Auschwitz-dag den 27. januar 2021 – ONLINE

Den 27. januar er en mindedag for Holocaust, der markeres i både FN og EU og i en række lande i både Europa og andre steder i verden. I Danmark har markeringen fået navnet Auschwitz-dag, hvor ofre for Holocaust og andre folkedrab mindes. Den alvorlige situation med Covid-19 påvirker selvfølgelig også denne markering, og arrangement vil derfor blive afholdt online. Programmet arrangeres af Dansk Jødisk Museum i samarbejde med Det Jødiske Samfund i Danmark og Københavns Kommune.

”Visse mærkedage kan ikke udskydes, og det er af afgørende betydning, at vi holder fast i markeringen af Auschwitz-dag, som pga. corona i år bliver afviklet digitalt. For at forhindre, at verden igen skal være vidne til folkedrab, er vi nødt til at holde mindet om ofrene i live”, siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Å), der er vært for arrangementet.

Programmet med taler, oplæg, øjenvidneberetninger, musik og lystænding vil derfor blive sendt via Dansk Jødisk Museums facebookprofil den 27. januar 2021 med start kl. 19. Der vil være taler ved bl.a. justitsminister Nick Hækkerup, forsker Jacob Halvas Bjerre og ambassadører fra henholdsvis Israel, Norge og Albanien. Det er ikke nødvendigt med tilmelding, og det er åbent for alle.

”I denne tid, hvor de sidste vidner til Holocaust er ved at forsvinde, er det mere vigtigt end nogensinde fortsat at have fokus på historien og dens konsekvenser. Historien forsvinder, hvis den ikke bliver fortalt”, siger Janus Møller Jensen, direktør for Dansk Jødisk Museum. ”I 2021 reflekterer vi over Holocaust som udtryk for antisemitismen i sin mest ekstreme form. Men fænomenet er langt ældre, og antisemitismen eksisterer fortsat og er i vækst i en række lande verden over – også i Danmark”.

I 2021 præsenterer den danske regering sin nationale handleplan mod antisemitisme, der blandt andet har til formål at dæmme op for antisemitismen gennem politiske tiltag og udbredt oplysnings- og uddannelsesvirksomhed. I den anledning har arrangørerne valgt, at Auschwitz-dagen 2021 med udgangspunkt i erindringen sætter fokus på antisemitismen som udtryk for et mere overordnet behov for oplysning, uddannelse, dialog og debat med henblik på at forebygge fremtidige fordomme og folkedrab.

Hvert programpunkt fra aftenen vil efterfølgende blive gjort tilgængelig via Dansk Jødisk Museums hjemmeside. På den måde håber museet at nå et større publikum, herunder også skoler, der kan bruge materialet til undervisning. Der er planlagt en række andre markeringer både i Danmark og over hele verden. Mange af disse markeringer vil også foregå online skriver arrangørerne i en pressemeddelelse.

For et overblik se: https://www.holocaustremembrance.com/international-holocaust-remembrance-day.

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.