Bülows Hjørne: Den musikalske malermester fra Grindsted

Bülows Hjørne

Af Louis Bülow

I gennem generationer har en lang række musikere med rødder i Grindsteds bondemuld skrevet sig ind i dansk populærmusiks historiske annaler og sikret berømmelse for eftertiden.

Blandt dém finder vi dén amatørmusiker, der i virkeligheden startede det hele som den første af en lang perlerække: en mand opvokset i Grindsted, der med en landeplage nærmest overnight skrev sig ind i poppens historie og opnåede en unik position herhjemme som komponist og tekstforfatter.

Den ukendte malermester fra Grindsted, Ejvind Skov, skrev og komponerede tekst og musik til sin berømte tango Hedepigen i forbindelse med Grindsted Amatørteaters årlige revyforestilling engang i slutningen af 1940’erne.

Sølle tre minutter varede sangen, der skulle give sin ophavsmand et større gennembrud og for tid og evighed sætte den musikalske malermester på populærmusikkens landkort.

Det var Ejvind Skovs hustru Anne Grethe Skov, der første gang fremførte den iørefaldende sang for et begejstret publikum i det vestjyske, men store pladeselskaber i Hovedstaden fik snart ørene op for malermesterens unikke talent som sangskriver.

Den tids populæreste danske sanger Gustav Winckler lagde billet ind og indspillede Hedepigen og Den lille sigøjner på en singleplade i 1952. Også den berømte pianist og sanger Victor Cornelius udgav Hedepigen som single, ligesom sangeren Povl Flatau-Petersen, som dengang lavede en del plader med Svend Nicolaisens og Sid Merrimans danseorkestre, indspillede sangen.

Det med musikken startede tidligt for Ejvind Skov, der allerede som dreng havde spillet ude til arrangementer med sin far Laust Skov, i mange år leder og dirigent for FDF Musikkorpset i Grindsted. Senere dannede Ejvind Skov sit eget orkester og skrev og komponerede i tidens løb en lang række kendte sange, blandt dem netop Hedepigen, Ringkøbingvalsen og Hedens Melodi.

 Den sidste komposition havde Ejvind Skov skrevet i anledning af den store Midtjydsk Udstilling i Grindsted i 1936, der tiltrak 140.000 gæster fra nær og fjern, blandt andre kronprinseparret Ingrid og Frederik samt statsminister Thorvald Stauning.

Ejvind Skov skulle gå så grueligt meget igennem med malerbøtte, pensel og sandpapir, men intet kunne kue og undertrykke talentets sande værdi. I mange år fristede han livet som amatørmusiker og orkesterleder til baller i forsamlingshuse, hoteller, kroer og mere ydmyge steder i det vestjyske.  I 1940’erne bragede han så igennem som sangskriver og komponist med Hedepigen.

Ejvind Skov blev født i Asp ved Holstebro, men da han var 2 år gammel, rykkede hans forældre deres teltpæle op og flyttede til de flade hedesletter ved Grindsted. I mange år drev hans mor fru Kirstine Skov den kendte Jernbane-kiosken.

I årtier ragede Ejvind Skov op i gamle dages Grindsted som en legendarisk ildsjæl i sin hjemby. Han var med i front i et væld af foreninger: medstifter og formand for Dansk Musikerforbunds Grindsted-afdeling, medstifter og formand for Teaterringen og méd i Grindsted Amatørteater. Han var tillige formand for Grindsted Håndværkerforening og forstander for Teknisk Skole.

Boksesporten havde i alle årene hans helt store interesse. I 15 år huserede han som en fremragende amatørbokser og opnåede fine resultater, og siden gjorde han sig gældende som anerkendt dommer og kampleder, bl.a. som dommer i flere bokselandskampe. I 1933 blev han formand for Grindsted Atletklub Af 1926 og varetog dette hverv i samfulde 34 år.

For sin store indsats indenfor boksesporten blev Ejvind Skov hædret i mange sammenhænge med blandt andet Jysk Amatør Bokse Unions og Dansk Amatør Bokse Unions guldnål, og senere med Dansk Idræts Forbunds æresnål i guld. 

Ejvind Skov døde i 1985, 74 år gammel.

 

Blandt de mange lokale ikoner fra musikkens univers finder vi også Helge Engelbrecht, der med et væld af plader bag sig er blevet dansk folkeeje som en gudsbenådet tekstforfatter og komponist.

Helge Engelbrecht – Foto: René Lind Gammelmark

Midt i en eventyrlig karriere færdes vor berømte troubadour på de bonede gulve i landets mondæne koncertsale, til intimkoncerter på ydmyge spillesteder, til juleoptræden i danske kirker som til store friluftskoncerter på Danmarks største udendørsscene Mariehaven.

Helge Engelbrecht – Foto: Janus Engelbrecht

Klædt godt på hjemmefra har købmandens opvakte knægt fra Vejlevej i Grindsted aldrig glemt dè værdier og idealer, han tog med sig fra sine unge år i Grindsted. Social indignation, varmt socialt engagement og ægte samfundssind er stadigt at finde som farver på paletten.

Også duoen De To Jyder med to unge musikere – murermesterens knejt Marius Dahl Knudsen fra Grindsted og Anthony Bjerregaard fra Vardebragede ind på de danske hitlister midt i 1970’erne og sikrede sig et megastort gennembrud.

2 Jyder – Kilde www.2jyder.dk

Det havde taget dem 10 minutter at indspille sangen – Så’n gik det til, da farfar var ung , men den strøg ikke desto mindre ind på salgslisternes tinder og holdt sig på Dansktoppens førsteplads i otte uger. På et splitsekund satte duoen små to millioner Dansktop lyttere i ekstase:

 Pigen var dejlig, og farfar var kæk,

de dansede sammen nogen timer i træk.

De fulgtes fra festen, og snart blev de væk,

bag naboens tjørnehæk.

Så’n gik det til, da farfar var ung …

 Deres hit om farfar har i mange år været en fast bestanddel af Giro 413 i selskab med Birthe Wilkes Gamle Gartner, Gustav Wincklers Hvide Måge og Otto Brandenburgs To lys på et bord.

Lidt mere om Otto Brandenburg, der déngang blev set som ærkekøbenhavner med stort K: Den berømte baggårdspuma blev i virkeligheden født i små kår i et lille loftskammer på gården Rishøj mellem Grindsted og Hejnsvig den 4. september 1934 som søn af gårdens tjenestepige – Gerda Karoline Rasmussen, 25 år gammel og fraskilt.

 

Kilde: Wikikedia Public Domain

20 år senere slog Otto Max Willberg igennem som landets hotteste teenageidol og satte med bløde knæ, svømmende øjne og rusten stemme alle pigehjerter i brand som Otto Brandenburg. Han skulle senere få en legendarisk karriere som idol, sanger og skuespiller på tværs af alle generationer.

Vi runder af med Dansktop-duoen Jimi & René fra Donslund få kilometer fra Grindsted. Som purunge pop-drenge opnåede de tilbage i 1980èrne en ganske imponerende succes efter dén tids målestok og tog danskerne med storm.

De startede karrieren som 6 og 8 årige og fik deres helt store gennembrug med sangen Stegt flæsk med persillesovs, der på kort tid scorede platin med 80.000 solgte plader.

Jimi & René turnerede i dé år landet tyndt, var méd i mange udsendelser i DR og TV2, spillede fire år i træk på Bakken nord for København og modtog i tusindvis af fanbreve.

Også udlandet havde bud efter de to knejte fra Donslund. De var i Tyskland for at lave en cd til det tyske marked, ligesom de deltog i et stort tv-show i Bulgarien sammen med irske Johnny Logan.