Danskerne booker campingferie rekordtidligt

Arkivfoto: René Lind Gammelmark

Sidste år bookede danskerne camping rekordtidligt, og i år forventer branchen, at det går mindst lige så stærkt. Camping giver os lidt af det fællesskab tilbage, vi har tabt under corona, ifølge turismeprofessor.

Der er rift om de danske campingpladser under corona. I en ny rundspørge fra den landsdækkende campingforening DK-CAMP svarer 62 procent af de danske campingpladser, at deres besøgende bookede plads til sommeren 2021 en til to måneder tidligere end normalt. Og i år forventer to tredjedele af campingpladserne, at campinggæsterne booker ferien lige så tidligt eller endnu tidligere end sidste skriver DK-Camp i en pressemeddelelse.

Blandt de danskere, der har været ekstra tidligt ude med at booke, er 40-årige Kenneth Peuss-Mølbach fra Thy, der hver sommer camperer på Hjarbæk Fjord Camping.

– Sommerens camping er vigtig for os, fordi den samler venner og familie. Derfor har vi booket ferien allerede i oktober for at sikre os pladser, nu hvor de bliver revet væk hurtigere end før corona, siger han.

Campinggæster mødes i coronavenlige rammer

Ifølge Henrik Halkier, professor i turisme ved Aalborg Universitet, giver efterspørgslen på campingferie god mening.

– Corona har indskrænket fællesskabet i Danmark, og mange fravælger charterferie af frygt for coronasmitte på udenlandsrejser. Camping muliggør en samhørighed med andre i relativt sikre omgivelser. Campinggæster bliver ikke for tætte, fordi de er meget udendørs og interagerer med hinanden over en hæk eller grill, siger Henrik Halkier.

Nye campinggæster responderer positivt på ferieformen, siger Steen Pedersen, bestyrelsesformand hos DK-CAMP:

– Camping har noget, som charterrejser ikke har. Her er en masse fællesarealer, hvor det er muligt at komme de andre gæster mere ved, hvis man ønsker det. Og så er der mulighed for forskellige boformer i alt fra egen campingvogn eller telt til flotte campinghytter med eget køkken og toilet.

Camping vokser i popularitet

Ifølge tal fra Danmarks Statistik oplevede de danske campingpladser en fremgang under coronapandemien, hvor der blev booket 900.000 flere overnatninger i 2021 sammenlignet med i 2019. 

DK-CAMP ser coronapandemien som et springbræt til at åbne fleres øjne for campinglivet.

– Vores mere end 200 selvstændige campingpladser er bredt fordelt i landet. Det giver gæsterne mulighed for selv at vælge, om pladsen for eksempel skal have rene naturomgivelser eller ligge tæt på byliv, siger Steen Pedersen.

Kenneth Peuss-Mølbach fra Thy værdsætter campinglivets ro og mulighed for samvær på tværs af generationerne:

 Campinglivet er dejligt afslappende, og man kommer hinanden ved frem for kun at sidde foran en computer. I min familie samles alle aldre fra småbørn til min svigerfar på 62 år om pladsens faciliteter i rolige naturomgivelser.