Sikre veje i uge 37 og 38, 2021

Betjent med stopskilt - Arkivfoto: Thomas Tolstrup (Politi.dk)

Politiet landet over gennemfører fra torsdag den 16. september til onsdag den 22. september 2021 en målrettet færdselsindsats under navnet: “Sikre veje”, hvor der vil være fokus på alle færdselsarter og alle lovovertrædelser.

“Sikre veje” er en del af en større fælles færdselsindsats i Europa, som går under navnet “Safety days”. Gennemsnitligt dør 70 mennesker i trafikken i Europa hver eneste dag, hvorfor Danmark sammen med de øvrige medlemslande i Roadpol med denne kampagne sigter mod at ramme bare én dag med 0 dræbte.

Vi skal kunne færdes sikkert i trafikken – bilister udgør hovedparten af de dræbte og tilskadekomne i trafikken, men også fodgængere, cyklister, motorcyklister og knallertkørere er udsatte trafikanter. Hver eneste dag hører vi om uheld i trafikken. Uheld der måske kunne være undgået, hvis vi havde været opmærksomme, haft fokus på at færdes i trafikken, løftet foden en anelse fra speederen, haft overskud til andre i trafikken, udvist empati, undladt at køre påvirket af spiritus eller euforiserende stoffer og helt generelt bare havde givet plads til hinanden og fulgt færdselsreglerne.

Hver ulykke er én for meget, men overholder vi færdselsreglerne, og færdes med respekt og omtanke for hinanden, så kan vi nedsætte risikoen for uheld betragteligt skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

I bund og grund handler det om at ændre adfærd. Det handler om at ændre en trafikkultur, så det at færdes i trafikken bliver en god og tryg oplevelse for alle, og det gælder, uanset om man er gående, cyklist, bilist, eller hvordan man ellers bevæger sig rundt i trafikken.

“Vi arbejder hver eneste dag for at nedbringe antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne i trafikken, hvorfor vi ikke vil acceptere, at nogle trafikanter blæser på love og regler. De skaber utryghed og bringer sig selv og andre i fare,” siger Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter og fortsætter: “I bund og grund handler det om at ændre adfærd. Det handler om at ændre en trafikkultur, så det at færdes i trafikken bliver en god og tryg oplevelse for alle, og det gælder, uanset om man er gående, cyklist, bilist, eller hvordan man ellers bevæger sig rundt i trafikken.”

Fakta

  • 155 personer (foreløbige tal fra vejdirektoratet) mistede livet i trafikken i 2020.
  • For høj hastighed vurderes at være den hyppigste årsag til færdselsulykker med alvorlig tilskadekomst og dødsfald (kilde: Rådet for Sikker Trafik).
  • 489 personer blev dræbt i ulykker med uopmærksomhed eller manglende orientering fra 2013 til 2018 (kilde: Rådet for Sikker Trafik).
  • Hver femte dødsulykke i trafikken skyldes alkohol (kilde: Rådet for Sikker Trafik).
  • 33% af bilisterne bliver ofte irriteret over andres adfærd i trafikken (kilde: Rådet for Sikker Trafik).
  • 7 ud af 10 alvorlige cykelulykker sker i kryds (kilde: Rådet for Sikker Trafik).