Højere priser på byggematerialer kan lægge en dæmper på boligmarkedet

Foto: PIxabay.com

De stigende priser på byggematerialer som følge af nedlukningen, hvor produktionen blev sænket, kan også få betydning for boligmarkedet, hvor en del nye boligejere har planer om at renovere eller udvide deres nye bolig, vurderer Nybolig.

Konsekvenserne af Corona har fået boligpriserne til at stige markant siden marts 2020, men det kan også hænde, at det er konsekvenserne af Corona, der får priserne til at falde igen. Det mener ejendomsmæglerkæden Nybolig, som har analyseret de mulige konsekvenser af de massive prisstigninger, der er kommet på byggematerialer siden nedlukningen i 2020.

-Prognoserne lyder på, at prisstigninger på byggematerialer det seneste år ligger på mellem 20-30 pct., og da en forholdsvis stor andel af nyslåede boligejere har planer om at om at foretage investeringer i deres nye boliger, er det fair at antage, at en del af den planlagte byggeaktivitet vil blive reduceret eller udsat og dermed også vil påvirke boligmarkedet, siger Thomas Hovgaard, der er kommunikationschef i Nybolig.

Han forventer, at de stigende priser på byggematerialer og den generelle knaphed på ledige håndværkere kan føre til færre salg og boligpriser, der ikke stiger i samme omfang som det seneste år eller de aktuelle prognoser.

-Det er selvfølgelig trist for dem, som har planer om at købe byggematerialer, når de er steget så meget, for de planer, man har, kan vise sig at blive væsentlig dyrere at realisere nu. Derfor kan det betyde, at der kommer en bedre balance på boligmarkedet, hvor tempoet bliver taget lidt ud, fordi nogle handler bliver sværere at gennemføre, siger Thomas Hovgaard.

Priserne på byggematerialer vil sandsynligvis falde igen, når produktionen kommer på omgangshøjde med efterspørgslen, men det kan godt have lange udsigter, mener han.

-I forbindelse med nedlukningen blev der skruet ned for produktionen af byggematerialer, men efterspørgslen steg meget, da en del af os fik tid til at lave forbedringer på vores boliger. Men før eller siden vil efterspørgslen blive mættet igen, spørgsmålet er bare hvornår, da der generelt er høj byggeaktivitet i landet, siger Thomas Hovgaard i en pressemeddelelse.