Troels Ravn: Nu tages der hul på en opgave, der har ventet i generationer

Troels Ravn (A) - Foto: René Lind Gammelmark

Med finanslovsaftalen 2021 har vi afsat i alt 630 mio. kr. til regionernes opgave med at håndtere generationsforureningerne.

Indsatsen tager udgangspunkt i den samlede plan for prioritering af indsatsen, som regionerne har udarbejdet på Miljøminister Lea Wermelins opfordring. Der er aftalt, at forureningerne ved Himmark Strand, Kærgård Klitplantage, det tidligere Grindstedværket, Høfde 42 og Cheminovas gamle fabriksgrund skal prioriteres. 

De 630 mio. kr. er afsat i årene 2021-2025:

  •       50 mio. kr. i 2021
  •       100 mio. kr. i 2022
  •       155 mio. kr. i 2023
  •       150 mio. kr. i 2024
  •       175 mio. kr. i 2025

-Vi kan virkelig være stolte over, at vi nu leverer på de helt store grønne udfordringer: giftigt industriaffald og urenset spildevand, som vi har overtaget fra tidligere generationer. Vi vil ikke efterlade gift i naturen til kommende generationer.

 – Nu tager vi for alvor fat på et kæmpe oprydningsarbejde, som kommer til at tage mere end ti år.

Det er rigtig godt, at jordforureningen i Grindsted er nævnt specifikt i teksten.

Rigtig mange mennesker har i årevis kæmpet for, at der skal renses op. Blandt andet Borgergruppen har utrætteligt kæmpet kampen, og nu kan vi komme i gang, fortæller Troels Ravn, som også understreger at SF, EL og RV har stor ære af aftalen.

Nu skal der ryddes op efter tidligere tiders kemiproduktion og de virksomheder, der har forurenet naturen og jorden. Der er 10 generationsforureninger i Danmark. De er kendetegnet ved at være ekstraordinært store jordforureninger, som er efterladt i en tid med en lempeligere miljøregulering, end vi har i dag. 

Håndtering og rensning af de store generationsforureninger er en prioritet i forståelsespapiret mellem regeringen, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten. Med aftalen der nu er indgået, bliver der taget hånd om en række af forureningerne. 

– Med finanslovsaftalen kan vi nu oprense en række af Danmarkshistoriens største forureninger. Jeg har selv besøgt flere af områderne og talt med de lokale ildsjæle, som igennem mange år har kæmpet for at rydde op efter fortidens synder. Det er virkelig en stor dag, at vi får fjernet de giftige stoffer og farlige kemikalier ved blandt andet Høfde 42, Kærgård Klitplantage og Himmark Strand. Det er jeg utrolig glad for, siger MF Troels Ravn.

Regeringen er sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet blevet enige om at afsætte 50 mio. kr. i 2021, 100 mio. kr. i 2022, 155 mio. kr. i 2023, 150 mio. kr. i 2024 og 175 mio. kr. i 2025 til regionernes opgave med at håndtere generationsforureningerne.

Fordelingen af midlerne vil tage udgangspunkt i regionernes samlede plan for prioritering af indsatsen, som miljøministeren i 2019 bad regionenerne om at lave, for at få et fagligt beslutningsgrundlag. Der er blandt aftaleparterne enighed om, at forureningerne ved Himmark Strand, Kærgård Klitplantage, det tidligere Grindstedværket, Høfde 42 og Cheminovas gamle fabriksgrund skal prioriteres. 

Nu tages der hul på en opgave, der har ventet i generationer skriver Troels Ravn i en pressemeddelelse.