Bülows Hjørne: Verner Sørensen: Grindsteds godhjertede viceborgmester

Bülows Hjørne

Af Louis Bülow

Der findes dage og øjeblikke, man aldrig glemmer og for tid og evighed vil gemme i sit hjerte. Dage hvor tiden nærmest går i stå, frosset fast i erindringen. Mange årtier senere kan man genkalde sig i alle detaljer, hvor man befandt sig, hvem man var sammen med, hvad man lavede.

For nogle gælder det den tragiske fredag i november 1963, hvor John F. Kennedy blev myrdet. For andre en julidag i 1969, hvor det første menneske satte sin fod på Månens overflade. Eller 9/11 – den 11. september 2001, hvor USA blev ramt af historiens blodigste terrorangreb.

I vort lokalsamfund i Grindsted skulle en skelsættende dag i begyndelsen af november 1976 blive en sådan dag. Det triste budskab om den 45-årige sparekassedirektør og viceborgmester Verner Sørensens tragiske død ramte nærmest som en tsunami og fejede alt andet til side.

På et splitsekund forandredes dén verden, vi kendte i Grindsted. Meget havde vi mistet, og det blev en dag knuget af sorg, vemod og triste tanker, mens flagene overalt gled på halv stang. Men også en dag fyldt med dybtfølt taknemlighed over alt det, Verner Sørensen havde givet i sit alt for korte liv.

Tilbage stod mindet om et varmt og godhjertet menneske, der ragede op som et fyrtårn i Grindsteds politiske landskab og forenede sit virke i Grindsted Sparekasse med sjældent fine menneskelige kvaliteter.

En hædersmand, der uden at lefle havde hjerte, sjæl og socialt sindelag med hele vejen og nærmest personificerede borgerlig anstændighed, før begrebet blev opfundet.

Klædt godt på hjemmefra stiftede Verner Sørensen allerede tidligt bekendtskab med almene dyder som flid, ordentlighed og redelighed, og han forblev trofast mod de idealer, han tog med sig fra barndommens land i Aars …

I sine unge år var han medlem af Aars Svømmeklub og som 9-årig den eneste dreng i Aars, der turde tage springet fra 10-meter vippen i friluftsbadet. Han var desuden en ganske fremragende svømmer og blev dengang jysk mester i 100 meter brystsvømning.

Den 15. april 1947 troppede Verner Sørensen som 16-årig med velkæmmet hår og mors velsmurte madpakke i tasken op til første arbejdsdag som bankelev i A/S Banken for Aars og Omegn.

Dengang var klassiske traditioner sat i højsædet i landets pengeinstitutter, og alle ansatte – fra yngste bankelev til bankdirektøren – tog det som en selvfølge at respektere og værne om dem.

Banken for Aars og Omegn var som taget ud af TV-serien Matador, hvor den stilige bankdirektør Hans Christian Varnæs residerede i en tid, fra før verden gik af lave. Et støvet og traditionsbundet pengeunivers med aura af og hellig respekt for altmodisch elegance.

Også unge Verner Sørensen toner frem som en bankmand af den gamle skole, der forenede sit virke i banken i Aars med klassiske – nogle vil måske sige gammeldags – værdier. Altid ulasteligt klædt med hang til slips og mørke jakkesæt. Ikke noget hér med åbentstående skjorte, jeans, striktrøje og trendy hyttesko.

Få måneder senere mistede Verner Sørensen, der var enebarn, sin far. For en sårbar bankelev på 17 år føltes faderens død overvældende og helt ubærlig. Tomhed, smerte og dyb fortvivlelse meldte sig som sorgens trofaste følgesvende. Her fandtes ingen manual, og kun ved at være der for hinanden lærte Verner og hans mor at komme videre i livet og leve med sorgen og savnet.

Senere flyttede Verner Sørensen til Sjælland for at tiltræde en stilling som fuldmægtig i A/S Banken for Præstø og Omegn. I 1961 rykkede familien endnu engang teltpælene op og drog til det vestjyske for at dele hverdag med bønder og byfolk på de flade hedesletter ved Grindsted.

Den unge Verner Sørensen – Kilde: GrindstedArkivet – Grindsted Sparekasse og Ernst Madsen VOR JYSKE NATUR

Hér havde Grindsted Sparekasses bogholder Børge Mathiesen netop sagt sit job op for blive leder af Vorbasse-Hejnsvig Sparekasse.

Skoleinspektør ved Hejnsvig Skole Ernst Madsen, der i 1997 stod bag Den jyske Sparekasses 125 års jubilæumsbog VOR JYSKE NATUR, skrev dengang:

”Der var en stilling ledig i Grindsted Sparekasse. Den fik Verner Sørensen som fuldmægtig. Nok gjorde han tjeneste i Grindsted, men … mest i Billund Sparekasse. Det blev en god tid både for Billund Sparekasse og for Verner Sørensen. Han var uhyre afholdt og respekteret i Billund som en ”rolig og besindig mand, vi havde tillid til”, som vognmand Villy Thomsen udtrykker det.”

Efter direktør A. Arens’ død i foråret 1968 udnævnte Grindsted Sparekasse 1. april samme år to betroede og veltjente medarbejdere fra egne rækker – fuldmægtig Verner Sørensen og bogholder Axel Elliot Meyer, begge 37 år – til sideordnede direktører. Valg, der blev hilst velkommen med glæde og tilfredshed af sparekassens kundekreds.

Verner Sørensen ved Sparekassens første EDB Anlæg – Kilde: GrindstedArkivet – Grindsted Sparekasse og Ernst Madsen VOR JYSKE NATUR

Mennesker fra dengang har beskrevet Verner Sørensen som en populær ja nærmest folkekær sparekassedirektør, der bag den ulasteligt tilforladelige facade var et menneske af et stort og gavmildt format, der altid såede glæde og livsmod omkring sig.

Måske nok karrig med store ord og armbevægelser, javel, men aldrig fedtet med hjertevarme og samfundssind.

Verner Sørensen – Kilde: GrindstedArkivet

Verner Sørensen modtog i dé år mange opfordringer til at gå i clinch med det politiske liv, og i 1970 blev han valgt ind i Grindsted Byråd for partiet Venstre. Tillidsposter og offentlige hverv stod i kø, og snart ragede han op i det politiske landskab som én af de tunge skikkelser i byrådet med evne og vilje til at sætte sit præg på Grindsteds udvikling.

Han vandt genklang hos vælgerne, der fire år senere genvalgte ham med store personlige stemmetal. Han blev tillige valgt til 1. viceborgmester, og der var ingen tvivl om, at Verner Sørensen var udset til at efterfølge legendariske A. Chr. Andersen som Grindsteds borgmester, når dén tid kom. Med forhenværende borgmester Jens Brink Pedersens ord:”Dét havde vi set frem til med glæde.”

Grindsted Byråd 1970 – Kilde: GrindstedArkivet – Grindsted Sparekasse og Ernst Madsen VOR JYSKE NATUR

Men skæbnen ville det anderledes …

I Den jyske Sparekasses 125 års jubilæumsbog fra 1997 af Ernst Madsen fortæller Anna Nissen, der selv i mange år var Venstre – medlem af Grindsted Byråd, om sine oplevelser med Verner Sørensen:

”Han var en meget smilende og venlig mand, let at omgås og dygtig til at lede møder, indlede drøftelser, og til at opsummere præcist, hvad vores holdning var.”

I jubilæumsbogen mindes Anna Nissen med glæde de mange gange, Verner Sørensen – der altid var opmærksom på, at hun måske følte sig lidt alene som byrådets ene høne i kurven – galant bød hende armen og førte hende til bords, når byrådet havde fællesspisninger.

Med Anna Nissens ord: Det var måske en lille ting – men det varmede …