Døde svaner ved Hjortlund Sø har med stor sikkerhed Fugleinfluenza

Foto: Privatfoto

Tirsdag var det et sørgeligt syn der mødte folk der gik tur ved Hjortlund Sø ved Filskov. Her lå der nemlig omkring 100 døde svaner.

Dyrenes Beskyttelse bekræfter over for Netavisen Grindsted, at de har haft en af deres frivillige skytter ude ved Hjortlund Sø, hvor de nødaflivede en del svaner.

Kilden fortæller til Netavisen Grindsted at man også havde kontakt til både Miljøstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Billund Kommune. Man mistænker svanerne for at være ramt af den højpatogene fugleinfluenza.

Netavisen Grindsted har haft fat i Billund Kommunes pressechef Andreas Bjerrre, der fortæller at kommunens miljøafdeling ikke har noget med sagen at gøre, da de døde svaner ligger på en privat lodsejers jord.

Fødevarestyrelsen oplyser til Netavisen Grindsted, at de ovevåger  og tester løbende for fugleinfluenza over hele landet, også i Billund Kommune. Vi har ikke konkret testet de svaner der er ved Hjortlund Sø, men til gengæld har vi testet andre vilde fugle i området, og vi er bekendt med at der er fugleinfluenza blandt de vilde fugle i området. Fødevarestyrelsens pressemedarbejder oplyser endvidere at hvis man finder døde fugle i et område, hvor de i forvejen ikke er bekendt med at der er fugleinfluenza, rykker de ud og tager prøver.

Fødevarestyrelsen oplyser til Netavisen Grindsted at de i øjeblikket i dialog med Billund Kommune om, hvordan de døde svaner kan bortskaffes på den private lodsejers jord.

Der er en risiko for, at svanerne er døde af fugleinfluenza, hvilket er en sygdom, der i sjældne tilfælde kan smitte til mennesker. Det er derfor vigtigt, også i dette tilfælde, kun at håndtere døde vilde fugle med passende beskyttelsesudstyr og værnemidler.

Den 12. januar ophævede fødevarestyrelsen den sidste overvågningszone i Sydjylland. Zonen lå omkring Jelling, en zone der var oprettet efter fund af fugleinfluenza i en fjerkræbesætning i området.  Den 24. februar blev der konstateret fugleinfluenza i en Sangsvane i Filskov. 

Fødevarestyrelsen opfordrer folk til at man undgår alt direkte kontakt med svanerne eller dens ekskrementer.

Du kan læse mere om fugleinfluenza på Fødevarestyrelsens hjemmeside: Fugleinfluenza – aktuel situation (foedevarestyrelsen.dk)

 

Foto: Privatfoto

Foto: Privatfoto

Foto: Privatfoto