50 år med Grindsted Billard Klub

Foto: René Lind Gammelmark

Den 12. august 2021 var det 50 år siden Grindsted Billard Klub blev startet.

I den forbindelse havde klubben inviteret til Åbent Hus i klubbens lokaler der ligger i en tilbygning til Lynghallen i Grindsted.

Det foregik lørdag den 14. august fra kl. 10 til 14.

Johnny Hansen fra Bristol Billard Klub (med et årssnit på 231,80) spillede en opvisningskamp mod Johnny Thøstesen fra Troldhede Billard Klub.

Kl. 12.00 var der pølser med brød, samt øl og vand i Lynghallens cafeteria.

Til venstre turneringsleder Kaj H. Nielsen, til højre formand Finn Mûller – Foto: René Lind Gammelmark

Formand Finn Müller bød velkommen til de fremmødte, hvorefter turneringsleder  Kaj H. Neilsen fortalte lidt om klubben.

Historien om klubben
Kaj H. Nielsen der er  turneringsleder i Grindsted Billard Klub fortalte at klubbens historie går helt tilbage til 1960’erne. Kaj H. Nielsen mener at fødslen til billardklubben kom til at foregå på Grand Hotel, der var det eneste sted i Grindsted hvor der var et billardbord.  På både Grand Hotel og Hansens Hotel var der både en “slyngelstue” og en “spisestue”, det var skarpt adskilt, og man kunne kun få lov til at komme i “spisestuen”, hvis man skulle spise. Alt andet foregik i “slyngelstuen”. Han forestiller sig at forretningsfolkene har været dernede når de har haft møder, og han tænker at det så har fået idéen til at starte en billardklub. 

Det fik de så i den nordvestlige hjørne af Lynghallen, og det var kun et lille lokale (det er det der i dag bruges som mødelokale) i 1971. Der var så stor tilslutning til billardklubben, at ventelisten var lige så stor som dem der kunne blive medlemmer. Derfor var det svært at blive medlem.

Fotos fra indvielsen den 12. december 1978 – Foto: René Lind Gammelmark

Større lokale
I 1978 blev de enige om at de skulle have et større lokale, så de driftige erhvervsfolk i Grindsted, havde jo de forskellige ting der skulle bruges til at bygge lokalerne, derfor skulle Lynghallen kun betale for materialerne. Medlemmerne sørgede selv for ud udføre arbejdet på byggeriet. Materialerne kostede ca. 142.000 kr. Da de skulle værdisættes var reglerne sådan, at det det kostede i materialer var også det som det kostede i arbejdsløn. Så bygningen blev vurderet til 285.000.  Med det nye og større lokale, var der plads til at der kunne komme flere medlemmer ind i klubben. Den nye bygning blev indviet den 16. december 1978. I den forbindelse var direktør A. E. Meyer fra Sparekassen og sognerådsformand A. Chr. Andersen til stede sammen med Verner Kjær og de øvrige medlemmer af klubben. På det tidspunkt hvor klubben havde flest medlemmer var der omkring 80 – i dag er der omkring 30-35 medlemmer. Klubbens adresse er Søndre Boulevard 21 i Grindsted.

De var med til at starte klubben

  • Erik Kristensen der havde Billard fabrikken 
  • Verner Kjær der var formand for slagteriet Midtjyllands fagforening
  • Leif Traberg, der startede som tidsstudiemand på slagteriet, senere driftsleder og direktør
  • Ansgar Kristensen, entreprenør
  • Gunnar Thorøe, kørerlærer
  • Johan Jensen, der startede Grill 22 
  • Ingemann Wadsholt, pedel og varmemester i Tingparken

 

 Mest ældre medlemmer
Aldersfordelingen i klubben er desværre sådan at der er flest ældre medlemmer. Det tidspunkt hvor der har været flest unge spillere var midt i 90’erne, hvilket blandt andet skyldes at klubben havde fået fat i en ungdomsspiller der hedder Paw Ebbrect, han havde snakketøjet i orden, og kunne derfor få mange af de unge med her over i klubben. Derfor var der mange unge medlemmer dengang.

 

Turneringsleder var helt nyt medlem
Kaj H. Nielsen blev medlem i 1987, først på året, og til generalforsamlingen skulle der vælges en ny formand. På det tidspunkt var Alex Nørbork turneringsleder, men på generalforsamlingen blev han valgt som formand, og han foreslog så at Kaj H. Nielsen blev turneringsleder. Kasseren spurgte om hvem han var, hvortil Alex Nørbork pegede på Kaj og sagde at det var ham. Kasseren sagde at han er da ikke medlem, men det var fordi Alex ikke havde givet kassereren besked på at  Kaj H. Nielsen ville være medlem, så Kaj blev valgt som turneringsleder før han formelt var blevet skrevet på medlemslisten.

 

Kunne du tænke dig at prøve at spille billard ?
Hvis du kunne tænke dig at prøve at spille billard, og du er mellem 12 år og opefter, er du meget velkommen til at kontakte enten turneringsleder Kaj H. Nielsen på tlf23 48 70 30 eller kasserer Eigil Thøstesen på tlf. 29 90 64 79 og aftale nærmere. Det er gratis at prøve at spille med en måned i klubben, Man behøver ikke at have prøvet at spille billard før, alle er velkomne fortæller Kaj H. Nielsen.

Foto: René Lind Gammelmark

Foto: René Lind Gammelmark

Foto: René Lind Gammelmark

Foto: René Lind Gammelmark

Johnny Hansen fra Bristol Billard Klub viser her nogle tricks til spillerne – Foto: René Lind Gammelmark