Verdens børn holder topmøde i Billund – FN holder topmøde i New York

Dicte Ø. Christensen, 13r og fra Billund deltager selv i Børnenes Topmøde i Billund til September.

Mere vindenergi og grønne fødevarer, bedre børnetrivsel, lige adgang til verdens ressourcer, mere uddannelse til piger og ligestilling mellem køn. Løsningsforslagene til verdens problemer er mange, og det er typisk noget, de voksne diskuterer. Men hvad tænker de, som skal overtage verden fra de voksne, om alle problematikkerne? Det er omdrejningspunktet for Børnenes Topmøde, der kulminerer i Billund, Børnenes Hovedstad, i september 2021. Her skal børn fra hele verden nemlig blive enige om et manifest, der skal afleveres til statslederne i New York.

Til september løber FN’s generalforsamling af stablen i New York. Samtidig mødes ambitiøse og visionære børn og unge i Billund, Danmark, for at komme med deres bud på, hvordan vi løser verdens udfordringer.

Verdens ledere holder vores fremtid i deres hænder, men fremtiden tilhører os, og nu har vi muligheden for selv at være med ved bordet og for at komme til orde, siger Dicte Ø. Christensen på 13 år fra Billund.

Børn og unge fra hele verden inviteres således til at melde sig til Børnenes Topmøde, hvor de skal diskutere den fremtid, de overtager fra de voksne en gang om nogle år. Children’s General Assembly, som er den officielle titel på børnenes topmøde, afholdes i Billund, der også er kendt som Børnenes Hovedstad. Billund er dermed det oplagte sted at afholde topmødet, der tager udgangspunkt i et ganske centralt punkt i FN’s Børnekonvention – nemlig børns ret til medbestemmelse.

Børn skal tages alvorligt

Topmødet er skabt i samarbejde med en gruppe børn fra Billund, Billund Kommune, lokale skoler og en række lokale aktører, der alle har det tilfælles, at de tror på børns kompetencer og værdien af læring gennem leg.

Børn i hele verden forsøger at råbe verdens ledere op, og i Billund har vi haft stor glæde af at lytte til børnene. Med Børnenes Topmøde tager vi børnene alvorligt og giver dem mulighed for at mødes på deres egne præmisser og skabe nye løsninger, man kun kan lege sig til, lyder det fra Ib Kristensen, borgmester i Billund.

Søren Brandi, bestyrelsesformand i Capital of Children supplerer:

Vi tror på, at verdens ledere kan lære mindst lige så meget af børn, som børn kan lære af voksne, og at de løsninger, børnene samskaber på topmødet, vil inspirere verdens ledere på samme måde, som vi bliver inspireret af børn her i Billund.

 

Alle må være med

Idéen bag Børnenes Topmøde er, at selve topmødet afholdes samtidig med FN’s generalforsamling i New York, og at børnenes løsningsforslag således skal overleveres til verdens ledere på den anden side af Atlanten i New York.

Forud for topmødet skal børnene på tværs af nationalitet, køn, alder og samfundslag mødes i grupper af otte børn. Hver gruppe bestemmer selv, hvilket emne de vil arbejde med. Og professionelle, pædagogisk uddannede medarbejdere hjælper børnene til at samskabe en fælles tale, de kan afholde på Børnenes Topmøde.

Børnenes manifest bliver fremlagt på deres topmøde og leveret til statslederne med spørgsmålet: ”Hvad vil I gøre ved børnenes forslag?” skriver Capitalofchildren i en pressemeddelelse.

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.