Børn fra hele verden appellerer til FN fra Børnenes Topmøde fra Billund i dag

Foto: Hugo Sørensen, Billund Photo

Børnene opfordrer verdens ledere til at gøre mere for at løse verdens kritiske problemer som klimaforandringer, undervisning og fattigdom – og til at tage ved lære af børn

Børnenes Topmøde i Billund, som er det første af sin slags, løber af stablen i disse dage. Og i dag har børnene præsenteret deres idéer til en bedre fremtid for FN’s topmøde i New York fra Billund, Børnenes Hovedstad.

Foto: Hugo Sørensen, Billund Photo

Børnenes manifest fokuserer på klimaforandringer, uddannelse til alle samt fattigdom og opfordrer til, at verdens ledere investerer mere tid i og flere penge på uddannelse end på militær. Herudover vil de anmode om, at der investeres mere i grøn energi og grøn teknologi end i økonomisk vækst.

I deres manifest peger børnene på de alvorlige problemer, som deres generation på verdensplan kommer til at stå over for i fremtiden.

”En milliard børn lever i fattigdom og uden adgang til basale fornødenheder. 617 millioner børn vil aldrig få en ordentlig uddannelse. Børn udgør to tredjedele af verdens flygtninge. Et ud af syv børn har mentale helbredsproblemer. Og alle børn påvirkes af konsekvenserne af klimaforandringer,” forklarede 15-årige Mankgara Maime fra Sydafrika i sin tale i Billund i dag.

Foto: Hugo Sørensen, Billund Photo

De voksne kan lære af børnene
Ved Børnenes Topmøde i Billund opfordrede børnene også verdens ledere til at se på problematikkerne fra børnenes perspektiv.

”Børn er født kreative og nysgerrige. Vi tager os ikke så meget af regler. Vi leger, eksperimenterer og finder på verdener, der ikke eksisterer. Så måske skulle verdens ledere lære noget af os og finde på kreative og nysgerrige måder til at sikre en bedre fremtid for børn i hele verden?” lød det fra Mankgara.

Hun og en masse andre børn i alderen 10-17 år fra 49 forskellige lande meldte sig tidligere på året til at deltage i Børnenes Topmøde, også kendt som Children’s General Assembly. I alt 80 børn blev udvalgt til at repræsentere lande i hele verden. Børnene har brugt mange timer på intense, men sjove, diskussioner og workshops online gennem de seneste seks måneder for at finde fælles fodslag omkring de af verdens problemer, som betyder mest for dem. Målet var at præsentere dette for FN med en samlet stemme.

Børnene har mødtes i Billund de seneste dage, fra 19. til 21. september, i samme periode som FN har mødtes i New York. I dag kl. 14.00 blev børnenes manifest så overdraget virtuelt til verdens ledere med bl.a. tidligere formand for FN’s generalforsamling, Mogens Lykketoft, tilstede i salen i Billund.

Manifestet blev velmodtaget:

”Vi voksne tænker tit over, hvordan vi lærer børn demokratiske værdier og processer, men efter at have lyttet til børnene i Billund i dag, tror jeg, vi kan lære lige så meget af dem, som de kan af os,” lød det fra den tidligere formand for FN’s generalforsamling, Mogens Lykketoft.

Børnenes arbejde er dog kun lige begyndt, for nu hvor de har bedt politikerne om handling, har de også lovet at følge op på deres manifest til verdens ledere. Næste års børnetopmøde vil derfor evaluere på, hvor langt vi egentligt er nået, lyder det fra Børnenes Topmøde i Billund i en pressemeddelelse.

Foto: Hugo Sørensen, Billund Photo

Foto: Hugo Sørensen, Billund Photo

Fakta

Om Children’s General Assembly:
Børnenes Topmøde er udviklet af organisationen Capital of Children og en lang række aktører i Billund, Børnenes Hovedstad. Alle børn og unge mellem 10-17 år kan deltage i topmødet uanset køn, nationalitet, religion, handicap og alder.

På mødet arbejder verdens børn sammen for at skabe deres bud på løsningsforslag, som de efterfølgende leverer til verdens ledere på FN-topmødet i New York. Children’s General Assembly løber af stablen i Billund i perioden 19. til 21. september 2021.

Om Capital of Children:
I Billund har man i snart hundrede år haft et særligt fokus på børn, og i elleve år har man haft en vision om, at Billund skal være Børnenes Hovedstad. Her lærer børn gennem leg og er skabende verdensborgere.

I dag står verden over for klimaforandringer, økonomiske kriser og en lang række andre udfordringer. Capital of Children organisationen ønsker at give børn de bedste forudsætninger for en verden, som vi ikke kender i dag, og forberede dem til nye typer af jobs og teknologier.

Så når hele Billund går sammen om visionen, er det ikke for sjov. Det er for fremtiden. En fremtid, der kan blive klogere, sjovere og mere menneskelig, hvis bare vi tør lytte til dem, der skal vokse op i den