Mere end hver tiende ung bruger røgfri nikotin

Foto: PIxabay.com

Sundhedsstyrelsen offentliggør ny rapport om unges forbrug af røgfri nikotinprodukter, ofte betegnet som snus. De unges forbrug er steget markant de sidste 2 år.

Siden starten af 2020 er antallet af unge, der bruger røgfri nikotin steget med 25 procent. I dag er der 11,4 % af de 15-29-årige, der anvender røgfri nikotinprodukter. Det vil sige, at mere end hver tiende ung i Danmark bruger røgfri nikotin enten dagligt eller lejlighedsvist.

”Den markante stigning bekymrer os. De snuslignende produkter med nikotin bliver stadig mere udbredt hos unge. Den stigning, vi ser i forbruget, ses stort set alene blandt børn og unge mennesker. Det er bekymrende af flere årsager, blandt andet fordi der er meget, der tyder på, at nikotin kan påvirke hjernens udvikling hos børn og unge,” siger Niels Sandø, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Sammenlagt er det næsten 40 % af unge, der enten har prøvet et røgfrit nikotinprodukt eller bruger det. Det er drenge og unge mænd der har det største forbrug af snuslignende produkter, men undersøgelsen viser at den største del af stigningen i de sidste 1½ år ses hos piger og unge kvinder, hvor andelen der bruger de snuslignende produkter er steget med mere end 50%.

Når vi spørger unge, hvilket mærke af røgfri nikotin de oftest anvender, svarer mere end 80 %, at de bruger snus, selvom det produkt de oftest nævner, i virkeligheden er nikotinposer. De unge bruger altså tilsyneladende betegnelsen snus for de røgfri nikotinprodukter, uanset om det reelt er snus eller nikotinposer.

”Det er vigtigt at være opmærksom på, når man taler med sine børn eller elever i skolen om røgfri nikotinprodukter.  Skal vi i dialog med de unge om problemet, er det selvfølgelig vigtigt, at vi bruger samme sprog,” understreger Niels Sandø.

Ulovligt salg af nikotin til unge
Langt over halvdelen (65,5%) af 15-17-årige fortæller, at de selv køber deres nikotin, selvom det er forbudt at sælge til mindreårige. Det indikerer, at børn og unge har let adgang til afhængighedsskabende og sundhedsskadelige produkter. Produkter, der samtidig sælges med smage, der tiltaler børn og unge.

”Vi ser med stor alvor på, at så mange af de unge 15-17-årige fortæller, at de selv køber deres nikotin, selvom det er forbudt at sælge til mindreårige. Og de mange nye produkter, med børnevenlige smagsstoffer, som frugt-, slik- eller mentolsmag bekymrer os,” siger Niels Sandø og tilføjer:

”Når mere end hver tiende unge bruger de her produkter, så skal vi have fokus på både at hjælpe de unge, der allerede er afhængige og samtidig forebygge, at endnu flere unge bliver afhængige. Her har både forældre, kommuner, detailhandel og mange andre en rolle at spille.”

Brug af røgfri nikotinprodukter blandt unge

Om røgfri nikotinprodukter
Sundhedsstyrelsen bruger den samlede betegnelse ”røgfri nikotinprodukter” eller ”røgfri nikotin” om alle røgfri produkter, der indeholder nikotin, men som ikke er godkendt som et lægemiddel.

Under denne samlebetegnelse er bl.a. snus og tyggetobak, der indeholder tobak og nikotin samt nikotinposer, der indeholder nikotin.

Fælles for produkterne er, at de indeholder nikotin af varierende grad og forskellige smage.

Alle røgfri nikotinprodukter er forbudt at sælge til mindreårige, og det er slet ikke tilladt at sælge snus i Danmark.