Else har skrevet en bog: En familie på heden

Else K. Jensen - Foto: René Lind Gammelmark

Else K. Jensen, der er 63 år gammel, har skrevet en bog, fordi hun mener, at hendes mor har haft et interessant liv. Hvis Elses mor Margrethe skulle være med til at fortælle om det, så er det ved at være på tide, da moderen er 91 år gammel.

Det blev til ret mange onsdage formiddage, hvor Else tog på besøg hos moderen med telefonen som diktafon, og på den måde fik hun spurgt moderen om en masse forskellige ting, og på den måde fik hun stof til bogen.

Da hun så var kommet godt i gang med bogprojektet, fandt Else hos nogle fætre og kusiner og gamle fastre mv. nogle billeder og tidsskrifter mv., der kunne bruges som materiale til bogen.

Bogen fortæller om hedebondens hårde liv, og den store udvikling landbruget har haft op gennem det tyvende århundrede. Historien skildres gennem Elses bedstemor Ellen, der blev født ved Ansager i 1901, og Elses mor Margrethe, der også kom til at bo på heden nær sit fødehjem.

Else fortæller, at hendes mand Poul, så tit siger, at udviklingen går så stærkt, at det ikke er til at følge med, men Else derimod mener, at hendes bedstemor jo har oplevet, da bilerne, togene, traktorerne og elektriciteten kom frem. Det synes Else er en mere epokegørende udvikling end den udvikling, der er lige nu.

Har selv betalt for fremstilling af bogen
Else har arbejdet sammen med et lille forlag i Nørre Snede, og her har de redigeret lidt i bogen og indsat billeder mv. samt printet bøgerne. Else har selv betalt for at få produceret de 500 bøger, som bliver solgt til 199,- kr. pr. stk.

Bogen kan købes hos Bog & Idé i Grindsted,  Min Købmand i Filskov og  Stenderup-Krogager og Ansager. I Nordenskov og Starup er der en Brugs, men COOP vil ikke sælge Elses bog. Derfor tog Else kontakt til Grillen i Nordenskov, der har solgt mange af Elses bøger. Else var også til julemesse i Nordenskov, og der blev også solgt en del bøger. Bogens handling udspiller sig jo i området mellem Ansager og Nordenskov.

Else tager også ud og holder foredrag, og her sælger bøgerne godt. 

Bogen er også kommet ind på biblioteket i Grindsted, hvor Else skal holde foredrag den 27. januar (klik her for at læse mere)

 

Lidt om forfatteren
Else K. Jensen bor sammen med sin mand Poul på Søndervang i Grindsted. Else har altid gerne villet skrive, og som 13-årig fik hun sit første digt udgivet. Men Else har haft så travlt et liv, at der ikke har været tid til skriveriet. Else er født i Starup.

Else har arbejdet mest indenfor hotel- og restaurationsbranchen. Hun har haft 2 kroer og en café, og et hotel.

Else er efter eget udsagn en bognørd og født med klæbehjerne. Hun har aldrig haft svært ved at gå i skole. Efter endt skolegang tog hun Laborantuddannelsen og var på Grindstedværket i 8 år. Det blev hun lidt træt af, og da hendes daværende mand gik arbejdsløs, købte de sammen “Bette Kro” i Farre. Kroen blev solgt, da de skulle skilles. Så købte hun og hendes nye mand en gård i Tøsby, og sammen med den nye mand blev de to enige om, at skulle Else have en kro igen, skulle hun dygtiggøres. Derfor tog hun Merkonomuddannelsen i ledelse om aftenen over nogle år.   

Else fik livmoderkræft, og mens hun lå i Århus på sygehuset, fik hun af en sygeplejerske fortalt, at hvis man levede i overhalingsbanen, så kunne kroppen godt finde på at lægge en ned i en tremåneders periode. Så kunne man lære at finde ud af, hvad man ville!

Så i 1992 i en alder af 33 år gik hun i gang med at læse til Kok på Hansenberg i Kolding. I 1995 overtog hun og manden Tøsby Kro, da kroparret gik på efterløn. Kroen var nabo til den gård, hvor Else og hendes daværende mand boede, I 1997 blev “Bette Kro” i Farre igen købt, da den var lukningstruet.  Vi havde derefter begge kroer et stykke tid. Der var ansat personale til hjælp på kroen, men i vintertiden var der ikke så meget at lave, og derfor blev Else ansat som afløser i børnehaven og i SFO i Gadbjerg. I 2002 om foråret blev hun foreslået som souschef, men kommunen mente ikke, at man kunne blive Souschef uden en pædagoguddannelse.

Else valgte så at gå i gang med pædagoguddannelsen på Seminariet i Jelling – på merit  – hvor man skulle forsørge sig selv.

Uddannelsen foregik to dage om ugen, og Else havde arbejde på et bosted for sårbare unge mennesker, og her tog Else “arbejdet med sig hjem” og arbejde alt for meget. I Februar 2005 var Elses daværende mand impliceret i et færdselsuheld, hvor en anden bil i en snestorm ramte ind i hans bil, og han var lige ved at miste det ene ben. Han sad i kørestol i over et halvt år.

Det var en hård tid. Else gik til eksamen som pædagog, gik på arbejde, og kørte mandens avistur om natten. Det var for at arbejdet var der, når manden var klar igen. Da Elses mand så i oktober-november begyndte at kunne noget igen, gik Else ned med et brag. At noget kan blive så sort, kan man ikke forestille sig. Else fik en svær depression med selvmordsforsøg og efterfølgende indlæggelse. Det kunne mit ægteskab ikke holde til, så vi blev skilt i fordragelighed, og Else flyttede til Grindsted, hvor hun også fik en ny mand, Poul.

Elses datter ville også være kok som sin mor. Hun kom i lære i Torvehallerne i Vejle, men da Else gik ned med flaget, tog det hårdt på datteren, at hun ikke kunne passe sin læretid. På et tidspunkt sagde Elses nuværende mand, Poul, om ikke de skulle åbne et hotel eller lignende, så Elses datter kunne færdiggøre sin uddannelse som Kok. Vi overtog Caféen i butikscentret i Billund, Café Bonita. Her fik datteren så færdiggjort sin uddannelse, og lidt før hun var færdig, mødte hun på Kokkeskolen i Kolding en veninde, der var i lære i Esbjerg Hun var blevet uenig med sin læreplads, og det endte med at veninden færdiggjorde uddannelsen på Café Bonita.

Det sidste halve år var det Elses datter, der havde Caféen, da Else var blevet sygemeldt, og der blev indsendt papir med ansøgning om førtidspension i december 2013. 

1. Februar 2014  gik Else på førtidspension, og herefter tog idéen til bogen form. Det har taget over 3 år at skrive bogen. Elses familie er temmelig lystige og humørfyldte, og som Else siger: De sidste 5 år kunne der skrives en stor og tyk roman om. Else ved ikke, om det er normalt, at man oplever så meget, men hun synes, der sker noget hele tiden.

Siden har Else “levet livet,” efter hun kom til sig selv. Else kender nu sine egne begrænsninger, men alligevel har hun indenfor de seneste 10 år haft et par indlæggelser på psykiatrisk hospital. Det er hun meget afklaret med, men det er svært at indse, at man ikke kan det, man kunne førhen. Hun var for ca. 3 år siden indlagt, og her fik hun at vide, at det ikke gjorde noget hun havde en travl hverdag, men at hun skulle prøve at gøre noget for sig selv. Da hun kom hjem, sagde hun en del af det frivillige arbejde fra. Hun var koordinator for ældresagens “gå-med-venner”, vågekone under Røde Kors, frivillig involveret i Socialdemokratiet med plakater mv. ligesom hun var frivillig i Tønder Festival. I dag er hun frivillig i Kirkens Korshærs genbrug i Grindsted, hvor hun også er med i bestyrelsen.

 

Else K. Jensen – Foto: René Lind Gammelmark

 

 

 

 

Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website.
Hvis du vælger ikke at aktivere cookies, fungerer siden ikke optimalt, angiv dit valg til højre.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Cookie indstillinger

Nedenfor kan du vælge hvilke typer cookies du vil tillade fra hjemmesiden, klik på "Gem cookie indstillinger" for at angive dit valg.

Funktions cookiesSiden benytter funktions cookies, disse er nødvendige for at siden fungerer.

Analytiske cookiesSiden benytter analytiske cookies, således at vi kan analysere besøg, og optimere hjemmesiden.

Social mediaSiden benytter ikke social media cookies.

ReklameSiden benytter ikke reklame relaterede cookies.

AndreSiden benytter 3 part cookies, bla. til funktionalitet af siden, der bliver ikke gemt personlige informationer.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon