Kartoffel Laugsbrødrene mødtes tirsdag morgen

Foto: René Lind Gammelmark

Det er efterhånden en tradition at man i Grindsted markerer Valdemarsdag, med Kartoffeldag og Flagdag.

Foto: René Lind Gammelmark

Det hele startede i 1999 med Den store kartoffeldag lørdag den 23. oktober 1999, men i 2000 blev Billund Kommunes Kartoffellaug af Valdemarsdag 2000 stiftet.

Hovedsponsor: Grindsted Landbrugsskole.

Formålsbeskrivelsen:

  • At sikre servering af nye, danske kartofler for beboere og brugere af omsorgscentre i Billund Kommune, hvert år omkring Valdemarsdag den 15. juni. Det tilstræbes at give kartoflerne følge af en snaps.
  • At medvirke til en i fremtiden øget fortæring af kartofler blandt den brede befolkning i Danmark, herunder at samarbejde med andre foreninger med samme formål.

I 2003 blev der ved årsmødet udtalt: Enhver indtagelse af marinerede sild, bør foregå på brød, hvorpå der først er lagt en bund af kogte og skivede kartofler. Dette vil afbalancere sildens smag på smukkeste vis.

I 2004 udtalte man på årsmødet: Det er på høje tid, at de, der i vort land beskæftiger sig med fremstilling af Snaps, Brændevine, Bitter og lignende, finder en løsning på et af vor tids stor problemer: Den kendsgerning, at der i årevis ikke har været fremstillet ægte dansk kartoffelsnaps. Det nærmer sig en national skandale, og vi må opfordre til, at de ansvarlige hurtigst muligt griber fat om den varme kartoffel og gør skaden god igen.

Tirsdag morgen kl. 8.30 mødtes Kartoffellauget på Grindsted Landbrugsskole, hvor de blev budt velkommen af kartoffelskrive Anne Eriksen, herefter gav hun ordet til Grindsted Landbrugsskoles forstander, Lene Søholt Jakobsen, der bød velkommen og fortalte at skolen havde ca. 80 årselever, der tog uddannelsen Faglært Landmand. Derudover var der også nogen der tog overbygningen som produktionsleder. Dernæst var det forstanderen for Tronsøskolen Toni Hessner der fortalte at det var 16 år siden han startede, og dengang havde de 30 elever. I dag er der 130 elever, fordelt på efterskolen og den frie fagskole. Fordelingen mellem de to grene er ca. 50/50.

Foto: René Lind Gammelmark

Så var det tid til dagens første fællessang, hvorefter det var tid til en sildemad, som behørigt blev serveret på et stykke rugbrød, med kartoffelbund, og øverst en sild. Til de der var interesseret var der også en snaps. Så var bunden lagt, og så var der kaffe og rundstykker til de fremmødte.

Snapsen blev sponseret af Billund Kommune – Foto: René Lind Gammelmark

Kartoflerne der blev delt ud i dag, var som sædvanligt leveret af kartoffelavler Jørgen Pedersen på Ølgodvej 25. Kartoflerne blev for andet år i træk leveret færdigvaskede, et job medlemmerne af Kartoffellauget de tidligere år selv har skullet klare.

Snapsen blev sponseret af Billund Kommune.

Foto: René Lind Gammelmark

Der var mødt knapt 30 op til dagens møde på Grindsted Landbrugsskole, og efter morgenkaffen var det tid til at køre rundt til de forskellige plejecentre i kommunen med kartofler.

Foto: René Lind Gammelmark

Da det blev borgmester Ib Kristensen (V)’s sidste kartoffeldag som laugets protektor, blev han udnævnt som det første æresmedlem i laugets historie.