Byg din egen andelsby på Museumsgården Karensminde onsdag den 28. juli 2021

PR-Foto: Billund Kommunes Museer

Byg din egen andelsby

Design din egen gård, og find ud af, hvor langt skal du køre til andelsmejeriet med din mælk? Er det overhovedet smart med små nye landbrugsfabrikker og maskiner? Og hvad kræver det? Byg din egen fremtid anno 1880 og dermed samtidig landbrugsdriften for de mange kommende generationer – i byg-selv-andelsbyen i laden på Museumsgården Karensminde.

I uge 30 handler ugens aktiviteter om Køn – kønsroller og arbejdsfællesskaber samt overgangen til industrisamfundet under overskriften Fra le til traktor – og særligt på vores aktivitetsdag onsdag den 28. juli/ Fra le til traktor.

”Fra le til traktor er et udtryk for, at Danmark ikke ændrer sig fra landbrugssamfund den ene dag til industrisamfund den anden. Det sker løbende i en overgang, der er spændende at udforske. Billund Kommunes Museer rummer hele den nyere tids danmarkshistorie, da vi arbejder med landbrug, industri og turisme. For eksempel kan man bygge en andelsby, som jo er et rigtig fint eksempel på overgangen mellem landbrug og industri, man kan konkurrere mod hinanden, og man kan også opleve helt nye udstillinger”, fortæller Anna Louise Siggaard, museumsinspektør ved Billund Kommunes Museer.

Denne sommer kan gæster deltage i museumsoplevelser, der dykker ned i forskellige emner og aktiviteter, så kulturhistorien kan mærkes.

Vær med når vi afholder fair og unfair konkurrencer, så fordelene ved at gå og arbejde sammen kan mærkes på egen krop (og ære) præcis som bønderne oplevede det ved at stå sammen i andelsbevægelsen. Man kan lege sig til en forståelse af, hvordan både børn og voksne og også andelsbønderne gik sammen i et fællesskab for at kunne producere landbrugsprodukter og til livets opretholdelse.

Vi holder åben garage, hvor man selv kan komme og skrue på de nye heste – nemlig traktorerne, der afløste husdyrene i markerne. Det var især den grå Ferguson, der blev populær i hele landet og satte nye standarder for traktorer. Over halvdelen af de godt 100.000 traktorer, som blev solgt i Danmark i Efterkrigstiden var en Ferguson – og sådan én kan man naturligvis også opleve på Museumsgården Karensminde. Endelig kan man også selv hamre, save og skrue sin egen gård sammen, bygge hegn og udvide sine marker i aktiviteten Byg en andelsby.

Vores dygtige museumsformidlere tager også gæsterne med på daglige mini-omvisninger, lege og konkurrencer, der dykker endnu dybere ned i kulturhistorien, og de vil, sammen med museets engagerede frivillige fra Karensmindes Venner give alle gode – og også forskellige kulturoplevelser #der bevæger.

Program for onsdag d. 28. juli/ FRA LE TIL TRAKTOR – uge 30:

 

10.00-16.00: Byg en andelsby sammen med andre andelshavere

10.00-16.00: Ponyridning for børn. De nye heste er traktorer – og heste bliver kæledyr.

10.30-15.00: Åben garage – kom og skru på de gamle maskiner med værktøj og olie.  

11.00: Introduktion til fair og unfair konkurrencer

11.00-11.30: Mini-omvisning med museumsformidler med temaet Fra le til traktor

13.30: Introduktion til fair og unfair konkurrencer

14.00-14.30: Mini-omvisning med museumsformidler med temaet Fra le til traktor

 

Obs! Onsdag den 14. juli: 16.00-18.00: Hestevognstur i kulturlandskabet med omviser og mad. Forudbestilling kræves.

 

Sommer 2021 på Billund Kommunes Museer
Kom tæt på kulturen i museets særudstillinger, de mange dyr og samvær i og omkring museets skønne omgivelser, der også rummer en masse fortællinger og muligheder for leg og fordybelse. Programmet byder på sommeraktivitetsdage alle tirsdage og onsdage i skolernes sommerferie under overskrifterne ’Fra jord til bord’, ’Køn’ og ’Fra le til traktor’, med en masse museumsoplevelser, der bringer os alle – store som små – tættere på kulturhistorien.

Museet holder åbent alle dage i perioden 1.6. -31. 8, 2021 kl. 10 – 16, alle onsdage kl. 10-18.

Hver onsdag fra uge 26-30 afrundes dagen fra ca. kl. 16-18 med en smuk hestevognstur og mad.

Under turen fortæller museets inspektører om det kulturhistoriske landskab omkring museet.

Aftensmaden laves af Karensmindes Venner.

Hestevognsturen kræver tilmelding, som du kan læse mere om på museets hjemmeside: www.billundmuseum.dk. Tilmelding er senest kl. 12 dagen før.

 

Vi følger naturligvis myndighedernes retningslinjer for danske museer. Husk derfor Coronapas, når du besøger museet skriver Billund Kommunes Museer i en pressemeddelelse.

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.