Arkivernes fællesudstilling 2022 i Billund Centret blev åbnet

Foto: René Lind Gammelmark

Tirsdag eftermiddag kl. 14 blev Arkivernes fællesudstilling 2022 åbnet i Billundcentret. 

Karin Berg fra GrindstedArkivet bød velkommen og fortalte, at man fra arkiverne er glade for, at man nu kan vise noget af det, man i arkiverne sidder og arbejder med.

I 2020 havde arkiverne netop åbnet udstillingen, da alt blev lukket ned den 11. marts. I 2021 var der ingen udstilling pga. Corona.

Det er de syv lokalarkiver i Billund Kommune, der står for udstillingen, som kan ses frem til den 27. marts 2022.

Formanden for Teknik, plan og kultur – Simon Nicolajsen Jørgensen – holdt den officielle åbningstale.

Kære alle sammen. Tak for invitationen, tak fordi jeg måtte komme og holde åbningstalen i dag i forbindelse med Lokalarkivernes fællesudstilling 2022. Jeg er blevet valgt som ny formand for Teknik, plan og kulturudvalget i Billund Kommune. En opgave som jeg ser utrolig meget frem til. Jeg har et stort kendskab til teknik og miljøområdet, mens det er nyt at kultur- og fritidsområdet er blevet en del af vores politikområde.  Kultur- og fritidsområdet er et spændende område, som nærmest berører alle borgere på en eller anden måde, og som vi alle på en eller anden måde er en del af. Derfor glæder jeg mig til de næste fire år at lære kultur- og fritidsområdet at kende endnu bedre, og til at møde de mange forskellige aktører der er på området.

Lokalarkiverne er i mine øjne utroligt vigtige i vores lokale kultur- og fritidsliv her i Billund Kommune.  I gør et fantastisk stykke arbejde med jeres store engagement og energi i noget, der er så vigtigt: nemlig vores lokale fælles historie. I sørger for, at vi ikke glemmer den historie, vores lokalsamfund er bygget op omkring. Det gør I ved at bringe de gamle historier frem i lyset via jeres arbejde med udstillinger som den her i dag og andre forskellige aktiviteter. Vi skal ikke glemme, at der ved siden af dette arbejde, også er et stort arbejde i at håndtere arkivalierne på den helt korrekte måde med alt det, der nu hører med.

Jeg ved, det ikke er blevet nemmere – blandt andet med den nye persondataforordning – og så er der også nogen her rundt omkring, der godt kunne tænke sig noget mere plads til at arbejde på, har jeg hørt. Jeg vil gerne takke jer for det kæmpe store arbejde i gør.

Efter en lang periode hvor Coronakrisen og virus er blevet en del af vores fælles historie, så kan vi nu efterhånden vende tilbage til normalen igen (vi nærmer os i hvert fald). Derfor glæder det mig utroligt meget, at jeg kan være med til at åbne for lokalarkivernes fællesudstilling her i dag. Den er endnu et godt tegn på, at vi er på vej tilbage igen. 

Herefter var det muligt for gæsterne at gå rundt os se udstillingen og få en snak med nogle af de frivillige fra de syv lokalarkiver.

I udstillingen var der ikke noget fælles tema, men hvert enkelt arkiv har fundet det frem, de mener er værd at fokusere på.

  • Grene Sogns Arkiv viser Billund ejerlav
  • Vorbasse Arkiv bidrager med en udstilling om Skjoldbjerg Kirke, som netop har rundet de 100 år.
  • Hejnsvig Lokalarkiv viser historien om vognmænd gennem tiderne
  • Stenderup-Krogager arkiv fortæller historien om familien på Brunkbjerg, Marie og Søren Jensen og deres børn
  • Filskov Arkiv viser 40 års viaduktfest
  • Sdr. Omme fortæller om den fredede Sdr. Omme kanal
  • Grindsted Lokalarkiv viser udvalgte huse fra Borgergade

Klik på billederne i galleriet herunder for at dem i stor størrelse