Filskov Friskole mister markant musikprofil

John Skou - Foto: René Lind Gammelmark

Når skoleeleverne i Filskov til august møder forventningsfulde op til første skoledag, vil et ansigt de er vant til at se på skolen ikke mere være en del af lærerstaben. Skolens mangeårige musiklærer John Skou stopper nemlig på skolen.

Foto: René Lind Gammelmark

Et faldende elevtal i det kommende skoleår har tvunget Filskov Friskole ud i en sparerunde. Et af de steder hvor sparekniven har ramt, er den halvtidsstilling som musiklærer på skolen som John Skou har varetaget gennem mange år.

”-Ja det er rigtig trist og ærgerligt. Det bliver godt nok mærkeligt ikke at skulle undervise de skønne Filskov-elever mere i mit hjertefag musik. Dem kommer jeg til at savne”, fortæller John Skou til Netavisen Grindsted.

”-Det er i et sådant øjeblik, at nostalgien over alt det man har lavet gennem de mange år pludselig kommer væltende som en tsunami-bølge. For hold da helt op hvor har jeg mange skønne oplevelser med fra det sted og hvor har man dog haft mange helt fantastiske musikalske oplevelser med så mange elever gennem årene. Og måske endda for nogle gjort en afgørende forskel i deres liv” fortæller John Skou.

”- I hvert fald er det jo vidunderligt at se, at flere af de elever jeg har haft gennem tiden på skolen har gjort musikken til deres levevej. Et par stykker går på musikkonservatoriet, nogle er i gang med en uddannelse som musiklærer på seminariet, flere er fritidsmusikere og ja så er der jo alle dem der bare har haft en fantastisk oplevelse med den musik vi kunne få op at stå i musiktimerne og de ret store arrangementer som faktisk blev skolens varemærke og et sandt tilløbsstykke. De senere år har skolens adventsfest i Viadukthallen hvor alle klasser optræder og er involveret f.eks. samlet næsten 450 mennesker. Imponerende i en by af Filskovs størrelse”, siger John Skou.

Det er en særdeles erfaren musikmand der nu stopper på skolen. John Skou blev uddannet i 1990 fra lærerseminariet i Esbjerg og tog så yderligere en uddannelse på Syddansk musikkonservatorium i Esbjerg hvor han blev færdig i 1997.

”-Samtidig med at jeg studerede på konservatoriet, underviste jeg faktisk i musik på Stenderup skole. Så hold da op. Det er faktisk 31 år jeg har undervist. Det forstår jeg slet ikke. Hvor er den tid dog blevet af, griner John Skou.

De seneste 17 år har han undervist på skolen i Filskov. Fra 2004 da den var folkeskole og fulgte så med over i 2012 da den blev friskole. Og samtidig med halvtidsstillingen på Filskov friskole underviser John Skou også i Billund kulturskole.

”- To af de dage jeg underviser i kulturskolen foregår det faktisk i musiklokalet på skolen i Filskov. Og det fortsætter jeg naturligvis med efter ferien. Skolen i Filskov har jo i mange år været kendt i større kredse som et ret unikt musiksted. Da jeg kom til skolen i 2004 var der allerede et fantastisk musikmiljø som den daværende skoleleder Johan Andersen var en vigtig del af. Det var virkelig spændende og en fornøjelse at blive en del af”, fortæller John Skou.

”- Faktisk blev det så vildt at flere på et tidspunkt omdøbte skolen til Filskov musikskole. Vi var helt oppe på at 25 % af eleverne gik til undervisning i musikskolen. Skolen havde to store kor, der var to sammenspilshold kun med Filskov-elever og ja der blev sat konstellationer sammen af musik elever som så også optrådte forskellige steder i kommunen til koncerter. Det var faktisk ret vildt og helt fantastisk at tænke tilbage på”, siger John Skou.

Til stor ærgrelse kan John Skou konstatere at ”de gyldne dage” nok ikke sådan lige kommer igen.

”- Flere ting spiller ind. Tiden er bare en anden nu. Og så mærker blandt andet alle landets musikskoler nu også den ændring i ungdomskulturen der er sket gennem de senere år. Over hele landet falder tilmeldte elever og der er ingen tvivl om at bl.a. de mere digitale ting som f.eks. e-sport har sin årsag. Samtidig synes jeg, at det er tydeligt, at flere og flere elever har svært ved at fordybe sig i ting. Alting skal gå så hurtigt og tålmodigheden er lille. Skal du lære at spille bliver du bare nødt til at fordybe dig og have tålmodighed. Det er dybest set meget simpelt. Jo mere du øver, jo bedre bliver du,” siger John Skou.

”-Heldigvis er der dog stadig et rigtig fint elevgrundlag til musikskolen og aktiviteterne i Filskov. Nu kommer de bare også fra andre lokale byer. Og det er jo fint. Det er faktisk ret flot at vi i lille Filskov kan tilbyde musikskoleundervisning i flere fag på skolen med flere lærere. Og for lokale elever kan det være afgørende, at man kan få undervisningen lokalt og ikke skal køre til andre byer. Og jeg håber da virkelig, at der fortsat vil være elever til, at musikskolen kan fortsætte med at have eleverne i lokalerne på skolen.”, siger John Skou

Han mener i øvrigt, at den kombination han har med både lærer og musikuddannelsen, kombineret med at han også er aktiv udøvende musiker, har været en helt perfekt sammensætning.

”- Jeg har nok gjort nogle ting lidt anderledes end der lige har stået i alle lærebøgerne. Men til gengæld har jeg haft rigtig mange forskellige værktøjer jeg kunne tage i brug, så eleverne konstant blev aktiveret og udfordret, så deres musik interesse kunne blive vakt. Med de mange glade ansigter jeg har oplevet gennem tiderne og de mange der er startet til musik, har det da virket på en eller anden måde”, siger John Skou.,

Netavisen Grindsted er naturligvis nysgerrig efter hvad John Skou nu skal få tiden til at gå med. Men finder hurtigt ud af, at det vist er en bekymring som kun deres udsendte har.

”-Når en dør lukkes, åbnes en ny. Jeg fortsætter naturligvis i musikskolen hvor jeg jo også har undervist i næsten 30 år. Og her er jeg allerede ved at blande mig i nogle nye musiktiltag. Og så skal det ikke være nogen hemmelighed, at det projekt jeg har gang i med vores revysangens genklang, nu skal ha fuld opmærksomhed”, siger John Skou.

”- Vores revyprojekt er blevet en ret stor succes med så flot respons og det tager bare mere og mere tid. Vi er rundt i hele landet og havde i 2019 over 60 jobs og det samme i 2020, indtil Coronaen kom. Med genåbningen kommer der nu atter jobs i kalenderen. Vi har så mange bolde i luften med det projekt på flere stadier, hvor vi tager fat i den danske kulturhistorie som revy jo er. Det er virkelig spændende ting vi arbejder på og som folk kan glæde sig til, så det glæder jeg mig rigtig meget til at få mere tid til. Så bekymring over hvad jeg skal lave. Nej for den, jeg kommer absolut ikke til at kede mig, siger John Skou.

John Skou’s opsigelse er allerede gældende fra den 30. april, men han regner med, at han i opsigelsesperioden vil være på skolen i en eller anden omfang frem til sommerferien. Efter ferien er det til gengæld slut.

Filskov Friskole
Foto: René Lind Gammelmark

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.