Sanders Historiske Hjørne: Lidt om Nebel og Nebel Handelscenter (1972-2016) – et sydjysk erhvervseventyr

Sanders Historiske Hjørne

Af Carsten Sander Christensen

Omkring 6 kilometer vest for Vorbasse og 6 kilometer syd for Hejnsvig finder man den lille by Nebel. Da området havde mange jernbaner, lå Nebel godt placeret. Man kunne hurtigt cykle til Hejnsvig Station eller Vorbasse Station. Navnet på det lille landsbysamfund nævnes første gang omkring 1650. I 1500-tallet og 1600-tallet lå her en Kannikegård og i 1700-tallet blev der opkøbt en ryttergård i området. Når man er i Nebel, er man virkelig på landet. Her er flade grønne marker, langt mellem naboer, og vejen hertil er for smal til hvide midterstriber. Men trods den liden størrelse (50-100 sjæle i området), har der eksisteret en lille skole, Nebel Skole fra o. 1902 indtil 1964, Nebel Missionshus (Pella) fra 1919 til 1979, Nebel Brugsforening fra o. 1917 indtil 1972, en håndboldklub, Nebel KFUM, der har fundet flere kredsmesterskaber i Jylland, vinterkvarteret for områdets eneste omrejsende tivoli, Tivoli Vivi samt selvfølgelig Nebel Handelscenter (1972 til 2016).

Lidt uden for Nebel i sydlig retning finder man desuden Nebelgård. I dag kunne man med rette kalde det for Nebel Feriecenter. Den gamle Nebelgård fremstår i dag som et topmoderne og et helt unikt feriedomicil beliggende i den ægte sydjyske natur. Den tidligere avlsgård fra 1850 er blevet totalrenoveret i 2008/2009. I dag er den gamle lade, stalde, høloft og roekammer en totalt integreret del af feriecentret. De gamle bygningers tidligere landbrugsinteriør er i dag byttet ud med swimmingpool, vandrutschebane, minibiograf, spabad og sauna. Endnu et bevis på omstillingsdygtigheden i sydjyske område. 950 m2 hvor virksomheder, familier og lignende kan holde konference, familieudflugter mm. Den gamle avlsgård er igen kommet til ære og værdighed.

Alfa og omega for handelscentret var en god start. Og som det har været igennem de sidste 160 år herude bakkede befolkningen op om nye tiltag. Lidt ligesom Andelsbevægelsen i det forrige århundrede fandt tilslutning blandt næsten alle landmænd her på egnen. Noget folk var sig meget bevidste om efter familien Thomasens overtagelse af den tidligere brugs, var dog, at fødevaresalget skulle bestå. Jens Aage Thomasen valgte HOKI kæden fra Horsens som fødevarer leverandør. Samtidig kunne to lærlinge fra Nebel Brugs tiden, Svend Pedersen og Jim Trøllund Jensen, afslutte deres læretid. Ligesom det var en nødvendighed at såvel Kirsten som Jens Aage Thomasen tog del i den daglige drift. Samarbejdet mellem mand og kone har igennem århundreder været den hemmelige eliksir i at såvel gårde som virksomheder har kunnet overleve i disse barske hedeegne.

Det krævede et stort mod at kalde Nebel Handelscenter for et decideret handelscenter. Men navnets magi virkede efter hensigten og tiltrak gør-det-selv-folk fra et stort opland til 2.000 kvadratmeter med værktøj, trælast, vvs og haveredskaber – samt et Kvik-køkkencenter og en afdeling med udestuer. Udestuerne hører til butikkens største succeshistorier. I 2001 blev Nebel Handelscenter udvalgt til at deltage i den populære DR1-udsendelse Købt eller solgt, hvor tre firmaer konkurrerede om at skræddersy en udestue efter en politibetjents ønskedrømme og pengepung. Handelscentret vandt foran de to andre konkurrenter.

Nebel havde i mere end 50 år en velfungerende brugsforening, der lå på Fromssejervej , der går gennem Nebel. Men i 1965 overtog ægteparret Kirsten og Jens Aage Thomasen brugsen. Efter syv år bag disken lukkede de brugsen ned og åbnede Nebel Handelscenter kort efter. Prisen var 125.000 kr. Kirsten og Jens Aage Thomasen kom oprindeligt fra Tjæreborg. Da de flyttede, opgav Jens Aage sin seminarieuddannelse og Kirsten blev hjemmegående husmor. Fem år efter var brugsuddeleren faldet så godt til i lokalsamfundet, at han stillede op til byrådet i Gammel Billund Kommune på en lokal Nebel liste. Men blev dog ikke valgt ind. Deres mangeårige første kommis fra 1974, Bent Krogsgaard, kom for øvrigt også fra Tjæreborg.

Efter ændringen og nedlæggelsen af brugsforeningen i 1972 til et handelscenter skete der hurtigt større forandringer. Samme år blev nabogrunden på 28 tdr. land, der tilhørte Maren og Peder Nielsen, købt for 110.000 kr., og udvidelsesmuligheder var en realitet. Peder boede dog efterfølgende i 23 år i gårdens stuehus og arbejdede på centret. Allerede året blev en ny lagerhal på 440 m2 opført. Og I de følgende år blev varesortimentet udvidet væsentligt, ligesom man havde satset på spånpladesalg på Sjælland. Det var salg af spånplader fra fabrikken Scanboard i Holsted på øerne. Nærmere bestemt fra lagre ved Karise nær Faxe. Varerne blev markedsført under sloganet ’Jyske varer til jyske priser’. I 1975 blev centret et ApS og det følgende år ny lagerhal (en Ondulinehal) opført på arealet på Fromssejervej.

Omkring 1980 var der 17 ansatte på centret. Året før, den 1. marts 1979, havde man lukket købmandsbutikken og man ophørte med al salg af fødevarer fremover. Fremover måtte lokalbefolkningen kører til Vorbasse Brugs eller brugsen i Hejnsvig for at købe fødevarer. 1980erne var dog årtiet med ekspansion for Nebel Handelscenter. En tur med Tjæreborg rejser i juni 1980, kastede et større græsk eventyr af sig. Netsække var kodeordet. Og efter et besøg på fabrikker i henholdsvis Athen og Larissa kom aftalerne i stand. Jens Aage Thomasen lovede grækerne at aftage mindst 1 million netsække om året. Fra 1980 og nogle år frem omsatte Nebel Handelscenter mere end 5 millioner netsække om året. Da Grækenland blev fuldgyldig medlem af EF i midten af 1980erne, steg omkostninger så meget, at salget af netsække ikke kunne betale sig.

Aktiviteterne på Sjælland blev udvidet, ligesom man anskaffede sig afdelinger i Vissenbjerg på Fyn og i Hedensted. Afdelingen i Vissenbjerg blev dog i foråret 1982 offer for den sidste rigtige alvorlige omgang mund- og klovsyge dansk landbrug har oplevet. Salget faldt da dele af Fyn blev isoleret for omverden. Bedre gik det med Hedensted afdelingen, der blandt andet på grund af sin unikke geografiske beliggenhed blev en langt større succes. Ligeledes 1990erne var en ekspansionstid. Nye satellit-udstillinger i Ødum lidt øst for Hadsten, i Snejbjerg ved Herning og en ny afdeling i Gråsten var kronen på værket. Gråsten Trælast blev købt for 23 millioner kr. Og efter murens fald og DDRs integration i Vesttyskland var der mulighed for nye markeder. En afdeling i Rostock, hvorfra man solgte HTH køkkener gav nye ekspansionsmuligheder.

1990erne var en stor tid for det lille Nebel Handelscenter, men ved indgangen til det nye millennium begyndte den barske nye virkelighed at banke på døren på Fromssejervej. Salg af afdelinger mellem 2000 og 2010 holdt skruen i vandet for virksomheden, men byggemarkedet i Danmark ændrede sig voldsomt. Nye store byggefirma kæder som Bygma og XL gjorde langsomt men sikkert kål på de mindre byggefirmaer. Og i starten af 2010-tallet begyndte konkurserne at melde sig. Man prøvede af reorganiserer konkursboerne, men forgæves. Omkring midten af 2010-tallet var det slut og Nebel Handelscenter og satellit firmaer lukkede endegyldigt. Konkurrencen var for hård. Men fra 1972 og i mere end 40 år var Nebel Handelscenter et godt brand her på egnen. Et sandt sydjysk erhvervseventyr. 

Platte fra Nebel Handelscenter med påskriften: Vi er altid parat til nye forretninger. Og underteksten: Nebel Handelscenter tre sømil vest for Vorbasse Krigshavn (Privatfoto)