Bruno Skou stopper efter mere end 45 år som brandmand

Bruno Skou afleverer bipper til Gunnar Melchirosen - Foto: René Lind Gammelmark

Torsdag den 31. december 2020 kl. 12.00 stopper Bruno Skou som deltidsbrandmand på Falck i Grindsted. 

Den 1. oktober 1974 startede han som deltidsbrandmand på Falckstationen i Grindsted. Dengang var det Niels Skovbjerg der var stationsleder husker Bruno Skou. 

Bruno kan kigge tilbage på 45 meget begivenhedsrige år. 
Som 62 årig gik Bruno på efterløn fra Dan Forel i Grindsted. De seneste 11 år har han været med til langt de fleste udkald der har været i dagtimerne.

Da Bruno havde været brandmand i et år blev han valgt som tillidsmand for brandmændene der var deltidsansat. Bruno stoppede som tillidsmand efter at have haft opgaven i 25 år.

Bruno Skou er født i Varde og er udlært som Vogn- og beslagsmed i Alslev ved Varde. Han fik i 1969 job hos Ove Mølby Rasmussen, smeden i Løvlund. Herefter kom han til Midtjyden i Grindsted hvor han var indtil han fik job på slagteriet, hvor han var med til at lave en ny pølselinje.  Herfra fik han job på kreaturslageriet, der igennem årene har haft forskellige navne. Da kreaturslagteriet lukkede fik han arbejde som graver på Grindsted Kirkegård, men vendte tilbage til Danish Crown efter omkring fem måneder, indtil slagteriet lukkede den 27. septmeber 2006. Han var ansat på slagteriet i 40 år, og blev ansat af Dan Forel da de overtog slagteriets gamle bygninger.

Konkurrencehold
I 1983 var Bruno Skou med til at starte CTIF konkurrenceholdet op på Falck i Grindsted. Det er de internationale brandmandskonkurrencer, og deltagelse på holdet har ført Bruno rundt omkring i udlandet, blandt andet Tyskland,Polen og Østrig.

En livsstil
Det at være brandmand er ikke bare et job, det er også en livsstil fortæller den 73-årige snart tidligere brandmand. Når man er brandmand skal man være klar hele døgnet, for fra alarmen går, skal man kunne køre ud af garagen på brandstationen senest fem minutter efter. Det betyder også at ens arbejdsgiver skal acceptere at man kan forlade arbejdspladsen pludseligt, for at tage med brandbilerne. Familien, der ud over Brunos kone Rie også tæller datteren Dorthe og sønnen Kim har hele tiden været klar over, at når bipperen hylede så skulle Bruno afsted. Det er rigtig vigtigt at man som deltidsbrandmand altid har baglandet i orden, for det er klart det går ud over familien når de skal undvære en på alle tider af døgnet. Nogen gange har der været farlige situationer hvor familien priser sig lykkelig over at få ham hjem igen,  og han har dog også været kommet til skade, blandt andet til en gårdbrand hvor en gasflaske eksploderede.

Både ildebrand og ulykker
Jobbet som brandmand betyder også at man både kommer ud til ildebrande og ulykker.

Storbranden hos Nissan i Sdr. Omme den 18. november 2006 husker Bruno ganske tydeligt, her var der 70 biler der brændte indenfor i udstillingsbygningen, på værkstedet og udenfor udstillingen. Her kæmpede brandmændene for at undgå at ilden skulle brede sig til et parcelhus ved siden værkstedet.

Branden hos Nissan i Sdr.Omme den 18. november 2006 – Arkivfoto: René Lind Gammelmark

Da plejehjemmet på Sydtoften brændte var Bruno Skou også med, ligesom da Svømmehallen  i Grindsted brændte.

Han synes det er slemt når der er menneskeliv der går til  og når man kommer ud til et færdselsuheld hvor børn kommer til skade.

Bruno har også flere gange været med til skov og naturbrande, hvor det har taget flere dage at slukke ilden. Han var med til at at slukke ilden i Lundgaard Plantage mellem Donslund og Stenderup samt da det brændte i Gyttegård Plantage.

Han har også været med til at bruge frigørelsesværktøjet når der har været større færdselsuheld, hvor de tilskadekomne sad fastklemt i biler.

Meget vellidt kollega
Brandstationsleder Gunnar Melchiorsen fortæller at han synes det er vedmodigt at sige farvel til en brandmand, der har været i tjenesten i så mange år. Det er også vedmodigt at sige farvel til en mand som Bruno, som jeg har haft så meget med at gøre med både privat og i brandvæsenets tjeneste. Som brandmand er Bruno en af dem jeg har lært meget af og haft stor glæde af at bruge til sparring. 

Hvad skal han så få tiden til at gå med
Bruno Skou kan godt lide at bruge tid på familien og haven, ligesom han gerne tager kameraet med sig under armen når han kører en tur. En tur på speedwaybanerne i området nyder han også, og ser frem til at komme i Fitnesscentret når Corona er ovre.