Rejsekløen bliver kradset i Billund Lufthavn

Foto: René Lind Gammelmark

Rejsefeberen stiger, og der er i juli for alvor blevet taget hul på det opsparede rejsebehov, som danskerne har sparet op under hele sundhedskrisen. Coronaen har sluppet sit jerngreb, og det kan mærkes på højsæsonen i Billund Lufthavn.

Juli er højsæsonernes måned, og det kan også mærkes i Billund Lufthavn, hvor der er gået 226.354 rejsende igennem i terminalen, hvilket svarer til 203,7 procent af juli 2020 og -46,7 procent af juli 2019.

Den højere aktivitet kan også tydeligt ses på væksten i juli kontra juni: I juli har der været 230,1 procent flere passagerer, end der var i juni.

Selvom niveauet fortsat er langt fra 2019, er aktiviteten alligevel høj, og rejsestemningen i lufthavnen sitrer. Der er nemlig strøm til 75 procent af de destinationer, der var i 2019, og de flyver med en gennemsnitlig belægningsprocent, som kun er fire til seks procentpoint under niveauet på samme tidspunkt i 2019.

– Vi er på rette vej. Indekstallet stiger uge for uge, og det stemmer godt overens med aktiviteten, som vi oplever i terminalen og i vores butikker og restauranter. Efterspørgslen følger udbuddet, det kan vi eksempelvis se, når KLM, Lufthansa, Air France, LOT og Norwegian kontinuerligt skruer op for antallet af ugentlige afgange, hvor de fortsætter med at flyve med samme høje belægning, fortæller Jan Hessellund, adm. direktør i Billund Lufthavn.

Nye ruter med luft under vingerne

I juli bød Billund Lufthavn velkommen til det store schweiziske flyselskab Swiss, der åbnede en ny rute til Zürich. Ruten har fra første flyvning været attraktiv for både danske og schweiziske turister. Derudover har Ryanair åbnet tre ruter til populære feriedestinationer: Bologna, Venedig og Chania.

– Swiss og Ryanair har begge haft stor succes i deres nye ruter, og succesen ser ud til at fortsætte. Det er populære destinationer, der både kan byde på storbyferie fyldt med kulturliv og på camping eller charterferier. Ferierejserne kommer også til at fortsætte ind i august, fordi rejsebehovet er så stort, fortæller Jan Hessellund og fortsætter:

– Vores andet nye, store flyselskab Vueling oplever også stor succes, og vi ser frem til, at de kommer med deres nye rute til Gran Canaria til september.

Cargo er tilbage på 2019-niveau

På luftfragtsiden i Billund Lufthavn er der stor fremgang på næsten alle felter, hvor den samlede mængde fragt igennem fragtcenteret vækster med hhv. 39,7 procent og 3,9 procent ift. 2020 og 2019.

I juli 2020 var der ikke mange chartrede fragtfly med værnemidler, så lidt af væksten er at finde her. Den helt store fremgang skal findes på væksten på kurerflyene samtidig med, at der igen begynder at komme fragt på passagerflyene igen.

– Helt grundlæggende oplever vi vækst på fragtsiden, fordi vi bliver valgt til, fordi vi er gode til at håndtere fragt. Derudover mærker vi selvfølgelig også succesen for dansk handel. Det vækster og går godt. Og det flotte arbejde, der er lagt for dagen, gør, at vi er tilbage på det niveau, vi så på fragtsiden i 2019, afslutter Jan Hessellund.

Se tallene for juli 2021 her