MF’ere ser på kollektiv varmeforsyning i Skjoldbjerg

Søren Skjold Andersen, Termonet Danmark, peger ind mod én af de tre tilkoblede huse på termonettet i Skjoldbjerg. Carsten Kissmeyer (V), Anni Matthiesen (V), Karina Lorentzen (SF) kom med på besøg hos Niels Lykke Rahbek, der bor i huset - Foto: Hasse Højland

Mandag morgen var der fornemt besøg i medborgerhuset i Skjoldbjerg ved Vorbasse, hvor tre folketingsmedlemmer – Anni Matthiesen (V), Carsten Kissmeyer (V) og Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) – havde taget turen til den lille by. Formålet med besøget var at se nærmere på et såkaldt termonet, der kan gøre kollektiv varmeforsyning muligt i landsbyer i hele Danmark.

Jesper Koch, analysechef fra Dansk Fjernvarme og Søren Skjold Andersen, formand for den almennyttige forening Termonet Danmark, stod klar til at tage imod de tre politikere skriver Termonet i en pressemeddelelse..

Søren siger om besøget: ”Jeg var i energiudvalget i 2014, hvor jeg præsenterede termonet som fremtidens fjernvarme. I 2017 kom de første demonstrationsanlæg, og nu nærmer løsningen sig et gennembrud. Der er brug for mere politisk fokus, så løsningen i højere grad kommer i spil i landdistrikterne, hvor de fleste stadig tænker i individuelle løsninger. Det er derfor meget glædeligt, at tre folketingspolitikere, som har fokus på vores energiforsyning, nu besøger Skjoldbjerg for at se anlægget.”

At se anlægget er måske så meget sagt. For én af fordelene ved termonet er netop, at der ikke er noget at se i gadebilledet. Ligesom ved traditionel fjernvarme er der gravet en frem- og returledning ned i vejen, men i et termonet er rørene lavet af plastik og ikke isoleret mod varmetab.

I stedet for at miste varme til jorden, optager rørene varme fra jorden, på samme måde som det kendes fra individuelle anlæg med jordvarmeslanger. Ledningsnettet er dermed ikke kun et distributionsnet, det bidrager også til varmeproduktionen. Rørene henter varmen fra ca. én meters dybde, og når varmen her slipper op, kan man koble mange forskellige energikilder på nettet.

Fra oliefyr til termonet
Efter en indledende snak i medborgerhuset gik turen videre til besøg hos en af de tilsluttede forbrugere i Skjoldbjerg. Niels Lykke Rahbek, lokalt kendt som Lykke, viste sin jordvarmepumpe frem og delte ud af sine erfaringer med at være tilsluttet.

Lykke gav udtryk for at være meget tilfreds med sin beslutning om at blive koblet på tilbage i 2017: ”Fra starten regnede jeg ud, at jeg sparede cirka 5.000 kr. om året ved at være tilsluttet termonettet. Strømmen til varmepumpen betaler jeg selv, for den valgte jeg selv at købe i forbindelse med tilslutningen. Nu, hvor strømprisen er blevet noget højere det seneste år, står jeg endnu bedre, end hvis jeg havde beholdt mit oliefyr, for olieprisen er steget endnu mere.”

Efter besøget hos Lykke gik turen tilbage til Skjoldbjerg Medborgerhus, der i øvrigt også er opvarmet med egne jordvarmepumper. Her drøftede dagens deltagere, hvordan det kan gøres nemmere at etablere kollektiv varmeforsyning i de landsbyer, som ikke kan få traditionel fjernvarme.

De tre folketingsmedlemmer var hver især alle meget interesserede i metoden efter dagens besøg:

”I øjeblikket er vi mange, der spørger os selv, hvordan vi hurtigst – og bedst – muligt bliver uafhængige af russisk gas – for det er helt afgørende. Fra politisk side har vi derfor en vigtig opgave i at se på, hvordan vi giver tilskud. Her mener jeg, at vi bør se på, om termonet skal være en del af svaret fremover,” siger det lokale folketingsmedlem i Syddanmark, Anni Matthiesen (V)

”Som formand for udvalget for øer og landdistrikter er det vigtigt for mig, at landdistrikterne også får adgang til stabile og billige og varmeløsninger. Der mener jeg, at termonet kan spille en rolle, og så er det i min bog også et plus, at løsningen er grøn og forbrugerejet. Vi bør i Folketinget finde ud af, hvordan vi kan udnytte erfaringerne fra Skjoldbjerg i omstillingen væk fra afhængighed fra russisk olie og gas,” siger Karina Lorentzen (SF)

”Termonet er et spændende alternativ til de løsninger der normalt bringes i anvendelse i landsbyerne. Det er værd at undersøge nærmere,” siger energiordføreren, Carsten Kissmeyer (V)

Fakta:
I Skjoldbjerg er der etableret tre lodrette jordvarmeboringer på 96 meters dybde, som sørger for at der er energi nok til at forsyne de tre husstande, der har været koblet på nettet siden 2017. Hvis der er virksomheder med overskudsvarme i nærheden, vil det også kunne udnyttes.

Temperaturen, de tre huse modtager, vil normalt ligge mellem 0 og 10 grader. Det er den temperatur, der gør, at der ikke er noget varmetab i jorden. For at bringe temperaturen op til noget, der kan bruges til varme og varmt brugsvand, skal der bruges en jordvarmepumpe.

De tre huse i Skjoldbjerg har hver deres jordvarmepumpe, som sørger for, at der er rigeligt varme og varmt brugsvand at gøre godt med. Denne løsning er både mere stabil, mere effektiv og dermed også billigere end de luft/vand-varmepumper, som mange i øjeblikket få installeret som individuelle løsninger