Regeringen vil skærpe testkrav til vandrende arbejdskraft

Foto: Pixabay.com

Regeringen har fredag den 8. januar 2021 præsenteret en række stramninger af de gældende indrejserestriktioner.

Regeringen vil blandt andet skærpe krav om test af vandrende arbejdskraft. Det sker på grund af den alvorlige situation i Danmark med mange smittede og et højt antal indlagte på danske hospitaler og i lyset af de nye mutationer af COVID-19-virus i henholdsvis England og Sydafrika. Kravet skal være med til at begrænse smittespredning og samtidig understøtte, at der kan blive holdt gang i økonomien og de danske virksomheder.

Vandrende arbejdskraft er omfattet af det skærpede generelle krav om testcertifikat ved indrejse til Danmark, som fra 9. januar 2021 klokken 17 skal bygge på en maksimalt 24 timer gammel negativ COVID-19-test. Testen kan være en quicktest. I dag må testen højest være 72 timer gammel ved indrejse til Danmark.

Desuden lægger regeringen op til, at arbejdsgivere, der har vandrende arbejdskraft ansat, skal kunne dokumentere, at disse ansatte er blevet PCR-testet senest 72 timer efter testen forud for indrejse. Forslaget kræver lovændring, og regeringen vil søge Folketingets opbakning hertil.

Arbejdsgiverne opfordres allerede nu kraftigt til at sørge for, at tilrejsende ansatte lader sig PCR-teste senest 72 timer efter den test, der er foretaget forud for indrejse til Danmark.

Fungerende beskæftigelses- og ligestillingsminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

– Det er helt afgørende, at vi får styr på smitten af hensyn til folkesundheden, men også fordi det er en forudsætning for, at vi får vores økonomi og arbejdsmarked tilbage på sporet. I England kan vi se, hvor hurtigt den britiske corona-variant har spredt sig, og vi har også set tilfælde i Danmark. Vi skal forebygge, at smittede personer, der rejser ind i landet, starter nye smittekæder. Derfor lægger regeringen op til at skærpe krav til test af vandrende arbejdskraft, der kommer til Danmark. Det håber jeg, at Folketingets partier vil støtte op om.

Initiativet følger op på tidligere tiltag fra efteråret for at dæmme op for smittespredningen hos vandrende arbejdstagere.

Folketingets partier vil blive indkaldt til politiske forhandlinger om forslaget skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.