Sankt Hans på Billund Kommunes Museer og Museumsgården Karensminde.

Foto: René Lind Gammelmark

Hekse og overtro har fyldt rigtig meget på landet og i byer i gamle dage. Selvom vi i lang tid ikke har brændt levende kvinder og mænd på bålet, så brænder vi til Sankt Hans hekse af for at minde os om at fjerne den ondskab, som hekse kunne forvolde, der også kunne true bondens eksistensgrundlag.

Sankt Hans på Billund Kommunes Museer er en aften forbundet med traditioner, hekse, overtro og hyggeligt samvær, som Billund Kommunes Museer og Karensmindes Venner i år inviterer til.

Vi glæder os over igen at kunne samles til Sankt Hans, og derfor er der planlagt et spændende program med særligt fokus på hekse og overtro.
”I gamle dage var hekse en stor del af dagligdagen, og man gjorde mange ting for at sikre sig, også under Sankt Hans. For eksempel lagde man et hestekranie i Sankthansbålet, fordi man troede, det forhindrede heksen i at flyve over bålet, og i stedet tvang heksen til at flyve direkte ind i bålet og brænde op. Man stak også jerngenstande i jorden ved markerne, fordi jern havde en særlig ondt-afskrækkende effekt og dermed kunne sørge for, at både hekse og andet ondt ikke kunne komme ud i markerne og ødelægge høsten.”, siger museumsinspektør Anna Louise Siggaard i en pressemeddelelse.

Årets Sankt Hans på Museumsgården Karensminde byder således på hekse og overtro på landet i gamle dage, men man kan også opleve underholdning fra de dygtige talentelever fra Billund Kulturskole, lege gamle og nye lege, bage snobrød over bål og købe lækre pølser fra Karensmindes Venner. Båltaleren til årets Sankt Hans er Anni Mathiessen (V og MF) fra Grindsted.

Praktiske oplysninger:
Billund Kommunes Museer. Museumsgården Karensminde, Morsbølvej 102, 7200 Grindsted
Den 23. juni fra kl. 18.00 – husk Coronapas.

Aftenens program:
Kl. 18.00-18.15: Ankomst
Kl. 18.15-18.45: Velkomst og fortælling om overtro og hekse på gårdspladsen
Kl. 19.00-19.45: Underholdning ved talentelever fra Billund Kulturskole på gårdspladsen
Kl. 19.45-20.00: Fortælling om traditionen Sankt Hans på gårdspladsen
Kl. 20.30: Båltale ved Anni Matthiesen på engen
Kl. 20.40 (ca.): Bålafbrænding på engen

Der vil være salg af forplejning fra kl. 18.00-19.45.

Man kan indtil kl. 20.00 lave snobrød ved bålpladsen, lege både gamle og nye lege og nyde dyrene.

Arrangører: Billund Kommunes Museer og Karensmindes Venner

Find flere oplysninger på www.billundmuseum.dk