Fem år med prisstigninger på sommerhuse er langt fra slut

PR-Foto: Nybolig

Stigende sommerhuspriser skyldes en kombination af øget efterspørgsel og det faktum, at vi i dag efterspørger større og mere bekvemme sommerhuse end tidligere. Med Corona kommer den udvikling kun til at blive forstærket, vurderer ejendomsmæglerkæde.

Er du den glade ejer at et sommerhus, kan du udover at nyde din fritid i sommerhuset også glæde dig over, at efterspørgslen på sommerhuse har været stigende i årevis og med den aktuelle pandemi ser ud til at fortsætte. Tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at den gennemsnitslige pris for et sommerhus de sidste fem år er steget knap en kvart million, så et sommerhus i 2020 i gennemsnit blev handlet til 1.4 mio. kr. Det er en stigning på 20 pct., viser en ny analyse fra ejendomsmæglerkæden Nybolig.

-Sommerhuskulturen har de sidste par år fået en revival, hvor flere og flere fra de store byer har valgt at købe sommerhus, men under nedlukningen er der gået decideret inflation i sommerhuse. Det er, som om alle skal have et sommerhus, og derfor har vi den seneste tid set prisstigninger, som er langt højere end, hvad vi har oplevet de sidste mange år, siger Thomas Hovgaard, der er kommunikationschef i Nybolig.

Udover en generelt øget efterspørgsel på sommerhuse forklarer han også de stigende priser pr. sommerhus som en konsekvens af nye behov.

-Mange sommerhusejere renoverer deres sommerhuse eller bygger dem ud, og så er der også blevet opført en del nye sommerhuse, som er langt større og bedre apterede end mange af de eksisterende sommerhuse, som er opført i en tid, hvor der hverken var krav til isolering eller de moderne bekvemmeligheder, som de fleste tager for givet i dag, siger Thomas Hovgaard i en pressemeddelelse.

De fleste moderne sommerhuse minder ifølge Thomas Hovgaard i stigende grad om helårsboliger.

-Et sommerhus i dag, og især under Corona, skal kunne det samme som helårsboligen. Der skal være plads til hele familien, der skal være opvaskemaskine, en pålidelig varmekilde og internet, så man også kan passe sit arbejde eller skole, mens man opholder sig i sommerhuset. Under Corona har mange brugt sommerhuset langt mere end de gjorde tidligere for at opleve sceneskift i hverdagen, og den tendens tror vi vil stige de kommende år, siger Thomas Hovgaard.

Handelsprisen pr sommerhus i gennemsnit fra 2016 til 2020, kilde Danmarks Statistik

2016 2017 2018 2019 2020
1.171.000 1.230.000 1.276.000 1.313.000 1.403.000