Genåbningsplan skaber fornyet håb for erhvervsrejsende og turister

PR-Foto: Billund Lufthavn

I april var verden, set fra et dansk perspektiv, forsat lukket ned, hvilket igen resulterede i en måned, hvor Billund Lufthavn kun har sendt tre til seks passagerfly afsted om dagen. Heldigvis er der stor travlhed i lufthavnens cargocenter, der underbygger, at dansk eksport ikke går i stå.

Den triste nyhed i april er, at de 17.438 passagerer, der gik igennem lufthavnen, kun udgør cirka 5,5% af de passagerer, lufthavnen havde i samme måned i 2019. Den gode nyhed er trods alt, at passagertallet i april 2021 er godt fem gange større end mængden af passagerer i april 2020, hvor Europa og resten af verden var lukket helt ned i starten af Corona-pandemien.

Der er en klar tendens – trafikken til Europa bliver stærkere og stærkere sammen med foråret. Den bedste nyhed rejsebranchen og flyindustrien modtog i april, er det politiske flertal, der stod bag planen for den gradvise genåbning for rejser ind og ud af Danmark. Aftalen betyder blandt andet, at Udenrigsministeriet nu farver verden ’orange’ frem for ’rød’, og forretningsrejser anses nu igen for at være ’nødvendige rejser’, der bør gennemføres. Adm. direktør, Jan Hessellund glæder sig over udsigten til, at flere nu kan rejse ud i verden:

”Normalt kommer over 1 million erhvervsrejsende gennem Billund Lufthavn årligt, og derfor er opblødningen i forhold til forretningsrejsende vigtig. Både KLM og Lufthansa forbinder pt. Billund Lufthavn med deres respektive hubs i Amsterdam og Frankfurt, hvilket betyder, at erhvervsrejsende kan rejse til over 540 destinationer verden over fra Billund”.

Fra midten af maj giver genåbningsplanen mulighed for, at private kan rejse til en lang række flere destinationer, uden at skulle i karantæne når man kommer hjem:

”Vi glæder os rigtig meget til, at langt flere destinationer forhåbentligt bliver tilgængelige for sol- og feriehungerende danskere, der gerne vil på ferie. Lige nu ser det blandt andet ud til, at for eksempel Mallorca, Murcia-regionen og Portugal bliver en mulighed fra midten af maj”.

Genåbningsplanen sikrer ligeledes, at alle kan rejse på sommerferie med et EU-coronapas fra slutningen af juni, hvilket betyder at alle med en vaccine, en negativ Corona-test, eller alle som har været smittet med Corona kan rejse frit inden for Europa.

Cargo Center Billund holder dansk eksport kørende

Der er godt gang i luftfragten på verdensplan, og det mærkes ligeledes i Billund Lufthavn. Fragtmængderne i april måned steg med 42% i forhold til 2020 og 12% i forhold til 2019 skriver de i en pressemeddelelse.

I alt passerede 6.334 tons luftfragt gennem fragthallerne, syd for startbanen, hvoraf cirka 75% er danske varer, der eksporteres ud af landet. Væksten er at spore både i Turkish Airlines’ tre ugentlige fragtfly, de daglige DHL, TNT, FedEx og UPS kurerfly samt på chartrede fragtfly, der blandt andet har fløjet danske avlsgrise til Kina.

Jan Hessellund glæder sig over den betydelige fremgang for luftfragten: ”Vi er glade for, at vi kan være gateway for den danske industri og arbejder hårdt på at kunne tilbyde endnu flere direkte fragtfly i fremtiden”.