddelelse.

Men hvorfor er det vigtigt, at du testes BÅDE på 4. dagen for kontakten med en smittet og igen på 6. dagen?

Derfor er test 2 vigtig
For at sikre, at du som nær kontakt ikke er smittet og kommer til at bære smitten videre, er det er vigtigt, at du får taget to tests.

”For de fleste personer, udvikler virusset sig sådan, at det kan ses i en test allerede på 4. dagen. Men der er også personer, hvor vi skal hen på 6. dagen før, at der er virus nok til, at det kan ses i en test. Derfor er det vigtigt, at alle nære kontakter, der testes negativ i første test, også tager test nummer 2. Så får vi nemlig så mange smittede nære kontakter med i smitteopsporingen som muligt,” siger overlæge Lena Graversen, enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed.

”Vi ser, at nogle nære kontakter springer testen på 6. dagen over, når de har fået et negativt svar på den første test. Styrelsen for Patientsikkerhed opfordrer derfor alle nære kontakter til at følge retningslinjen og lade sig teste 2 gange.”

Fakta:

Er du i tvivl om, hvordan du skal forholde dig som nær kontakt, så se mere information på denne side om nære kontakter

Sundhedsstyrelsen opdaterede 24. november retningslinjen for Opsporing og håndtering af nære kontakter. Retningslinjen indeholder bl.a. en justeret definition af, hvornår man er nær kontakt.

Tester man som nær kontakt negativ på 4. dagen, behøver man ikke forblive i isolation. Sundhedsstyrelsen understreger dog, at det er ekstra vigtigt at være opmærksom på afstand og hygiejne i perioden mellem 1. og 2. test.

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.