Alle pædagoger og ledere i Billund Kommune har fået ny uddannelse i leg, kreativitet og læring

Pædagoger og ledere i Billund Kommune var tirsdag aften samlet til afslutningskonference. De har alle gennemført diplomuddannelsen "leg, kreativitet og læring". Foto: Billund Kommune

I Billund Kommune har alle fastansatte pædagoger og ledere gennemført en diplomuddannelse, der har klædt personalet endnu bedre på til at styrke børnenes leg i hverdagen. Legende børn udvikler sig nemlig bedst.

Børn, der trives mere. Børn, der udvikler sig mere. Børn, der lærer mere.

Det er hovedformålet med den diplomuddannelse, som 110 pædagoger og ledere fra Billund Kommune har gennemført siden 2018. Tirsdag aften var de alle samlet i LEGO House i Billund til afslutningskonference.

Uddannelsen hedder ”Leg, kreativitet og læring”, og i forløbet har pædagoger og ledere fået ny viden og udviklet nye værktøjer til at skabe rum for børns leg og have fokus på være sammen med børnene i børnehøjde.

Resultatet er, at børnene i højere grad selv er med til at bestemme, hvad der skal ske – og pædagogerne indgår mere aktivt i legene med børnene. Det er nemlig gennem børns deltagelse og kreative udfoldelse i leg og børnefællesskaber, at børnene trives, lærer og dannes som mennesker.

– De første erfaringer viser, at de voksne omkring børnene i højere grad skaber gode legemiljøer med mange forskellige legetyper og legeformer. Et miljø med plads til både stille lege, mere vilde og risikofyldte lege – lege med deltagelse af mange og få børn. De voksne øver sig i og støtter hinanden i at slippe kontrollen. De er mere nærværende og leger mere sammen med børnene. I legen inddrager de børnenes ideer, sjove input og nysgerrighed på sig selv og livet som helhed. Børnenes motivation, legelyst og deltagelseskompetence er styrket gennem de voksnes deltagelse, og flere børn tør tage skridtet ud i ukendt ”land”, når de voksne ”går” med, siger Lisbeth Østergaard, dagtilbudschef i Billund Kommune.

Udløber af visionen om Børnenes Hovedstad

Det er både faglige ledere og pædagoger i dagplejen, daginstitutioner og PPS, som har gennemført uddannelsen i ”Leg, kreativitet og læring”. Derved får alle 0-5-årige børn i Billund Kommune glæde af diplomuddannelsen, som er blevet tilrettelagt i et samarbejde mellem LEGO Fonden, Billund Kommune og UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.

Projektet er en af mange udløbere af, at Billund Kommune er hjemsted for Børnenes Hovedstad, Billund by, som er centrum for kommunens ambition om, at børn lærer gennem leg og derved får kompetencer for livet.

– Leg, kreativitet og læring er en del af vores DNA i Billund Kommune. Gennem visionen Børnenes Hovedstad, som i år fylder 10 år, ønsker vi at skabe de bedst mulige rammer for børn at vokse op i og blive skabende verdensborgere. Jeg er derfor utrolig stolt af, at alle vores pædagoger og ledere har gennemført uddannelsen. Det er et stort kompetenceløft af alle vores dagtilbud og kommer både børn, forældre og personalet til gavn, siger Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup, formand for børneudvalget i Billund Kommune.

Billund Kommunes arbejde for og med børn har medført, at kommunen har opnået UNICEF’s anerkendelse som Danmarks første Børnevenlige By og Kommune skriver Billund Kommune i en pressemeddelelse.