Kål skal på skemaet hos 1.200 elever i Billund Kommune

smagekassen - PR-Foto: GoCook/Andes Find

Kan man få børn til at elske kål? Og kan kål i højere grad blive en middagsfavorit i børnefamilierne? Det undersøger mere end 150.000 danske skoleelever, når de sammen med GoCook fra Coop eksperimenterer med den sunde og klimavenlige kål på landets skoler her i efteråret.

52 skoleklasser i Billund Kommune deltager, når GoCook Smagekassen lander på 4 ud af 5 grund- og specialskoler efter efterårsferien i landets største madaktivitet på skolerne. Her skal børnene udforske kålens verden bevæbnet med pander og kokkekniv. Det store spørgsmål er; Smager kål godt? 

Gustav og Nikolaj snitter kål – PR-Foto: GoCook/Anders Find

– Spidskål og grønkål er blevet populær hos mange voksne, men kål har lidt af et imageproblem. hos børnene. Her kender de unge kålen som en bitter og til tider smattet sag, der lugter. Og det er ærgerligt. For kål kan smage fantastisk, det er super sundt, og så er det en af de mest klimavenlige fødevarer, vi har, siger Bente Svane Nielsen, der er projektchef for GoCook i en pressemeddelelse.

 

GoCook er Coops madprogram for børn og unge og blandt andet en del af Coops klimainitiativ. Missionen er at skabe den første generation af børn og unge, som er bedre til at lave mad end deres forældre. Smagekassen er GoCooks største projekt. Her kan skoleklasser over hele landet hvert år bestille en kasse fyldt med råvarer og undervisningsmaterialer. Og det er der mange, der benytter sig af. I år er der mere end 6800 klasser tilmeldt og i Billund er det blandt andet Kvickly Grindsted, der står for at uddele de mange smagekasser. 

Micki og Gustav laver Bami Goreng som 150.000 andre – PR-Foto: GoCook/Anders Find

Smagen er vigtigst

Selvom det er godt for både krop og klima at spise kål, så er det hovedsageligt smag og tilberedning, der er i fokus i årets smagekasse fra GoCook. Eleverne skal lære at tilberede kål på mange forskellige måder, hvor de udforsker både kendte kåltyper som blomkål og grønkål, og mere ukendte udgaver som asparges-broccoli.  De vil lære, hvordan man kan nedtone den bitre kålsmag ved fx at lynstege grønkål og asparges-broccoli i en asiatisk bami goreng eller bage blomkål i en græsk-inspireret peinirli, der er en slags fyldte pizzabåde. 

 

– Mad skal smage godt. Vi vil gerne pirre de unges nysgerrighed og vise dem, hvor lækkert man kan tilberede kål, så de får lyst til selv at tilberede og spise mere kål derhjemme. For os giver det mere mening at give børnene glæden ved at lave mad og udforske smage end blot at fortælle dem, at kål er sundt og klimavenligt, siger Bente Svane Nielsen. 

 

Kokken Gorm Wisweh og kagemanden Micki Cheng er ambassadører for GoCook og har været foran kameraet til de mange film til undervisningsmaterialet.

 

– Jeg har gennem min berøring med den asiatiske madkultur været vant til masser af retter med kål som fx forårsruller. Så jeg synes det er spændende, at børn kan udforske kål med inspiration fra hele verden, siger Micki Cheng. Og Gorm fortsætter: ”Ja, og det vigtige er, at det sker uden løftede pegefingre. Børnene bestemmer 100% selv”

 

GoCook Smagekassen afvikles for 15. år i træk. Eleverne går i køkkenet i ugerne 43, 44, 45.

Herunder kan I se, nogle af de skoler der deltager i Billund Kommune. På smagekassekortet kan I se alle deltagende skoler i hele landet

 • Lynghedeskolen
 • Lynghedeskolen afd. Stenderup deltager 
 • Grindsted Vestre Skole 
 • Sdr. Omme Skole 
 • Filskov Friskole  
 • Hejnsvig Skole  
 • Vorbasse Skole 
 • Billund Skolen

 

Fakta om GoCook Smagekassen 2021 

 • GoCook Smagekassen er en kasse med gratis råvarer, undervisningsmaterialer, film og opskriftshæfter. Alle interesserede skoleklasser kan bestille den og hente den i en lokal Coop-butik i uge 43, 44 og 45. 
 • I år indeholder kassen opskrifter og økologiske råvarer til bami goreng med broccoli og grønkål, og peinirli med blomkål. Undervisningsmaterialet henvender sig til i elever i 4.-8. klasse. Coops butikker med Kvickly, SuperBrugsen og Dagli’Brugsen udleverer i alt 58 tons økologiske råvarer til skolerne.
 • 80 % af alle grundskoler (folkeskoler, frie/private skoler og specialskoler) i Danmark er tilmeldt med i alt 6.839 skoleklasser. 4 ud af 5 danske skoler har klasser, der deltager i GoCook Smagekassen 
 • Smagekassen er blot ét af initiativerne i GoCook, som på bl.a. Facebook følges af cirka 17.000 børn og forældre. GoCooks digitale kokkeskole på www.gocook.dk og GoCook-app’en har tilsammen 300.000 unikke brugere, og har vundet flere priser. 
 • Læs meget mere på www.gocook.dk