Nødløsning i Grindsted blev til 43 års ansættelse

Werner Hess får til venstre og Martin K. Madsen til højre - Foto: Jette Seidenschnur

Werner Hess tildelt Den Kongelige Belønningsmedalje efter lang karriere som laborant på DuPont (nu IFF)
Da unge Werner Hess i 1977 var færdig på laborantskolen i Aabenraa og skulle i praktik, hang praktikpladserne ikke ligefrem på træerne i Sønderjylland. Efter en stribe ansøgninger uden resultat var han begyndt at uddanne sig som teknisk assistent. Ud af det blå fik han en dag en henvendelse fra en virksomhed i Grindsted, om han var interesseret i en praktikplads som laborant.

– Grindsted var måske ikke en topprioritet, når man var fra Sønderborg. Men jeg tænkte, at det da altid var en start. Så jeg slog til og flyttede fra Als til det midtjyske, fortæller Werner Hess, som onsdag blev tildelt Den Kongelige Belønningsmedalje efter næsten 43 års tjeneste på virksomheden.

Hæder blev corona-forsinket
Dengang hed arbejdspladsen Grindstedværket. Senere skiftede den navn til Grindsted Products. Så blev det Danisco, og da Werner Hess gik på efterløn sidste år, var Danisco blevet til amerikanske DuPont. Som så – efter hans fratræden – nu er kommet til at hedde IFF.

Da fabriksdirektør Martin K. Madsen onsdag hæftede den kongelige medalje på ham, var det et år siden, at Werner Hess gik på efterløn. Højtideligheden er blevet corona-forsinket, men det gør ikke glæden mindre. Selv om det kan ærgre ham en kende, at restriktionerne betyder, at han ikke får mulighed for personligt at takke majestæten for anerkendelsen.

Med i bestyrelsen for Danisco og i europæisk råd
Werner Hess, dengang 20 år, havde aldrig forestillet sig, at det skulle blive hans eneste arbejdsplads i et langt arbejdsliv, da han begyndte på i rå- og mellemvarelaboratoriet på Grindstedværket i 1977.

– Men det var en spændende arbejdsplads, og der er sket så mange ting gennem årene, at det aldrig har været kedeligt. Jeg har skiftet arbejdsområder, nyt teknologisk analyseudstyr er kommet til, og virksomheden har jo også selv været igennem en enorm udvikling. Da jeg begyndte, var det en dansk virksomhed inden for især farma og vitaminer. Nu er det en del af en international koncern, hvor produktionen i Grindsted har emulgator og andre fødevareingredienser som base.

Undervejs har Werner Hess været tillidsrepræsentant i 23 år for alle fabrikkens laboranter, haft plads i bestyrelsen for Danisco A/S i to perioder og i DuPonts europæiske medarbejderråd lige frem til, at han fratrådte.

Er flyttet til nyt hus i Ribe
Omstillingen fra at være beskæftiget på fuld tid til nu at være efterlønner er gået glat. Han og fru Else boede i mange år i Vestbyen og til sidst i Sydbyen i Grindsted. Men i forbindelse med fratrædelsen valgte de at flytte til et helt nyt hus i Ribe, tæt på den yngste af deres tre sønner, og barnebarnet dér.

I Grindsted var Werner Hess aktiv i Grindsted Badmintonklub, også organisatorisk, og når sæsonen åbner igen, skal ketsjeren svinges i Ribe. I mellemtiden er der brugt mange timer på at få den nye have gjort færdig, cykle ture i de smukke omgivelser omkring Ribe – og herunder også indfanget mange flotte motiver med sit kamera skriver IFF.