Sanders Historiske Hjørne: Holger Petersen – en københavnergrosserer og plantageejer

Af Carsten Sander Christensen

En dag for mere end 130 år siden, i foråret 1890, sad lægen August Petersen (1840-1909) fra Andst, forstander for Askov Højskole Ludvig Schrøder (1836-1908) og direktør i Det Danske Hedeselskab Enrico Dalgas (1828-1894) sammen på en bænk i Askov Højskoles have. Ludvig Schrøder var fra 1862-64 forstander på Rødding Højskole, men efter nederlaget i 1864 flyttede han til Askov og var medstifter af og forstander for den nye danske folkehøjskole fra 1865. Under samtalen fortalte Enrico Dalgas, at der lidt nord for Holsted befandt sig et større uopdyrket hedeareal, der egnede sig fortrinligt til plantning og meget billigt til salg. August Petersen henvendte sig til sin broder grosserer Holger Petersen (1843-1917), der boede i København. Holger Petersen købte først en hedegård nær Hovborg i 1890 og senere det førnævnte areal og anlagde her den 700 ha store Baldersbæk Plantage i 1891.

Holger Petersen blev fra den tid af en af Hedesagens bedste venner og støtter. Holger Petersen og storebroren August, der for øvrigt selv stod bag anlæggelsen af Staushede Plantage og et dertilhørende beplantningsselskab lidt nord for Gesten i 1880, var en af årsagerne til at mange velhavende folk, i folkemunde københavnergrossererne, fik interesse for hedesagen i det midt- og vestjyske. Herefter steg engagementet i plantningssagen eksplosivt på egnen og Høllund Søgård, Slauggård, Fromssejer, Utoft, Grindsted, Sdr Omme og Frodeslund Plantager er blot udpluk af de mange plantager, der så dagens lys. Og heraf en del af dem med Holger Petersens økonomiske støtte.

I en samtale mellem Holger Petersen og Enrico Dalgas skulle grossereren have slået fast: Man skal tjene sine penge i København og bruge dem på Jyllands heder. Kort efter købet af Baldersbæk Plantage begyndte Holger Petersen at tilkøbe mere jord og tilplante heden. Han opbyggede en mønsterplantage, og afprøvede sideløbende forskellige afgrøder såsom hamp, bomuld og forskellige træer. Udover den store aktivitet her på egnen, stiftede han sammen med Enrico Dalgas og Ludvig Schrøder omkring år 1900 Plantningsselskabet ’Steen Blicher’, der havde til formål at erhverve og tilplante større samlede jyske hedearealer i det syd- og midtjyske. Selskabet arbejdede i egne af Jylland, hvor beboerne ikke ved egne midler eller på anden måde var i stand til at få en tilplantning gennemført.

Det danske samfund ændrede sig meget i 1800-tallet. Især i slutningen af århundreder hvor årtiers industrialisering og liberal økonomisk tankegang simpelthen havde skabt en ny økonomisk overklasse, der bogstaveligt talt overtog adelens plads i samfundshierarkiet. Deres enorme rigdom er svært fatteligt i dag. Holger Petersen tilhørte denne overklasse, og ved sin død var han en af Danmarks rigeste personer. Han indsats for hedesagen i København er dog fuldkommen ubetalelig. Væksten i medlemstallet i Det Danske Hedeselskab i Københavns området steg markant. Fra 450 medlemmer i 1888 til 4.700 i 1894. denne stigning i medlemstallet afspejler det bedre københavnske borgerskabs interesse for selskabets aktiviteter og virke. Mange af Danmarks absolut rigeste mænd var markante støtter for hedesagen. Holger Petersen var desuden landstingsmedlem for partiet Højre i perioden 1895 indtil sin død i 1917.

Hvem var så Holger Petersen? Han var født den i 1843 som søn af proprietær Holger Vilhelm og Rosalie Petersen og Rosalie Petersen på gården “Laage” i Sinding sogn lidt nord for Vejle. Meldte sig som 20-årig som frivillig i krigen 1864, hvor han blev hårdt såret i benet i en træfning den 3. juni i slaget ved Lundby lidt syd for Aalborg. Efter krigen opholdt han sig i en kortere periode i England, hvor han fik repræsentationen for et uldspinderi og en guttaperkafabrik. I 1867 vendte han tilbage til Danmark.  I 1872 blev han gift med Augusta van Aller (hun døde dog i 1878). De fik en søn, der døde som 22-årig i 1895. Holger overtog sammen med Christian Dalgas, Enrico Dalgas’ søn i 1894 Høllund Søgård for 25.000 kr. Holger Petersen ejede Slauggård Plantage indtil sin død i 1917. Plantageejer Andreas Petersen på Gyttegård Plantage omkring år 1900 var for øvrigt Holger Petersens fætter.

 

 

Statuen af Holger Petersen blev rejst i 1918 og er udført af Anders Bundgaard – Foto: Billund Kommunes Museer

 

 

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.