Sanders Historiske hjørne: Tandlægeklinik i Jernbanegade 21 i 71 år (1930-2001)

Af Carsten Sander Christensen

Ugens emne er noget alle kan tale med om – nemlig tænder og deres behandling. Indtil middelalderen forestillede menneskerne sig, at tandsmerter skyldtes en orm, der borede sig gennem tanden. Stærke tandsmerter behandlede man indtil 1829 med et brændejern. Mange af patienterne mistede bevidstheden under den voldsomme behandling. Til at dræbe de åbent liggende nerver, og dermed fjerne patientens smerter, anvendte man arsenik. Man kendte også æter, kloroform og lattergas. Før muligheden for at bedøve med narkose, måtte behandlingen udføres meget hurtigt. I middelalderens Europa besøgte omrejsende tandlæger de rige. De fattige måtte derimod nøjes med at få de skadede tænder trukket ud af blandt andet barberer og smede. I Danmark har man siden 1600-tallet systematisk arbejdet med et egentligt tandlægeerhverv. De omkring 400 års udvikling af erhvervet ses ganske tydeligt ved et besøg hos tandlægen i 2020.

Her i Afholdshotellet begyndte byens første tandlæge – Foto:; Billund Kommunes Museer

Her på egnen var tandlæger indtil starten af 1900-tallet et helt ukendt begreb. I 1916 opretter tandlæge Jørgen Bagges (1877-1919) som den første en praksis i det nybyggede afholdshotel (senere Hansens Hotel). Her kunne man blive behandlet i tandlægestolen hver fredag 8.30-10. Jørgen Bagges døde i en alder af 42 år. Året efter slog tandlæge Robert Brooke (1887-1927) sig ned i Borgergade 2 – i etagen over det nuværende Louis Nielsen Synoptik. Når man stod på Torvet og så op kunne man få øje på hans tandlægeskilt, der hang under vinduet på 1. sal. Han var af irsk afstamning, heraf efternavnet, og havde været assistent på en tandlægeklinik i Norge i en del år. Han havde en klinik frem til 1925, hvorefter han flyttede til Hasle ved Aarhus. Robert Brooke døde i en alder af 40 år. Man blev åbenbart ikke gammel i tandlægebranchen i Grindsted.

Fra 1926 hed tandlægen i Grindsted, Poul Østerby. Han kom fra en stilling ved Esbjerg kommunale skoletandklinik, og var oprindeligt fra Odense. Samme år overtog han Robert Brookes klinik, hvor han var indtil 1930. Herefter flyttede Poul Østerby sin tandlægeklinik til adressen Jernbanegade 21. Huset på adressen var opført i 1919 af sagfører Peder E. Brøndberg-Jørgensen. Herefter var der tandlægeklinik i bygningen i 71 år. Poul Østerby havde praksis i huset indtil 1952, hvor han døde i en alder af 57 år af en hjertesygdom. 25-års jubilæet i 1951 og begravelsen året efter foregik under stor deltagelse af byens borgere. Tandlægen var yderst velanset i byen, og var i flere tandlæge på Statsfængslet i Sdr. Omme. Tandlægen deltog flittigt i Grindsteds offentlige liv. Han havde i de 26 år arbejdet klinikken op til at være særdeles velfungerende. Største fremskridt var skiftet fra trædeboremaskine til den eldrevne slags. Hurtig kom der flere tandlæger og assistenter i praksissen. Udover sin første kone Anna Sofie Østerby (1900-1933), der døde i en tidlig alder, ansatte Poul Østerby, Mads Kristian Hansen og Gudrun Winther Dam.

Efter Poul Østerbys død i 1952 overtog Jørgen Østergaard (1924-1973) tandlægeklinikken i Jernbanegade. Ved hans ankomst var der en ventetid på mindst en måned og helt op til to for blot at komme til undersøgelse. Årsagerne til dette var ud over succes, tandlægemangel i Danmark samt en 5-årig tandlægeuddannelse, mod tidligere 3 år. Hans kone tandlæge Gertrud Vibeke Østergaard (1924-1978) blev hurtigt ansat i klinikken. Ligesom som sin forgænger Poul Østerby, deltog Jørgen Østergaard lige så flittigt i byens foreningsliv.

I 1974 overtog den sidste tandlæge, praksissen i Jernbanegade 21. Hans-Ulrich Lefevre (f. 1942) overtog den efter et kort intermezzo af Egon Pedersen fra Ølgod som i en del år havde været assistent hos Poul Østerby. Kort tid efter overtagelsen moderniserede Hans-Ulrich Lefevre klinikken. De følgende 27 år havde han praksis i Jernbanegade. En af hans tandlægeassistenter fra 1975 til 1979 var Thorkild Fjordgaard (f. 1947), der i dag har praksis sammen med sin bror Peder Fjordgaard (f. 1949) på Nørre Torv. I 2001 solgte Hans-Ulrich Lefevre klinikken til tandlæge Niels Prip og fra 2001 til 2007 arbejde Lefevre i klinikken på Birketorvet. Igennem mere end 70 år gennemlevede tandlægeklinikken på adressen Jernbanegade 21 den store udvikling tandlægebranchen oplevede i det 20. århundrede. Og mon ikke der er mangt en læser, der har i tandlægestolen i Jernbanegade.

Men der har været mange andre tandlæger i Grindsted og dem kan man med interesse læse om i Bent Gustenhoff’s bog ’Tandlæger i Grindsted by gennem tiderne’ udgivet i år af Grindsted og Omegns Slægt og Lokalhistoriske Forening, Bogen af den velkendte tandlæge i Grindsted har selvfølgelig også været inspirationskilde til den lille klumme.

 

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.