Ny mobilitetsplan for Billund viser vejen til en tryg og børnevenlig bymidte

Foto: René Lind Gammelmark

Billund by har oplevet en rivende udvikling i de seneste år. Flere nye projekter er desuden i støbeskeen, og trafikken forventes dermed at stige i bymidten i de kommende år. Derfor er det vigtig allerede nu at planlægge fremtidens by for at undgå trængsel og give børn de bedste muligheder for at færdes sikkert i byen.

At skabe en tryg, levende og børnevenlig by – og samtidig udvikle Billund som et af landets største oplevelsescentre og Vestdanmarks trafikale knudepunkt. Det er kort fortalt formålet med en ny mobilitetsplan for Billund by.

Visionen om Billund som Børnenes Hovedstad har sammen med Billund Byvision og Billund Kommunes udviklingsstrategi ”Fremtidens Legeplads” sat gang i en rivende udvikling af Billund by, som de færreste havde forestillet sig for få år siden. Væksten har været tydelig – både i virksomheder som LEGO, Billund Lufthavn og hele turistområdet. Med udsigt til nye projekter som Ny Midtjysk Motorvej og jernbanen til Billund er der grobund for yderligere vækst.

”Udviklingen betyder, at mængden af trafik i Billund er steget og forventes at stige endnu mere. I Børnenes Hovedstad skal det være trygt og sikkert at bevæge sig rundt som barn i byen. Samtidig er effektiv trafikafvikling en forudsætning for, at vores virksomheder kan vokse. Begge hensyn vil vi imødekomme gennem den nye mobilitetsplan for Billund by,” siger Per Nyhus, formand for Teknik- og Miljøudvalget i en pressemeddelelse fra Billund Kommune.

Fire mål med mobilitetsplanen
Mobilitetsplanen viser vejen mod en børnevenlig by, hvor det er et naturligt valg at gå rundt i byen, og hvor cyklen er et reelt og oplagt alternativ til bilen.

Ambitionen med planen kan deles op i fire formål:

  • At udvikle Billund som infrastrukturelt knudepunkt i Vestdanmark ved at udnytte potentialerne i nationale projekter som en evt. kommende motorvej og opkobling på det nationale jernbanenet.
  • At begrænse biltrafikken i bymidten ved at minimere unødvendig trafik gennem byen.
  • At skabe attraktive forhold for lette trafikanter ved at gøre det lettere at gå eller tage cyklen.
  • At understøtte nye og grønne transportformer til gavn for klimaet og bymiljøet.

Idékatalog med mulige løsninger
Mobilitetsplanen indeholder samtidig et stort idékatalog over mulige projekter, som hver især vil bidrage til at nå målene.

For at opnå ambitionen om at friholde Billund bymidte for unødvendig trafik er det for eksempel nødvendigt at skabe alternative veje for trafikken. Derfor kan man blandt andet arbejde med en forlængelse af Møllevej mod Grenevej for derigennem at skabe en ny vej ud og ind til de sydlige boligområder.

For at sikre en by i børnehøjde kan man for eksempel ligeledes etablere en børneprioriterede forbindelse, så børn har gode muligheder for på egen hånd at transportere sig sikkert og bekvemt mellem byområderne og centrale destinationer i Billund som Billund Idrætscenter, Billund Skolen, Billund Centret, Billund Internationale Skole og Billund Bad.

Det er vigtigt at understrege, at idékataloget er en bruttoliste over mulige projekter. Det er dermed ikke en fastlagt handlingsplan med øremærkede midler og politisk godkendte projekter. Planen skal til første drøftelse i Teknik- og Miljøudvalget den 26. januar.

Fakta:
Billund by – Børnenes Hovedstad – er centrum for Billund Kommunes ambition om at udvikle børn og give dem kompetencer for livet gennem leg, læring og kreativitet. Arbejdet med at skabe gode vilkår og rammer for børn er i 2020 blevet officielt anerkendt af UNICEF, som har certificeret Billund som Danmarks første ”Børnevenlige By og Kommune”.

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.