Galleri SAM havde fernisering på Nis Schmidts 90 års fødselsdagsudstilling

Nis Schmidt - Foto: René Lind Gammelmark

Lørdag kl. 14 slog Galleri SAM dørene op til ferniseringen af en helt ny udstilling. Det var Nis Schmidt, som nu er blevet 90 år gammel, og i den anledning var der lavet en udstilling med forskellige af Nis’s værker.

Netavisen Grindsted fik en snak med Nis, hvor han fortalte om sit liv som kunstner.

Nis startede med at male, da han gik i 2. g. i 1950.
Han har lavet mange malerier i de år, som efterhånden er gået. Men det er ikke kun malerier Nis har lavet, for han har lavet en hel masse kirkeruder – blandt andet 4 korruder til Sct. Norberts Kirke i Vejle, i den katolske Sct. Michaels Kirke i Kolding, hvor der er 35 ruder han har lavet. Nis har også lavet 12 ruder til den katolske Vor Frue Kirke i Silkeborg, i Sønderborg, Granløse Kirke, Brøndbyøster Kirkes våbenhus, Den Danske Kirke i Schleswig. Han har også lavet forskellige skulpturer, hvoraf nogle er havnet i Frankrig og Belgien.

Viuf
Nis Schmidt har boet i Viuf ved Kolding i mange år, men er nu flyttet med sin kone på plejehjemmet i Jelling. Nis’s kone har alzheimers. Her på plejehjemmet har han fået et hjørne i et værksted, hvor han kan male. De har været gift i over 58 år, og så afleverer man ikke sin kone på et plejehjem og siger farvel og tak… Derfor flyttede jeg med hende på plejehjemmet, hvor har han malet 10-12 billeder.

Kunstner i Jylland
Som kunstner i Jylland vil det være svært at leve af det. Hvis man skal leve af det, skal man til København, for det er der, man slår sig fast og kommer ind i grupper, kliker. Når man har fået lidt af et navn, så kan man godt flytte til Jylland, men at man fra Jylland kommer ind dansk kunstliv, det er næsten umuligt, mener Nis Schmidt. Nis fortalte også, at da han startede, mente han, at hvis han malede nogle gode billeder, så skulle de nok vinde frem, men det gør de ikke bare sådan lige.

Borgerligt erhverv
Han har læst til lærer på Seminariet i Haderslev, og blev håndplukket til Vejle af skoleinspektør Grethe Glahn. Hun kom ned på Seminariet i Haderslev og spurgte, om ikke jeg kunne tænke mig at komme til vejle. Det var i 1956, da der var lærermangel, og Grethe tilbød Nis at få en måneds ekstra løn forud, flyttegodtgørelse, gardinpenge, ligesom der blev en lejlighed anvist med betalt indskud. Det blev så Vejle og Klostergadens Skole. Nis sagde dengang til sin mor, at nu tog han lige et par år i Vejle, så ville han komme tilbage til Sønderjylland. Men sådan gik det ikke. 

Nis blev gift med sin nuværende kone i 1963. Hun var lærer inde på Søndermarksskolen i Vejle. Nis kom videre til den katolske Sct. Norberts Skole i Vejle, indtil han i 1993 gik på pension. Han husker med et smil i øjet tilbage på tiden som lærer, som han var rigtig glad for. Fantastiske kolleger. Der var ikke så stor forskel på at være lærer på Klostergadeskolen eller den katolske Sct. Norberts Skole. Nis Schmidt er katolik.

Fernisering
Til ferniseringen af Nis Schmidts 90-års fødselsdagsudstilling blev åbningstalen holdt af Nina Damsgaard, der er formand for bestyrelsen af Vejle Kunstforening og tidligere direktør for Vejle Kunstmuseum. Hun har fulgt Nis igennem mange år, og Karin havde spurgt Nina, om ikke hun ville holde åbningstalen, hvilket hun svarede ja til. Det er ikke tit, man som galleriejer har mulighed for at holde en 90-års fødselsdagsudstilling for en levende kunstner. Og levende må man sige, at det er Nis jo. 

Galleri SAM åbnede den 28. april 2018, det var den dag, Svend Aage Madsen kunne være blevet 90 år. Det er Karin Pedersen, en af Svend Aage Madsens tre døtre, som ejer galleriet på Grenevej

Klik på billederne i galleriet herunder for at se dem i stor størrelse.