Nytårshilsen fra Billund Kommune og borgmester Ib Kristensen

Borgmesetr Ib Kristensen (V) - Foto: René Lind Gammelmark

Atypisk. Det er vist bare ét af mange ord, som man kan sætte på 2020. Da vi tog hul på året i januar, havde de færreste af os knap nok hørt om corona, coronavirus eller covid-19. Og mundbind, afspritning og social afstand havde heller ikke indfundet sig i dagligdagen endnu. 12 måneder senere er verden en ganske anden, selvom godkendelsen af en vaccine i EU giver håb for et mere normalt 2021.

Alle har vi mærket effekterne af pandemien, også i Billund Kommune. De fleste af os husker nok, hvor vi var under det historiske pressemøde i marts, da statsminister Mette Frederiksen lagde det meste af landet i dvale for at stoppe spredningen af smitten. Fra den ene dag til den anden opstod pludselig helt nye opgaver for os i kommunen, da vi skulle finde ud af, hvordan vi for eksempel skulle håndtere nedlukning af vores plejehjem og skoler.

Herfra skal der derfor lyde en stor ros – og tak – til alle vores medarbejdere, som var gode til hurtigt at finde på nye løsninger. For eksempel lærerne, som fjernunderviste eleverne virtuelt over video, og plejepersonalet på vores plejehjem, som tog en besøgs-Ipad i brug til kontakt mellem pårørende og beboere.

Mange virksomheder i Billund Kommune beskæftiger sig med eller er leverandør til oplevelses- og rejsebranchen. Det er en branche, som har været i stor vækst i flere år, og som derfor blev ekstra hårdt ramt af de mange restriktioner, grænselukninger og faldende rejseaktivitet. Trods hjælpepakker og lønkompensation oplevede flere desværre at miste sit arbejde. I Billund Kommune har vi i de seneste år haft en af landets laveste ledighedsprocenter og mangel på arbejdskraft, og nu stod vi pludselig i den omvendte situation. Derfor satte vi sammen med de ramte virksomheder og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering gang i en særlig indsats for at hjælpe de afskedigede hurtigt videre i nyt job eller opkvalificering til job i andre brancher. Indsatsen har allerede hjulpet flere, og heldigvis blæser der med udsigt til en effektiv vaccine mere positive vinde for erhvervslivet i 2021.

Unicef, LEGO Fonden og Skole OL
Det er heldigvis ikke alt, som har handlet om coronavirus i 2020. Først og fremmest blev vi i Billund certificeret af UNICEF som den første ”Børnevenlige kommune og by” i Danmark. Det er et stort kvalitetsstempel af det arbejde, vi lægger i at fremme vores børns udvikling og læring, og med anerkendelsen er vi dermed kommet i et fornemt, internationalt selskab af byer og kommuner, som gør en ekstraordinær indsats for at fremme børns muligheder.

Midt på året modtog vi en donation på hele 25 millioner kroner fra LEGO Fonden til udvikling af projektet ”Playful Learning” – et projekt, der skal få børn til i højere grad at lære gennem leg. Projektet har i første omgang kørt som et pilotprojekt i udskolingen på Vorbasse Skole. Her er erfaringerne gode, og projektet bliver i de kommende år løbende rullet ud på alle vores skoler.

I 2020 indgik vi desuden en aftale med Skole OL om at få værtskabet for finalen til kommunen i de næste fire år. Finalen holdes i Billund, og hele kommunen kommer til at mærke, at vi kan noget særlig med børn her. Med værtskabet kan vi se frem til i børnehøjde at udbrede kendskabet til foreningsidrætten og skabe glæde ved at dyrke sport på tværs af landet, mens vi får muligheden for at udbrede vores viden om leg, læring og kreativitet, børneinddragelse og Billund som Børnenes Hovedstad.

2020 bød også på åbningen af det totalt nybyggede og flotte Billund Butikstorv, som har været lang tid undervejs. Når vi forhåbentlig igen i 2021 får lov at mødes i store forsamlinger, kan både borgere og turister for alvor få glæde af den nye og hyggelige bymidte, hvor butikstorvet sammen med LEGO House bliver et naturligt centrum for aktiviteter.

På samme måde var Torvet i Grindsted i sommeren 2020 centrum for liv og glade dage, da bymidten blev omdannet til en strand i forbindelse med Grindsted City Beach Grand Slam. Her så vi igen, hvor mange fantastiske muligheder vi har i Grindsted bymidte. Grindsted City Beach var del af et større arbejde med udviklingen af bymidten, som vi kommer til at fortælle meget mere om i starten af 2021.

Endelig blev vi her til sidst i 2020 kåret som Danmarks mest ejendomsvenlige kommune af EjendomDanmark. Prisen fik vi, blandt andet fordi vi ikke har timepris eller gebyr på at behandle byggesager, da vi i kommunen arbejder målrettet på at være så erhvervs- og ejendomsvenlige som muligt.

Håb for 2021
Med tanke på ovenstående er der altså mange flere ting end bare vaccinen, som giver mig håb for et godt og bedre 2021. Det kommende år bliver også interessant for mig rent personligt. I efteråret meldte jeg min beslutning om at stoppe som borgmester efter snart 20 år på posten, da jeg nu har nået en alder, hvor stafetten skal gives videre.

Til kommunalvalget i november 2021 bliver det afgjort, hvem der bliver min efterfølger. Uanset hvem det bliver, er jeg tryg ved, at vi som et samlet byråd har skabt en kommune, der også i fremtiden vil stå stærkt.

Jeg glæder mig til 2021 og ønsker alle borgere i Billund Kommune et godt og lykkebringende nytår skriver Borgmester Ib Kristensen i sin nytårshilsen

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.