Kun asbestrisiko på nærmeste ejendomme

Den nye zone. Alle borgere i zonen bliver direkte kontaktet af Billund Kommune. Foto: Billund Kommune

Billund Kommune har fået svar på alle asbestprøver efter en industribrand i Grindsted 10. marts. Resultaterne viser, at det kun er de allernærmeste ejendomme til brandstedet, som er i risiko for at have asbest i jorden. Billund Kommune er derfor i dialog med virksomheden om oprydningen.

En industribrand i Grindsted på Industrivej 5 har desværre medført, at der er risiko for, at de nærmeste naboejendomme kan finde asbest i jorden.

Det er konklusionen, efter at Billund Kommune har fået svar på alle de prøver, der er taget af jord, støv og tagstykker i en afgrænset del af Grindsted.

Allerede onsdag kunne Billund Kommune indsnævre risikozonen efter svarene på de første prøver. Yderligere prøver taget torsdag viser, at risikozonen kun omfatter de nærmeste ejendomme til brandstedet, og Billund Kommune har derfor indsnævret zonen endnu mere i dag fredag.

Alle berørte borgere i zonen bliver kontaktet direkte af Billund Kommune for at få mere information. Bor man uden for den nye zone, kan man afskaffe nedfaldne tagstykker eller aske fra branden på almindelig vis.

Plan for oprydning
På grund af fundet af asbest i jorden er Billund Kommune gået i dialog med virksomheden, der nu er ansvarlig for at foretage mere dybdegående undersøgelse i zonen og at få opryddet eventuelle asbestforureninger på nabogrundene.

Samtidig er Billund Kommune i dialog med virksomheden for at sikre, at eventuelt asbest på den brændte grund bliver sikret.

Forholdsregler gælder stadig i zonen
Bor man i zonen, bør man træffe en række forholdsregler. Forholdsreglerne er drøftet med Styrelsen for Patientsikkerhed, og i zonen anbefales man:

  • ikke at samle noget op på sin ejendom, som ligner rester fra tag eller andre bygningsmateriale
  • ikke at hvirvle støv op, som eventuelt har lagt sig på fx havemøbler
  • ikke at rive i jorden, klippe grene af buske eller på anden vis rode i jorden eller planter
  • ikke at lade børn eller dyr rode i jorden eller planter.

Samtidig bør man i zonen ikke arbejde med filtre i ventilationsanlæg. Vil man være udenfor, bør man opholde sig udenfor zonen angivet på kortet