BEGV inviterede medlemmerne til Snigpremiere på “Hvidstengruppen II – De efterladte”

Der er trængsel i foyeren til Grindsted Kino - Foto: René Lind Gammelmark

Besættelsessamling Grindsteds Venner (BEGV) gav sine medlemmer – i samarbejde med Grindsted Kino – mulighed for at komme til snigpremiere på Hvidstengruppen II – De efterladte den 5. december 2021 kl. 15.00. Filmen har Danmarkspremiere den 25. december (også i Grindsted).

Filmen er instrueret af Anne-Grethe Bjarup Riis, og Bodil Jørgensen havde igen rollen som Gudrun.  Producent er – ligesom Anne-Grethe Bjarup Riis var instruktør i Hvidstengruppen I – også Regner Grasten.

Dørene til Grindsted Kino blev åbnet kl. 14, og fra 14 til 15 sponserede Varehuschef Thomas Dahl fra Kvickly Grindsted kaffe med kage fra Kvicklys bageri.

Kurt Nørgaard fra BEGV fortæller, at filmen bliver vist, som en slags øjenåbner på folk, og på den måde fortæller om de skæbner, der er tilbage, efter at man har mistet, ikke kun i Hvidsten Gruppen, men også de, der i dag går ud og gør en indsats for verdensfreden. De kommer hjem med nogle forfærdelige ar fra de ting, de har oplevet, når de har været udsendt.

De mennesker, der har ydet en indsats, og betalt med deres liv, og deres efterkommere må lide under det savn. Mindet om disse tapre mennesker skal gemmes, men ikke glemmes.

BEGV har sammen med Grindsted Kino fået aftalen om snigpremieren i stand med filmselskabet

Ib Møller Nielsen  fra BEGV nyder også en kop kaffe – Foto: René Lind Gammelmark

Henning Jørgensen får en god snak med Kjeld Kaad-Hansen – Foto: René Lind Gammelmark

Ilse og Poul Erik Thrane er også med til snigpremieren – Foto: René Lind Gammelmark

En film kræver popcorn – Foto: René Lind Gammelmark

Der var lækker kage og kaffe fra Kvickly i Grindsted – Foto: René Lind Gammelmark

Nedenstående er skrevet af nogle af dem der var inde og se filmen til snigpremieren søndag eftermiddag. Det må herudfra siges, at det er en film, som du ikke må gå glip af.

Det er et unikt og enestående stykke forarbejde, som er udført for at nå frem til målstregen ved at kunne lade denne film slippe fri til at blive modtaget ude i det ganske land.

Hvor er det stærkt gået af skuespillerne, og der kommer ting og sager frem fra ”sprækkerne”, der kommer bag på mange, og som er ganske nye for langt de fleste.

Vi havde en enestående, hård, fantastisk og horisontudvidende eftermiddag. En eftermiddag, som vil blive stående meget længere, og som også trækker spor til en anden oplevelse, som vi har haft med et besøg i vores forening af Arlette Andersen fra Fredericia – pigen som overlevede Auswitch – og hvor hun også måtte forlade ”lejren” kun med klude omkring fødderne, men som også i flere døgn måtte leve af kun sne.

Det er alt sammen stærke minder, som skal gemmes og aldrig glemmes i håbet om, at historien ikke gentager sig. Men det gør den vel hver dag et eller andet sted i verden. Uf, jeg gyser ved tanken. Tænker hver dag på, at være lykkelig over at være født og leve i Danmark, og elskende alle de gode muligheder, vi har for at udnytte hver dag.

Jeg har både en ris og en ros til dig og dine medarbejdere.

Først ris: Jeg skal ind og se filmen en gang mere, idet jeg ikke kunne høre  (min hørelse) store dele af filmen med den korrekte hviskende stemmeføring. Derfor savner jeg stærkt, at der ikke i lighed med alle andre danske film i Grindsted Kino, er undertekster på.

Dernæst ros: En fantastisk indføring i filmen og den oprindelse og opbygning, som ligger bag filmen og dens produktion. Anne Grethes og din optakt til filmen er guld – ja, diamant – værdifuld, og den burde ligge forud for hver visning, når filmen får premiere og fremadrettet fra den 25. december 2021.

 

Tak for en dejlig og bevægende eftermiddag.
Filmen skildrer, efter min opfattelse, et fantastisk, stærkt og gribende billede af, hvordan det måtte være efterladt på måde, som familien Fiil blev kun et år før krigen sluttede. Ingen af os nuværende levende kommer forhåbentlig til at opleve noget tilsvarende om at være efterladt. Gud ske lov for det! 

Filmen ikke overdramatiseret. Den er rystende realistisk. Det var en øjenåbner, at de kvindelige nazistiske fangevogtere var endnu værre end de mandlige. De blev skildret som monstre.

Bodil Jørgensen udfylder, som sædvanligt, rollen som Gudrun Fiil eminent. Hun er en fantastisk skuespiller. Marie Bach Hansen er også rigtig god i rollen som Tulle. Begge skuespillere leverer en kraftpræstation, som man virkelig bliver grebet af.

Det er virkelig en seværdig film, som Regnar Grasten og Anne Grethe Bjarup Riis har præsteret at lave med stærke lys- og lydeffekter.

Der er flere ting i filmen som overrasker mig: at de kvindelige fangevogtere var uhyrer og sadister fra en kant. Hvor blev de af efter krigen? Jeg var heller ikke bekendt med, at man i de tyske kvindefængsler brugte guillotinen. Det kommer også som en overraskelse for mig, at amerikanerne tæppebombede de hvide busser i den tro, at det var tyske korteger med påmalede Røde Kors flag. Alt i alt fantastisk god film med en kæmpe forudgående research. Filmen kan absolut anbefales.

 

En film på, godt og ondt. Nok mest på den side, der gør ondt.
Jeg er rimelig sikker på, at det ikke har været let for Gudrun Fiil, at skulle tackle hendes situation, selvom man på den tid ikke udadtil viste mange følelser.

Filmen virker dramatisk på mange områder, men jeg tror den viser et rimeligt realistisk billede af begivenhederne som de skete den gang. Vi får jo også at vide af producenten af filmen, at filmen er baseret på virkelige begivenheder, optegnelser, noter og breve fra de involverede. For mig virker den ikke overdramatiseret på nogen måde.

Alle spillede deres roller godt og realistisk. Dog skal rollen som Gudrun Fiil (Bodil Jørgensen) og Tulle (Maria Bach Hansen) fremhæves. Jeg synes de spillede stærkt.
Det er lykkedes godt at skabe en seværdig film. Jeg vil mene, at den er bedre og endnu mere dramatisk end Hvidstengruppen 1.

En film, der er dramatisk, bevægende og giver et godt indtryk af de begivenheder, der fandt sted i slutningen af 2. verdenskrig.

 

Filmen har ramt plet om at skabe det rette historiske billede om det, at være efterladt efter dem, der har betalt den højeste pris på godt og ondt.

Den unikke film/historie er på ingen måde overspillet eller underspillet, viste den sande historie i billeder om dem, der blev ført bort, og dem der stod tilbage.

Skuespillerne der udførte rollerne, gjorde det på en fortræffelig troværdig og sandfærdig måde.

Må give seks stjerner ud af seks til instruktør og producent for at have skabt denne seværdige og historiske film.

Vil ligeså nævne den unikke video introduktion med producent Regnar Grasten og instruktør Anne-Grete Bjarup Riis, der blev vist forud for filmen. Deres video gav et rigtig godt grundlag til at forstå filmens budskab og det, der ligger bag produktionen af historien om De efterladte fra Hvidstengruppen.

 

Hvidstengruppen 2 – De efterladte
Filmen skildrer den dramatiske historie om de efterladtes skæbne, efterladte efter 3 af de henrettede fra Hvidstengruppen – krofatter, hans søn og hans svigersøn gift med Tulle.

Krofatters hustru, Gudrun (spillet af Bodil Jørgensen) tager savnet udadtil med en knugende ro og hendes dybe sorg anes kun som mindre ansigtstrækninger, men hendes sorg gør alligevel et stort indtryk.

Deres ældste datter, Tulle; (Marie Bach Hansen) som tyskerne idømte dødsstraf, noget der senere ændres til livsvarigt fængsel, følger vi fra cellen i Vestre fængsel til hun flyttes til det fjerde fængsel i Tyskland. Undervejs udsættes hun for livsfarlig, nedgørende psykisk og fysisk tortur. Alligevel er hun i stand til at modstå det umådelige tryk hun er udsat for, hvilket kommer tydeligt til udtryk i filmen Ud over at have mistet sin mand, er det med til at forstærke situationen, at hun har måttet forlade sin 2-årige datter og overladt hende til sin mor. Man oplever undervejs det fulde indtryk af de mange kolossale psykiske belastninger. Flere gange er det ved at gå galt, som det vil fremgå af filmen. Man er fuld af beundring over at hun trods alt klarer sig igennem.

Gerda, Tulles yngre søster, der er idømt 2 års fængsel, og som er følgesvend til Tyskland udsættes også for yderst dramatiske oplevelser, men bliver benådet og transporteres hjem. Hun er dog noget mere påvirket af oplevelserne end storesøster.

Filmen er en dramatisk skildring af især Gudruns, Tulles og Gerdas skæbne fra midten af 1944 til befrielsen, men inddrager også skæbner de møder undervejs. Producenten vælger selvfølgelig nogle af højdepunkterne, men også stilheden hvor de implicerede kan give hinanden kræfter til at modstå de voldsomme oplevelser.

De tre kvindeskæbner har således på hver deres niveau været påvirket af rollen som efterladt. Det er således lykkedes for instruktør (Anne Grethe Bjarup Riis) og producent (Reiner Grasten) at skabe en hjertegribende og spændende film, der foregår i en dramatisk periode i Danmarks historie, og er befolket med nogle fantastiske skuespillerpræstationer. Det er en film, som er meget seværdig og som sikkert vil trække et stort publikum og formentlig også deltage i konkurrencer om hædersbevisninger i filmverdenen.

 

OM Besættelsessamling Grindsteds Venner
Starten til foreningen var i 2015 til et møde på Ungdomsgården. I 2016 var der stiftende generalforsamling for foreningen, hvis hovedformål er at få samlingen frem i lyset, hvilket man må sige er blevet en realitet med udstillingen “Spor af besættelsen”, fortæller Kurt Nørgaard. Vi ville gerne have haft meget mere frem end det, der nu bliver vist frem i udstillingen, men vi er glade for det, der nu bliver vist frem.

Der er stadig plads til flere medlemmer i foreningen, og som kan være med til at ”bære” forskellige opgaver. For hvad er næste skridt for foreningen? Her har vi brug for yngre kræfter, slutter Kurt Nørgaard, der således gerne vil have budskabet ud til de unge mennesker, så det skete ikke bliver glemt.

BEGV’s formand Finn Odegaard fortæller, at foreningen gerne vil have flere nye medlemmer med. Samtidig er mange af bestyrelsesmedlemmerne godt oppe i årene, og der skal jo nok ske en udskiftning på et tidspunkt. I øjeblikket er der omkring 215 medlemmer af foreningen.

Et af foreningens hovedformål er at få så meget af besættelsessamlingen som muligt frem i lyset. Det har vi indtil videre fået i samarbejde med Billund Kommunes Museer med udstillingen “Spor af besættelsen”. Det synes jeg, er lykkedes meget flot med den udstilling museet har fået lavet. Det bakker vi i BEGV fuldt op om.

 

Flere arrangementer for medlemmerne

 • Den 4. maj bliver markeret på den måde, at der er samling ved de fire fredede gravsteder på Grindsted Kirkegård.
  Sammen med Forsvarsbrødrene bliver der lagt en krans ved Laust Nielsen, der omkom i 1864 i slaget ved Vorbasse.
 • Den 29. august mindes Knud Børge Madsen sammen med Dragonerne fra Holstebro, der også er i Løvel og Nyborg samme dag.
 • Den sidste lørdag inden 1. søndag i advent bliver de fire fredede gravsteder på Grindsted Kirkegård for de modstandsfolk fra Grindsted, som ”tabte” livet 1940 – 45, vinterdækket.
 • Britta Jørgensen lægger blomster 4. maj – Arkivfoto: René Lind Gammelmark

  Vinterpynt – Foto: Privatfoto

  Vinterpynt – Foto: Privatfoto

  Vinterpynt – Foto: Privatfoto

Derudover prøver vi også på at lave nogle foredrag, ofte i forbindelse med nogle af de andre arrangementer, fortæller Finn Odegaard.

Da den første film om Hvidstengruppen kom frem, blev den også vist til snigpremiere i Grindsted Kino for vores medlemmer, og nu hvor den anden film – Hvidstengruppen II – De efterladte snart får premiere, har vi i samarbejde med både Grindsted Kino og Regnar Grasten fået arrangeret det sådan, at vi kan komme til snigpremiere af denne spritnye film.

Da den første film om Hvidstengruppen kom frem, blev den også vist til snigpremiere i Grindsted Kino for vores medlemmer, og nu hvor den anden film – Hvidstengruppen II – De efterladte snart får premiere, har vi i samarbejde med både Grindsted Kino og Regnar Grasten fået arrangeret det sådan, at vi kan komme til snigpremiere af denne spritnye film.

Du kan blive medlem via hjemmesiden www.begv.dk under indmeldelse