Forlængelse af skærpede tiltag samt rejserestriktioner

Foto: Pixabay

Smittesituationen i Danmark og udbredelsen af virusvarianten cluster B.1.1.7 giver fortsat anledning til bekymring for en mar-kant eskalering af samfundsmitten hen over vinteren. For at be-vare kontrollen med epidemien forlænges alle skærpede tiltag samt restriktioner for ind- og udrejse af Danmark til og med den 7. februar 2021.

 

Smittetallene i Danmark har været faldende den seneste uge. Dette skal dog tages med det væsentlige forbehold, at der har været store udsving i testadfærden hen over jul/nytår og ind i det nye år, hvilket skaber stor usikkerhed i tallene. Dertil kommer, at positive prøver foretaget i private testcentre ikke er inkluderet i tallene. Det er derfor vanskeligt at konkludere håndfast på, hvordan smittespredningen i samfundet har udviklet sig siden slutningen af december 2020.

Den fortsat tiltagende samfundsmitte med cluster B.1.1.7, som vurderes at være markant mere smitsom end tidligere kendte COVID-19-varianter i Danmark. Indsatsgruppen, herunder sundhedsmyndighederne, vurderer, at udbredelsen af denne virusvariant udgør en betydelig risiko for, at samfundsmitten i Danmark kan eskalere markant i de kommende uger og måneder, ligesom andre lignende mutationer potentielt kan sprede sig i Danmark. Risikoniveauet bibeholdes af disse årsager på niveau 5 – gældende for hele landet. 

På den baggrund anbefaler Indsatsgruppen, herunder sundhedsmyndighederne, at forlænge alle gældende skærpede nationale tiltag skriver Sundheds- og ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Regeringen har valgt at følge Indsatsgruppens anbefalinger.

Følgende tiltag forlænges – foreløbigt til og med 7. februar 2021:

 

 

Samtidig forlænges alle de tidligere udmeldte tiltag og restriktioner for ind- og udrejse foreløbigt til og med 7. februar 2021. Den fulde oversigt over tiltagene i forhold til rejser kan findes på www.coronasmitte.dk

Herudover gælder de øvrige nationale tiltag fortsat til og med 28. februar 2021. 

Parallelt med de skærpede tiltag søges hjælpepakkerne forlænget.

Læs pjecen: Forlængelse af skærpede tiltag
Læs: SSIs notat Status for udvikling af B.1.1.7 i Danmark

Referencegruppens rapport om genåbningen

Den Faglige Referencegruppe har afleveret sin rapport med vurdering af genåbning af samfundet til regeringen. Rapporten er oversendt til den politiske følge-gruppe og Folketinget, ligesom referencegruppen vil gennemgå den med partierne i den kommende uge. 

Referencegruppen har på baggrund af en række kvalitative vurderinger drøftet, i hvilken rækkefølge en genåbning er mest hensigtsmæssigt. Referencegruppen bemærker imidlertid, at smittetrykket for nuværende er for højt, og at det er afgørende at sikre et lavere smittetryk i Danmark. Fremkomsten af nye og mere smitsomme virusvarianter må forventes at øge smittespredningen i samfundet, hvor der aktuelt fortsat ses et højt smittetryk. 
 
Læs: Den Faglige Referencegruppes rapport med vurdering af genåbning af samfundet til regeringen.

Alle tiltag, der er gældende i Danmark, kan læses på www.coronasmitte.dk.