Sanders Historiske Hjørne: Grindsted Husholdningsforening, Martha skoler og ernæringsrigtig husførelse

Sanders Historiske Hjørne

Af Carsten Sander Christensen

Det danske samfund gennemgik fundamentale strukturelle samfundsmæssige ændringer fra midten af 1800-tallet og frem. Husholdningsforeninger var en type foreninger, der opstod omkring år 1900-1920. Foreningernes formål var at udbrede kendskabet til moderne, rationel og ernæringsrigtig husførelse. Danmarks ældste Husholdningsforening blev stiftet for 114 år siden, altså i 1908, i Malt Herred (Vejen, Brørup og Holsted området). I 1921 etableredes De Samvirkende Danske Husholdningsforeninger på landsplan. Det blev en paraplyorganisation for en række andre foreninger som De Danske Husmoderforeninger, etableret i 1920, og for husholdningsudvalgene under De Danske Husmandsforeninger, stiftet i 1937, samt for De Danske Landboforeninger, oprettet i 1922. Husholdningsforeningerne virkede og virker stadig gennem kurser, demonstrationer og lærerige udflugter.

Historisk set har husholdningsforeningerne primært været tilknyttet til landbosamfundet. I byerne hed pendanten Martha skoler, der underviste og stadig gør det i madlavning, syning og almen sundhed. I de sidste årtier har der især været fokus på forbrugerholdningen i hverdagen. Omkring 1950 var 265 lokalforeninger med mere end 25.000 medlemmer. I 1996 ændrede De Danske Husmoderforeninger navn til det mere mundrette Familie og Samfund, med hovedsæde hos Dansk Landbrugsrådgivning i Aarhus, og selv om der nu er langt færre lokalforeninger og medlemmer, står husholdningsforeninger stadig stærkt i udbuddet af fritidsaktiviteter i visse dele af Danmark.

De Danske Husholdningsforeningers hovedformål var stort set de samme i hele landet. De seks vigtigste formål var 1) at skabe/styrke det lokale netværk; 2) at give mulighed for gode sociale oplevelser (gennem udflugter); 3) at give informative og lærerige oplevelser om såvel lokalsamfundet som om nationale temaer; 4) at styrke sundheden (gennem oplysninger om den ernæringsrigtige husførelse og sundhed i al almindelighed); 5) at skabe/styrke den lokale interesse for fremme af lokalsamfundets udvikling og endelig 6) at fremme et aktivt lokalt samfund.

Søndag den 27. marts er det nøjagtigt 82 år siden, at Grindsted fik sin helt egen aktive Husholdningsforening: Grindsted Husholdningsforening. Grindsted Husholdningsforening udsprang af landbokulturen i Slaugs Herreds og Omegns Landboforening og Grindsted Sogns Husmandsforening 25 år efter, at kvinderne fik valgret. Den skulle overgå til en selvstændig Sogneforening, som skulle have en fælles konsulent med de andre sogne i Hoved kredsen.

Den første formand for Grindsted Husholdningsforening var Kathrine Jørgensen. Og det var hun i 22 år. Der var i begyndelsen 80 medlemmer i foreningen, og det årlige kontingent var på små 2,00 kr. Foreningens formål var at være folkeoplysende. Konsulenter rådgav om mad og ernæring, men også om mange andre praktiske gøremål i en husmoders hverdag. Der blev afholdt demonstration i bl.a. madlavning, bagning, råsyltning og ”kludeposen” – dvs., hvordan man kunne vende frakker og halsudskæringer på skjorterne, så de kunne bruges igen.

Grindsted Husholdningsforening udvidede løbende sine kursus emnerne således, at der også blev undervist i syning af lampeskærme og syning af aflagt tøj. Man begyndte også at undervise i henkogning og saltning af kød, ligesom der blev givet tips til servering af forret og dessert til indbudte gæster. Et af de helt store tilbagevendende punkter i programmet var sy kurser – især kjolesyning, hvilke fandt sted hen over vinteren på omegnens skoler i Lamborg, Nollund, Morsbøl, og Hinnum.

I løbet af de første 25 år gik udviklingen stærk, og der skete mange ting, der skulle gøre det lettere for husmødrene. Man fik køleskabe, frysebokse, vaskemaskiner og røremaskiner. Velfærdssamfundets øgede velstand gjorde hverdagen lettere for de danske husmødre. Husmødrene måtte dog stadig ud at køre traktor og hjælpe til i stalden. Efter den anden verdenskrig, begyndte kvinderne så at arbejde på kontor og på fabrik. Herved fik man ikke lært ret meget om madlavning og børneopdragelse. Derfor blev der efterhånden holdt foredrag om bl.a. børneernæring og Mødrehjælpen, ligesom der på programmet var foredrag ved en læge om Børn i overgangsalderen.

Grindsted Husholdningsforenings formænd/forkvinder var efter Kathrine Jørgensen, Dorthea Pedersen 1962 – 1965, Anna Nissen 1965 – 1972, Ruth Hansen 1972 – 1977, Ruth Dyring 1977 – 1984, Solveig Ekkenberg 1984 – 2006, Grethe Hede Jensen 2006 – 2015 og Birthe Krog 2015, der stadig er formand.

I 1976 startede præst Ruth Skovsborg litteraturklubber om eftermiddagene, hvilket hun fortsatte med at arrangere i en 4-årig periode. Derefter overgik det til Husholdningsforeningen selv at arrangere litteraturkreds både eftermiddag og aften. Biblioteket i MAGION har nu overtaget litteraturklubberne. . Da det tidligere bibliotek lukkede og flyttede ind i kulturhuset, MAGION, afholdes de fleste møder nu her. I 1980’erne ændrede foreningens program sig i retning af foredrag om slankemad, diætmad og ernæringsrigtig skolemad. I 1985/86 startede møderne på den daværende Grindsted Husholdningsskole. Foreningen begyndte også at arrangere virksomhedsbesøg hos bl.a. byens installatør i form af en energiaften og tilbyde undervisning i svømning i byens nye indendørs svømmehal, og der kom flere foredragsaftener til.

Omkring årtusindskiftet blev flere møder stadig afholdt på Grindsted Husholdningsskole, hvor der blev demonstreret madlavning ved en husholdningslærer. Foreningen havde på daværende tidspunkt 200 medlemmer. Litteraturforedrag blev mere almindelige, ligesom interesse for psykologi kom på programmet. Forbrugeraften blev lanceret og er nu en årlig tilbagevendende begivenhed. Husholdningsforeningen havde i mange år samarbejde med Grindsted Landboforening, Håndværkerforeningen og Handelsstandsforeningen ved den årlige Land – og Byfest.

Gudernes jydepotte i rundkørslen ved Engsøparken – Foto: Privatfoto

I 2008 blev ”Gudernes Jydepotte”, en keramisk skulptur, sat op i rundkørslen ved Engsøparken på Grindsted Landevej. Potten var kreeret af keramiker Jan Balling og det var også ham der skabte skulpturen ”Dråben, Ægget, Universet”, der i mange år stod på torvet foran den Jyske Sparekasses afdeling i Billund. Midlerne til indkøb af Jydepotten på Grindsted Landevej stammede fra Land – og Byfesterne på engen. Herudover sponsorerede Grindsted Husholdningsforening projektet sammen med Grindsted Landboforening, Grindsted Håndværkerforening og Grindsted Handelsstandsforening. Husholdningsforeningens Aftenskole har stadig i 2022 mange forskellige aktiviteter bl.a. vandgymnastik, syning, knipling, seniordans, yoga, pilates, engelsk, vegetarmad, IT og litteratur.