Trist tendens: Flere danskere forlader bilen i tomgang

Fire ud af ti danskere har forladt deres bil, mens den var i tomgang, og tendensen er stigende, viser en undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige.

Årets kolde måneder er højtid for bilister, der efterlader deres biler i tomgang for at klare korte ærinder, hurtige gøremål for at varme bilen op så det er nemmere at få bugt med isede eller til-duggede ruder. Men uanset at forklaringerne er mange, er det en stigende tendens blandt danske bilister at efterlade bilen med nøglerne i tændingen.  

Faktisk svarer hele fire ud af ti danskere i en undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige, at de har efterladt deres bil i tomgang med nøglen i tændingen. En stigning fra de seneste tre år, hvor tallet har været tre ud af ti.  

Men det er ikke uden risiko at efterlade bilen i tomgang, fortæller Henrik Sagild, der er skadedirektør i Gjensidige i en pressemeddelelse.

“Efterlader man en tændt bil øger man risikoen for tyveri. Så simpelt kan det siges. Men derudover placerer man også sig selv i en situation, hvor man risikerer store økonomiske tab, fordi forsikringen ikke erstatter tyveri, når nøglen sidder i bilen. Det opfatter vi som groft uagtsomt,” siger Henrik Sagild.  

Uvidenhed bekymrer skadedirektør 
Mens en stigende andel af danskerne ikke har kvaler ved at forlade bilen i tomgang, er der også en stor andel, der ikke er klar over, hvordan deres forsikring reelt dækker, hvis deres bil stjælesmed nøglerne siddende i tændingen.  

Hver femte dansker vedikke, at forsikringen ikke dækker, hvis en bil bliver stjålet mens nøglerne sidder i tændingen. Den manglende viden om forsikringsdækningen bekymrer skadedirektør, Henrik Sagild.  

“Når vi ser, hvor stor en andel af danskerne, der ingen kvaler har med at forlade en bil i tomgang, er det bekymrende, at så stor en andel end ikke har styr på, hvad de forsikringsmæssige konsekvenser kan være af sådan en handling. Igen må den klare opfordring være aldrig at efterlade sin bil med motoren tomgang,” opfordrer Henrik Sagild.  

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige i november/december 2021 blandt 1543 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år