Kim Søgaard har startet Buchhave Rådgivning med fokus på bæredygtighed og grøn omstilling

Kim Søgaard - Foto: René Lind Gammelmark

Den 53-årige Kim Buchhave Søgaard har pr. 1. januar 2022 startet virksomheden Buchhave Rådgivning.

Kim bor i Grindsted sammen med sin kone og deres to døtre. Er medlem af Grindsted Udviklingsforum, Advisory Board i Billund Erhverv mv.

Kim er uddannet ingeniør indenfor byggeri og anlæg i 1992, hvor hans interesse for miljø og bæredygtighed startede ud med basis i Brundtlandrapporten med at lave et projekt i Brundtland-by i Toftlund. Arbejdet med bæredygtighed er kommet igennem de ting, han har lavet. Det har været projekter med regnvand og håndtering af overfladevand. Miljø og bæredygtighed kom indirekte med udfasning af sprøjtemidler på kommunale arealer og boldbaner samt at finde alternative metoder.

Kims første ingeniørjob var på Filippinerne, hvor han havde et byggeprojekt gennem en udenlandsk forbindelse – det varede et år. Herefter fik han arbejde hos Tømrermester Kurt Kirkegaard i Krogager, hvor han arbejde som projektleder, arkitekt mv., og hvor Kim i 6 år lavede kalkulationer og projekter. Kim blev derefter ansat i det daværende Grindsted Kommune, hvor han blev ansat på grund af hans ingeniøruddannelse og interessen for anlæg, byrum og trafik. Her var han driftsingeniør i Park og Vej, og gruppeleder i Park og Vej. Da Grindsted Kommune og Billund Kommune blev slået sammen, fortsatte han her, og var ansat i kommunen i i alt 14 år.

Jeg er ikke en typisk ingeniør, der sidder og regner og kalkulerer bjælker og den slags ting. Det er mere anlæg, byrum og trafikdelen, siger Kim Buchhave Søgaard. Jobbet hos kommunen var meget spændende – både med drift af park og grønne områder, vejanlæg, byggemodning. Jeg har blandt andet stået for flere byggemodninger i Grindsted. Det var både veje, håndtering af regnvand mv. De senere år var det mere ovre i den kommunale udvikling med planlægning af kommende anlæg de næste 5-10 år frem i tiden. De lidt mere store streger fremadrettet. Trafik, trafikplanlægning og infrastruktur. Tog lederuddannelsen, mens jeg var ansat i kommunen, fortæller Kim Buchhave Søgaard.

Kim Buchhave Søgaard blev nu udfordret af Kurt Kirkegaard, om ikke han kunne tænke sig at komme tilbage til det private arbejdsmarked? I de 14 år – mens Kim var ansat hos kommunen – var Kurt Kirkegaards virksomhed flyttet til Billund, og her var der to afdelinger. En snedkervirksomhed, der producerede inventar, og en tømrerafdeling. I forbindelse med tømrer- og snedkervirksomheden arbejdede Kim med rollen som underleverandør til større virksomheder. I kommunen var det som bygherre. På den måde har han således prøvet at sidde på begge sider af bordet. 

Efter syv år hos Kurt Kirkegaard har Kim Buchhave Søgaard valgt at starte op med noget helt andet, nemlig som selvstændig virksomhedsrådgiver. Da han var ansat hos kommunen, var han bygherre, og som direktør hos Kurt Kirkegaard var det som leverandør til virksomheder mv. Det er forskellige udfordringer virksomhederne har, når de er underleverandør frem for at være hovedleverandør.  De små og mellemstore virksomheder (SMV) kendetegnes på, at de er underleverandører til de store virksomheder eller direkte til kunder. Det blev mere og mere tydeligt, at der vil komme flere udfordringer for virksomhederne til bæredygtighed, efterhånden som krav og samfund og andre ting udvikler sig. Det er i den forbindelse, jeg har valgt at sige, at nu skal jeg prøve noget andet, fortæller Kim Buchhave Søgaard.

Samfundet har mere fokus på bæredygtighed
Samfundet har også ændret sig til efterhånden af have mere fokus på bæredygtighed. De seneste 7-10 år er man begyndt mere på globalt plan med FN’s verdensmål og mange andre opgaver, så man har et fælles værktøj, som man kan bruge. Noget vi alle efterhånden har hørt om, og ved hvad er.

Det er de store koncerner, der er toneangivende globalt. Der stilles nogle samfundskrav og nogle lovkrav, og de store koncerner har musklerne til i deres interne organisationer at begynde at arbejde med det. Der ser jeg lidt hos de mange underleverandører, som ikke har musklerne til det. Hvis f.eks. en virksomhed har ansat 20 eller 50 medarbejdere, så har man ikke en hel del medarbejdere, som klarer det med miljø og bæredygtighed. Så tænkte jeg, at det kunne da godt være, at jeg kunne prøve at hjælpe de mindre lokale virksomheder med det i et mindre omfang samt også flere forskellige virksomheder i Billund Kommune. Nogle virksomheder kunne godt have brug for at få lidt ad-hoc hjælp til det. Mange af virksomhederne har mest fokus på driften, og jeg kunne måske hive det ned i det niveau, der passer til den enkelte virksomhed, slutter Kim Buchhave Søgaard

Han kan også hjælpe virksomhederne med en indsatsplan for bæredygtighed og grøn omstilling.

Hvis du vil læse mere om Kims virksomhed, og hvad han kan hjælpe dig med, kan du klikke dig ind på hans hjemmeside. (her)