Statsgaranti skal give færre nej til at låne i landdisrtikterne

Arkivfoto: René Lind Gammelmark

I Vorbasse, Hejnsvig og Sdr.Omme kan fremtidens boligsælgere- og købere godt begynde at glæde sig.

Det gælder boliger der har adresse i postnr: 6623 Vorbasse, 7250 Hejnsvig og 7260 Sdr.Omme.

Hvis Folketinget vedtager et lovforslag, som behandles i dag bliver de og mange andre postnumre omfattet af en liste, hvor der kan gives statsgaranti til boliglån under visse betingelser. Det betyder, at staten tager noget af risikoen ved at yde i lån i særligt landdistrikter, så der er større chance for, at man kan få et lån, hvor man før fik nej. 

Det glæder formand for landdistriktsudvalget Karina Lorentzen, SF, der fem gange har fremsat forslaget om alt lige fra statslige og særlige realkreditinstitutter og statslige indskudsgarantier:

– Hvis Danmark skal hænge sammen, så er det vigtigt, at man kan bo og leve alle steder i landet. Det er en bombe under trygheden, når mennesker i landdistrikterne får nej til at købe og sælge huse, fordi de ligger det forkerte sted. Så går al udvikling jo i stå, og så skal vi frem med nedrivningspuljen næste gang, siger hun i en pressemeddelelse.

– Jeg har utallige gange sagt, at markedet ikke kan løse den skævhed her – og at staten må bidrage til løsningen. Det blev der grint meget af de første gange, jeg fremsatte forslag om det. Nu får jeg ret til sidst, men selvom det er noget sent, er det godt, at vi nu endelig kan skabe tryghed i landdistrikterne ved at folk kan få hjælp til boligkøb med en statsgaranti.

Forslaget betyder, at boliger med handelspriser på 8.000 kr./kvm vil få mulighed for statsgaranti. Dertil kommer at boliger i en række postnumre med handelspriser på mellem 8-10.000 kr./kvm også vil blive omfattet af statsgarantien.

Det vil dog kræve, at der rent faktisk er kreditinstitutioner, der har lyst til at gå ind i markedet. Dette ventes dog at være attraktivt, fordi risikoen daler markant ved at staten garanterer for en del af risikoen.     

 

Lovforslaget kan ses her:
https://www.ft.dk/ripdf/samling/20211/lovforslag/l116/20211_l116_som_fremsat.pdf