Bülows Hjørne: Et kald i Godhedens tjeneste – hvor er frk. Bolund …

Af Louis Bülow

Denne artikel var den fjerde fra Louis Bülow, og den blev bragt her på Netavisen Grindsted den 29. oktober 2019.

For mange i Grindsted skal en råkold decemberdag i 2002 blive en dag, de for altid skal gemme i deres hjerter. Dèn fredag den 6. december fejer budskabet om den 87-årige Karen Margrethe Bolunds død alt andet i sognet tilside for en stund.

Det er en dag knuget af sorg, vemod og triste tanker, men også en dag fyldt med dyb taknemlighed over alt dèt, den gamle sygeplejerske har givet.

Tilbage står mindet om en elsket ildsjæl med fine menneskelige kvaliteter, der forenede et livslangt og uselvisk virke på Grindsted Sygehus med kærlighed, menneskelig omsorg og social forståelse i ordenes bedste betydning. En sygeplejerske, der så sin gerning som et kald, en passion, og blev omgærdet med dybfølt sympati og nærmest hellig respekt af patienter over hele landsdelen.

I et ellers trøstestløst hospitalsmiljø med hvide kitler, gangsystemer og sygestuer bød Karen Margrethe Bolund livet op til dans og forvandlede selv de tungeste dansetrin til en flot og fejende vals.

Hun skabte omkring sig et forjættet land, der emmede af nærvær og tryghed. Igennem fem årtier hørte man bogstaveligt talt hjertet banke, når den navnkundige sygeplejerske med ægte følelser for de syge og svage og i øjenhøjde med stor som lille tog sig af generationer af indlagte patienter på Grindsted Sygehus.

Med Frk. Bolund i nærheden blev et sygt menneske aldrig ladt alene tilbage i hospitalssengen eller fik lov til at sygne hen. Altid fandt hun tid til at dukke op til en lille hyggesnak, sætte sig på senge-kanten og tage den syge i hånden med et fortroligt klem.

Ved gavmildt at give sig selv for andre fandt hun ind, hvor ingen andre kunne nå, og fra sygestue til sygestue lød det igennem årtier med de syges spinkle stemmer: hvor er Frk Bolund … ?

Karen Margrethe Bolund var dybt forankret i den kristne kirke, og hun ydede livet igennem en stor indsats som frontfigur i kirkens frivillige ungdomsarbejde. Med hjerte og engagement var hun med til at gå forrest og vise vej for børn og unge i børne- og ungdomsbevægelsen KFUM og KFUK, hvor de unge mødte kirke og kristendom gennem fælles fortællinger og aktiviteter over hele landet med lejre og festivaler.

Også Frk. Bolunds utrættelige arbejde med velgørenhed skal nævnes, hvor hun bar mèd på et utal af hjælpeopgaver og nærmest sprængte alle rammer i det godes tjeneste.

Indtil kort tid før sin død som 87-årig tog hun mindst èn gang om året med til Østeuropa med tøj, tæpper, senge, kørestole, høreapparater og meget mere, samlet ind i det vestjyske og beregnet for fattige børn og unge og ældre på nedslidte plejehjem.

Hvert andet år var hun med til at sikre børn fra de fattigste minedistrikter i Polen et tiltrængt ferieophold herhjemme i Grene-lejren, ejet af De Grønne Pigespejdere og FDF. Beliggende ved Grene Sande – et flyvesandsområde, som naturen formede det med klitter og hedekær mellem Grindsted, Billund og Hejnsvig.

For Karen Margrethe Bolund mejslede de rørende gensyn med fattige børn og unge fra Polen og Ukraine sig ind på hendes nethinde, og for sin indsats blev hun af Bikuben kåret som Årets M/K’er i Grindsted i 1994.

Hun fandt aldrig tid og plads til at stifte familie med mand og børn, og som hun betroede en avis i oktober 2000: ”Nej, jeg har virket, hvor jeg bedst gjorde gavn, og en mand skal jo også passes. Dèt har jeg i hvert fald hørt …”

Den elskede sygeplejerske blev født den 19. oktober 1915 i Skørping i Himmerland og mistede sin mor, allerede inden hun blev konfirmeret. Fra barnsben drømte hun om at følge i faderens fodspor og hellige sig en missionærgerning i Indien, og som et skridt på vejen blev hun i 1935 ansat som gangpige på Tarm Sygehus.

Et års tid senere flyttede hun til de flade hedesletter ved Grindsted for som 21-årig at påbegynde uddannelsen som sygeplejerske på Grindsted Sygehus. Hèr fandt hun sit kald …

Frk. Bolund fik noget af en ilddåb i sin første tid i det vestjyske, hvor man oplevede den luneste maj måned i mands minde. Den unge sygeplejeelev var taget alene på en cykeltur ad en sti over heden syd for Grindsted og standsede på et tidspunkt op for at tage sig et tiltrængt hvil.

Solen havde lokket mange hugorme frem, og da hun sprang af cyklen, havnede hun mellem en flok giftige slanger. Hun blev bidt flere gange, men den ukuelige unge pige cyklede snarrådigt tilbage til Sygehuset, hvor hun klarede den med en serumindsprøjtning.

Da Bloddoner-korpset blev stiftet i 1939, var Karen Margrethe Bolund méd i front. I begyndelsen blev blodet tappet i to elevværelser, der var indrettet til formålet, senere i en stue på den gamle afdeling, indtil der blev opført en speciel Blodbank-afdeling i 1957.

Hun fortalte i et interview med Fredericia Dagblad om en munter episode med en ung mand, der engang agerede bloddoner. Bleg om næsen begyndte han at blive usikker på benene og svajede lidt, og da en kollega spurgte ham, lød det spagfærdigt fra den unge: ”Jamen, Bolund sagde, at jeg skulle drikke en øl.” 

 – Det var den første øl, han nogensinde havde drukket, viste det sig, fortalte Karen Margrethe Bolund med et lunt glimt i øjet til avisen.

Ved Frk. Bolunds død i december 2002 blev der fældet mange tårer over hele landet, og den tidligere landssekretær i KFUKs børne- og ungdomsarbejde Eva Nagstrup Jørgensen mindedes hende som et stort, hjertevarmt og festlig menneske:

”I tusindvis af menneskers sind tegner sig et billede af Bolund, som vi mødte hende, da vi var børn, unge eller ældre i KFUK’s brogede, festlige fællesskaber … et strejf af kærlighedens og glædens festlige farver og af håbets og troens dybe farver.”

Karen Margrethe Bolund er stedt til hvile på den smukke kirkegård i Grindsted, hvor den beskedne mindesten har et kors indgraveret i sort, dækket af nedfaldne blade, med teksten:

K. M. Bolund Larsen * 19-10-1915 + 6-12-2002

Tak for alt

 

 

 

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon