Månedens bøger på bibliotekerne i MAGION og Sdr. Omme

I oktober har vi på bibliotekerne i Magion i Grindsted og i Sdr. Omme tre gode bøger klar som månedens bøger.

Alt vi var af Lara Prescott

”Alt vi var” omhandler et af de helt store dramaer bag kulissen i litteraturhistorien. Den har sin begyndelse i 1949, hvor Boris Pasternaks manuskript til Doktor Zjivago bliver dømt systemkritisk og derfor ulovligt i Rusland. Pasternaks elskerinde bliver dømt for sin rolle i tilblivelsen af manuskriptet, og bliver sendt i arbejdslejr. Manuskriptet bliver smuglet ud af landet, hvor det bliver trykt i Milano. CIA får fat i det, og smugler det tilbage til Rusland, som led i den kolde krig.

”Alt vi var” er skrevet i to spor. Et spor i Rusland med tre fortællere og et spor i USA med tre andre fortællere. Kapitlerne er skrevet ud fra den givne fortællers synsvinkel. Hvert kapitel starter med at nævne hvem fortælleren er ved at nævne dennes rolle i historien. Som historien skrider frem, skifter personernes roller og det fremgår hvad de skifter til og fra.

”Alt vi var” er en rigtig god roman. Den er et klassisk koldkrigsdrama, og den er fyldt med spænding, drama og kærlighed.

Vi er vejret: at redde planeten begynder ved morgenmaden af Jonathan Safran Foer

Jonathan Safran Foer startede med at skrive romaner men har de senere år mest markeret sig som debattør og aktivist på områder som klima og kødspisning. Han er overbevist veganer.

Denne bog handler om klimaforandringer og om, hvad man selv kan gøre for at imødegå dem.

Hans pointe er, at man ved at bringe mindre ofre nu og her kan undgå meget større ændringer senere.

Vi skal vende blikket fra os selv og rette det mod hele verdens fremtid. Hans konkrete forslag er at holde op med at spise kød ved et enkelt måltid om dagen – for eksempel til morgenmad. Det forslag giver mere mening i USA end i Danmark, hvor de færreste vel spiser bacon og pølser til daglig om morgenen.

Sallies historier af Kim Fupz Aakeson

Sallie er en lille plageånd på 3 år, som hver aften får sin alt for gode far til at fortælle godnathistorier. Det er Sallies far rigtig god til. De godnathistorier han fortæller, er rammen om denne bog. Den er en samling korte skrupskøre historier alle skrevet i samme sjove stil, som vi kender det fra Kim Fupz Aakesons hånd. Bogen er beregnet til oplæsning til børn fra 3 år og op.