Nu kan alle over 18 år få 3. stik

Alle over 18 år får frem over mulighed for at få deres 3. stik lidt tidligere. I sidste uge besluttede Sundhedsstyrelsen, at fremrykke 3. stik for alle over 40 år, så de inviteres 4,5 måned efter 2. stik. Det samme tilbud kommer nu til at gælde for alle over 18 år.

Den nye og meget smitsomme Omikron-variant spreder sig lige nu i Danmark. Det gør, at der er en opblussen i covid-19 epidemien med et meget stort og stigende antal smittede, og at der er et større antal patienter med alvorlige covid-19 forløb, som har behov for at komme på sygehus. Der er derfor en høj risiko for, at sundhedsvæsenet bliver udfordret.

”Der har indtil videre ikke været den samme stigning i indlæggelser, som under de tidligere bølger. Men det vi ser nu er, at det meget store antal smittede også begynder at afspejle sig i antallet af indlæggelser. Derfor vurderer vi, at epidemien særligt i januar og februar kan komme til at udfordre sundhedsvæsenet,” siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Lige nu er cirka halvdelen af de smittede mellem 18 og 39 år. Særligt blandt de 20-29-årige er der en meget stor andel smittede. Immuniteten mod smitte efter 2. stik har vist sig at være svagere over for den nye Omikron-variant og falde hurtigt, men foreløbige data tyder på, at et 3. stik giver en bedre beskyttelse mod både smitte og alvorlig sygdom.

”Vi står i en alvorlig situation på grund af den nye og mere smitsomme variant. Mange over 40 år har heldigvis allerede taget imod tilbuddet om et 3. stik. Ved at fremrykke alle over 18 år vil langt de fleste mellem 18-39 år kunne få deres 3. stik i løbet af december og januar. På den måde kan vi øge immuniteten mest muligt netop nu, hvor smitten stiger kraftigt – og dermed få en bedre kontrol af epidemien over de næste par måneder,” siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Fremrykningen gælder for alle, der er født i 2003 eller tidligere. De kan nu få 3. stik fra dag 140 efter deres 2.stik.

Personer der fylder 18 år i løbet af 2022 og har passeret 140. kalenderdag efter 2. stik. vil blive inviteret løbende månedsvis, hvor alle der fylder 18 år i samme måned vil blive inviteret til 3. stik samtidigt. Allerede nu kan man gå ind på vacciner.dk og booke tid, og man behøver ikke at vente på at få sin invitation i e-boks. Sundhedsstyrelsen anbefaler alle at få 3. stik så hurtigt som muligt.

Notat: Vedr. fremskyndelse af 3. dosis covid-19 vaccine af Cominarty® og Spikevax® for personer i alderen 18-39 år

Notat: Vedr. fremskyndelse af 3. dosis covid-19 vaccine for personer på 40 år og derover

Pjece: Til dig, der skal revaccineres mod covid-19

Kort: Her kan du blive vaccineret