Der blev vist kortfilm i Grindsted Kino

Foto: Stig Møller

INGEN af de knap 50 tilskuere ved Grindsted Kino’s kortfilm-aften syntes, at den var en sekund for langt selvom den kom til at vare godt 2½ time.

De tre kyndige gæster Martin Strange-Hansen, Farshad Kholghi og Michael Graversen var vidende, velafstemte, empatiske, hyggelige, og filmene, der blev vist var til eftertanke, tårer og latter skriver Stig Møller i en pressemeddelelse.

Det var kort sagt en fantastisk aften.
Grundstenen til en god aften blev hurtigt placeret af Farshad Kholghi, som følelsesladet for første gang stod på den scene, hvor han selv fik sin scenedebut med ungdomskoret MUK i 1989 og Michael Graversen, som heller ikke lagde bånd på glæden ved atter at være “hjemme” i Grindsted.

Matchet af de tre viste sig enestående. Martin Strange-Hansen med den største erfaring både som instruktør, underviser og formidler evnede ikke bare at få alle til at forstå og skatte formatet KORTFILM, men samtidig favnede han sine 2 kolleger ved at påpege for publikum de kvaliteter og fine ting, som kom frem i deres indslag.

Michael er mest dokumentarist, og førte bl.a. gæsterne med nænsom hånd gennem stærke optagelse fra flygtningelejren Moria på den græske ø Lesbos – optaget kort efter en omfattende brand, der efterlod ca. 13.000 flygtninge næsten uden hjælp. Han har stadig kontakt med de to, som han fulgte en tid.

Farshad Kholghi er i dag primært skuespiller, og “opførte en kortfilm”, som bragte latteren frem adskillige gange, samtidig med at det efterlod den tydelige eftertanke, som gode film gør – kortfilm eller spillefilm.

Panelet af de tre påviste ved dette indslag, at elementerne, som netop er kortfilmens styrke – det korte præcise udtryk uden forsinkende eller slørede omgivelser og rammer – OGSÅ kan laves live. Vores kultur i dag går meget efter såkaldte oplevelses-“maggi-terninger”. Derfor er Youtube og lignende platforme så populære – men hvor er fordybelsen – eftertanken. Der er nok en sandhed i det, der kom frem. Fordybelsen/koncentrationen/eftertanken er tilsyneladende ligefrem proportional med skærmstørrelsen. Jo større skærm – jo mindre visuel og mental støj.

Aftenen startede meget aktuelt med filmen “valgaften”, som – selvom den er fra 1999 – ikke er mindre aktuel i dag. Derefter så vi en af årets vinderfilm med TO priser fra Odense Film Festival OFF “Natsværmer”, og aftenen sluttede i bedste kortfilmstil med en overraskelse: Martin Strange-Hansen viste sin nyeste film “On my Mind”, som først blev præsenteret for 2 uger siden ved OFF . En gribende fortælling om en mands fortvivlede forsøg på en sidste gang at nå ind til sin hustrus sjæl, inden respiratoren endelig slukkes.

Ved afslutningen af filmen fik Martin en besked på sin telefon: Hans mor var netop på scenen ved en international filmfestival på Mallorca for at modtage vinderprisen “Best International Shortfilm” for netop den film.  Martin skulle jo til Grindsted Kino. Stort tillykke herfra til Martin og stor tak til de tre kortfilmshelte, som holder fanen højt.