Bülows Hjørne: Hejnsvig-knejten, der skabte en verdenskoncern

Af Louis Bülow

Hér for nylig sad jeg og læste om en af de helt tunge drenge i dansk erhvervsliv, der igennem tre årtier fik bygget et lille lokalt foderstofselskab på Østsjælland op til en multinational storkoncern med en omsætning i 2020 på 39,4 milliarder kroner.

I dag figurerer Danish Agro som én af Europas største grovvareselskaber og tæller med sine 100 datterselskaber, 9.000 andelshavere og 5.000 ansatte méd blandt Danmarks største virksomheder. Den omtalte topchef Christian P. Junker – for ham var det – var vognmandsparret Ruth og Jørgen Junkers opvakte knejt fra barndommens gade i 1950’ernes og 1960’ernes Hejnsvig.

Fjerne erindringsglimt bærer tilbage til glade og sorgløse år i et lille landbosamfund, hvor alt åndede nærvær, tryghed og kærlig omsorg. Til min barndoms univers af raske drenge og piger, der dengang krydsede min vej: dem, jeg savner, og som ikke er mere, og dem, jeg stadigt følger. Som Christian Junker, der skulle blive min bedste barndomsven og kammerat.

Skønne minder toner frem om en uforfærdet landsbyknejt, der ragede op som et fyrtårn blandt landsbyens børn og unge. Med håb og drømme i bagagen bød Christian livet op til dans og forvandlede selv de tungeste dansetrin til en flot og fejende vals.

Jeg har i en tidligere artikel sat fokus på de unge år, og i 1970 søgte Christian plads som kontorelev i den lokale Hejnsvig-afdeling af grovvareforeningen DLG. Den daværende direktør Harry Bang var ikke et sekund i tvivl om sin unge medarbejders evner og rige potentiale, og solidt forankret i Hejnsvigs bondemuld skulle vognmandens knejt fra Bredgade vade ind i de stoute bønder med træsko på.

Christian Junker var én af deres egne, og bønderne tog ham til sig –  dém fra store gårde, dém fra ydmyge husmandssteder, de missionske, de mere hellige, dem til højre, dem til venstre.

Grovvarebranchen har lige siden dannet rammen om Christian Junkers arbejdsliv. Efter fem år skiftede han efter et kort mellemspil hos Superfos til stillingen som direktør for Nordvestsjællands Andels Foderstofforening.

I 1987 blev han headhunted som administrerende direktør i Østsjællands Andel, som han snart gik i gang med at udvikle til Danish Agro gennem et væld af opkøb, fusioner og kloge dispositioner. Da han startede i virksomheden, var der 125 medarbejdere med en årsomsætning på 300 millioner. Til sammenligning kan anføres omsætningen i 2020 i Corona-pandemiens tegn på 39,4 milliarder kroner og et driftsresultat på 1.131 mio. krone.

Karrig med store ord og armbevægelser trives Christian Junker bedst udenfor mediernes rampelys. Hvor Hejnsvig-drengen er næsten ukendt i den brede offentlighed, er han i magtens korridorer i dansk erhvervslivs elite kendt og respekteret, og han har på sin vej mod Big Business forenet sit virke med både integritet og anstændighed

For få år siden var dansk landbrug tynget af krise og betalingsstandsninger, og et russisk import-stop af svinekød fra EU og for mælkeeksport til Kina truede danske landmænd på deres eksistens. Flere eksperter betegnede dengang landbrugets situation som den værste siden siden depressionen og krisen i 1930erne.

Det ville have været en dråbe i havet, hvis Danish Agro koncernen økonomisk havde forsøgt at  redde en del af dansk landbrug ud af krisen, men selskabet viste sig at være en seriøs og attraktiv medspiller med markant styrke i krisetider. Det seneste årsregnskab under landbrugets krise slog alle rekorder og fordoblede udlodningen til de trængte andelshavere.

Og det gik ikke ubemærket hen på de indre linjer i erhvervslivets elite, at dén leder, der usvigeligt sikkert styrede Danish Agro gennem århundredets orkan i landbruget – dét var Christian Junker.

Samme Christian Junker, der 30 år før i 1987 som nytiltrådt direktør i et lille lokalt grovvareselskab  Østsjællands Andel skar til, trimmede og rationaliserede og med sikker hånd sikrede virksomhedens overlevelse med ro på bagsmækken. En af de ansatte fra dengang receptionist Solveig Tipsmark fortæller:

“Junker gik hårdt til værks blandt de ansatte. Han havde som ny tiltrådt direktør været i alle afdelinger og kunne navnene på alle, også ham, der kørte truck på lageret. Hvis der var nogen, der ikke var effektive, så var det pænt farvel. Men Junker var også manden, der aldrig gik igennem et lokale uden at hilse”.

Efter tre succesrige årtier som topchef for Danish Agro fratrådte Christian Junker efter eget ønske som koncernchef den 30. september 2017 og afleverede stafetten til sin efterfølger. Og han fik ikke kun rødvin og pæne ord med på vejen – også en fratrædelsesgodtgørelse på  21 mio. kroner blev det til. Velfortjent efter 30 års uvurderlig indsats, mener mange med nærværende artikels forfatter.

For Christian Junker skulle dét blive indledningen til en ny forrygende karriere, og han har siden påtaget sig en lang række bestyrelsesposter og formandsskaber i selskaber i ind- og udland.

Med et velberettiget ry som dansk erhvervslivs problemknuser og virksomhedsdoktor par exellence er han blevet dén mand, som landets topchefer kalder på, når der skal nytænkes business og lederskab eller trimmes og ryddes op i et selskab med skrantende økonomi.

At sætte sig for bordenden i et bestyrelseslokale i en kriseramt virksomhed  tør nok siges at kræve en fremsynet strateg og erfaren erhvervsmand som netop Christian Junker, der ses på højde med de bedste.

Han forstår at gå direkte ind i en større organisation og lynhurtigt stille skarpt på alle udfordringer og komplekse problemstillinger. Han inspirerer som en strategisk katalysator for både udvikling og forandring men også for ro og stabilitet og har sans for at motivere medarbejdere til fleksibilitet og omstilling.

Med det nødvendige mod til at skære forretningsdele og – enheder fra og finde løsningen og dét potentiale i virksomheden, der kan implementere en turn around med mennesket i centrum …

  • I oktober 2019 havde Danmarks fjerdestørste bank Sydbank bud efter Christian Junker og satte ham ind for at rydde op som bestyrelsesformand for Green Team Group.

Selskabet var én af Europas største juletræsproducenter med hovedsæde i Sdr. Omme, og efter flere års massive tab på flere hundrede millioner kroner havde Sydbank taget kontrol over den skrantende virksomhed og det tilknyttede Majland.

Under overskriften Sydbanks juletræsfirma vender trecifret milliontab til plus kunne erhvervs-mediet FinansWatch i december 2020 offentliggøre, at Green Team Group efter flere år med store minusser igen havde plus på bundlinjen.

  • I november 2018 tiltrådte Christian Junker som bestyrelsesformand for gødnings- og gylleudstyrs-producenten Samson Group med det sigte at få sat gang i selskabets internationale ambitioner.   

To år senere i september 2020 viste årsregnskabet for Samson Group, at den danske koncern efter succes med at integrere det franske Pichon i selskabet havde fordoblet koncernens omsætning og løftet den til nyt topniveau på 673 mio. kroner.

Christian Junker fremhævede i pressemeddelelsen, at Samson Group var særdeles godt rustet til at indtage rollen som Europas førende producent.

 

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon